FIKK TRUSLER: Silje Trosten Johnsen (til høyre) har flere ganger mottatt trusler etter å ha vært med i vårens «Farmen» på TV 2. Foto: TV 2
FIKK TRUSLER: Silje Trosten Johnsen (til høyre) har flere ganger mottatt trusler etter å ha vært med i vårens «Farmen» på TV 2. Foto: TV 2Vis mer

- Dette er bare helt sykt

Tidligere «Farmen»-deltager lar seg sjokkere av truslene mot Silje.

SEHER.NO: Onsdag skrev Seher.no om «Farmen»-deltager Silje Trosten Johnsen (23), som etter å ha vært vist på TV i flere uker har opplevd å få massevis av trusler fra illsinte TV-seere.

Lofoten-jenta Catharina H. Pedersen ble en av årets mest utskjelte da hun deltok i «Farmen» i 2008. På nettsamfunnet Facebook ble det på kort tid opprettet seks hatgrupper mot realitykjendisen, men ifølge henne selv opplevde hun aldri noe i nærheten av så ubehagelig som det Silje Trosten Johnsen har gjort denne våren.

Ifølge Johnsen handler truslene om alt fra at noen «priser seg lykkelig dersom hun blir utsatt for en ulykke», «at de ønsker henne forbrent i en husbrann», «at de de ønsker hun brekker alle bein i kroppen» og «at hun bør gå å henge seg i smia».

Fikk to mailer
- Jeg var så heldig at det året jeg var med i «Farmen» var Facebook bare i oppstartfasen. Jeg hadde «bare» 1.700 medlemmer i mine hatgrupper, mens Silje jo har nærmere 5.000 i hver av dem. Selv var jeg derimot aldri inne på disse sidene, jeg holdt meg helt unna, forteller Catharina Pedersen til Seher.no.

Selv om den tidligere «Farmen»-deltageren ble en utskjelt jente etter å ha vært på TV, er det bare to negative episoder som sitter i minnet.

- Jeg fikk to mailer der det sto at jeg var en «dust». To eller tre uker etterpå sendte den samme personen meg en ny, der hun ba om unnskyldning. Ellers har jeg faktisk ikke opplevd så mye dritt, selv om det jo kan hende jeg hadde fått det dersom jeg ikke hadde vært så lur å skaffe meg hemmelig nummer med en gang jeg kom hjem fra innspillingen. Men nei, jeg har aldri følt meg truet på noe vis.

Anbefaler lege
Onsdag skrev Seher.no at det i forhold til Silje Trosten Johnsen var spesielt ett tilfelle som var så grovt at TV 2 til slutt måtte ta affære. Dette tilfellet ble framlagt på et nettsted som hos mange er meget hyppig besøkt.

- Dette er bare helt sykt, de som gjør noe sånt bør gå til legen! er Catharinas reaksjon når hun får høre om det som ble lagt ut om Farmen»-deltageren.

Denne personen var derimot mindreårig, fant TV 2 til slutt ut. Pedersen lar derimot seg mest provosere når voksne folk bedriver hets, for eksempel på Facebook.

- Jeg så at gruppa «Vi som vil ha Silje ut av Farmen» var startet av to voksne damer i 40-årene. Det forstår ikke jeg, at to 40-åringer kan stå bak en gruppe der man snakker om at personer bør brennes på bålet og slike ting. Derfor meldte jeg meg inn bare for å sende dem en mail. Svaret jeg fikk var «Det er bare fordi du er helt lik henne».

Ble sjokkert
Etter å ha fått med seg de sterke reaksjonene mot Silje i år, bestemte Catharina seg for første gang om å sjekke ut hva som var skrevet om henne på Facebook.

- Jeg følte at jeg var klar for å lese litt dritt. Men jeg ble helt sjokkert, folk kaller meg jo fortsatt for «falsk» og for en «bitch». Men jeg tror at 90 prosent av dem som melder seg inn i slike grupper, egentlig ikke har peiling på hva de melder seg inn i. Det blir litt sånn som å melde seg inn i «Nei til paprika på Grandiosa», mens du egentlig synes paprika på Grandiosaen er godt.

Folk forstår ikke helt hva TV innebærer, mener Catharina.

- Det er sykt at ikke folk skjønner at dette er TV. Jeg tror ikke folk forstår at ting ofte er tatt ut av en sammenheng, sier hun.

Det har ikke lyktes Seher.no å komme i kontakt med instituttleder Espen Ytreberg ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Tidligere har derimot Ytreberg sagt til Dagbladet at realitydeltakere blir mer utsatt for andres fordømmelse etter at de har vært med på seriene.

- Man har ved tidligere anledninger gjort undersøkelser på deltakerne, og de fleste har hatt en positiv opplevelse av det de har vært med på. Men det finnes også et betydelig mindretall som kan rapportere om at det har vært en belastning. Det vil si at de enten har opplevd selve deltakelsen som vanskelig, eller at man har opplevd uønsket oppmerksomhet, uttalte Ytreberg til avisen i mars.

Tilbyr psykologhjelp
Informasjonsansvarlig for «Farmen» i TV 2, Alex Iversen, forteller til Seher.no at kanalen tar opp problemstillingen med deltagerne før de kommer på skjermen, og oppfordrer dem til å skjerme seg selv fra sider og diskusjonsfora med mye negativitet.

- Dette er vi veldig oppmerksomme på. Første gangen jeg møtte denne problemstillingen var under «Farmen» i 2008, på det tidspunktet der de sosiale nettmediene - spesielt Facebook og Nettby - tok av for fullt, forteller Iversen, som selv flere ganger har grepet inn for å få fjernet upassende og grove ting som har dukket opp på blant annet Facebook.

- Oppfordrer dere deltagerne til å skaffe seg hemmelige numre?

- Nei, ikke på generelt grunnlag. Men hvis det skulle være behov for det, da vil vi det. Hatgrupper på Facebook og andre steder er en av baksidene til de sosiale mediene, og er noe som har skapt nye utfordringer for oss, forteller TV 2-medarbeideren, som understreker at kanalen gir tilbud om samtaler med en erfaren psykolog dersom det er nødvendig.

- Alle som har behov, får oppfølging fra profesjonelle folk. De får hjelp til å håndtere mediene, og alle har samtaler med psykolog før de blir med i programmet. De får oppfølging når det trengs. Det at noen har samtaler med vår psykolog, ligger det nødvendigvis ikke noe dramatisk i. Like ofte handler det om å få perspektiver på helt normale reaksjoner som som følger med denne type deltagelse, og så mye medieeksponering, sier han til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her!

«Farmen» ser du på TV 2 mandag, onsdag og lørdag kl. 20.00. Se Seher.nos TV-guide her. 

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Hun er hevnlysten og bitter