Asap Rocky:

Dette er Asap Rockys forklaring

Gir sin side av saken i retten.

INNRØMMELSE: Asap Rocky innrømmer nå å ha plukket opp flasker de fant på bakken, men påstår at de gjorde det for at fornærmede ikke skulle få tak i de. Video: Expressen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag startet rettssaken mot Rakim Mayers (30), best kjent under artistnavnet Asap Rocky, i Stockholm tingrett.

På rettens første dag presenterte påtalemyndigheten saken, samt at de tre tiltaltes forsvarere forklarte deres side av saken. Også fornærmede forklarte seg.

Sammen med to andre står rapperen tiltalt for å ha utøvd kroppsskade mot en 19 år gammel mann. Hendelsen skal ha skjedd den 30. juni, og så langt i dag har kryssforhør av fornærmede stått på planen.

Nå er det Asap Rocky, som ifølge Dagbladets reporter på stedet virker like rolig som på tirsdag, sin tur til å forklare sin side av saken.

ASAP ROCKY-SAKEN: Fornærmede oppgir at han først ble slått med ei glassflaske, tiltalte bestrider dette. En video viser imidlertid at en av de inolverte holder to glassflasker i hånden. Video: Expressen. Vis mer

Ankom Sverige

Han får beskjed om å starte forklaringen hvor han ønsker.

- Vi ankom Sverige søndag. Jeg og mitt crew kom til hotellet - var der en kort stund, og bestemte oss for å gå på gata, få litt luft og se på arkitekturen og slik, sier han innledningsvis, og legger til at alt gikk normalt for seg.

Han forteller at de gikk ei stund, før de omsider bestembte seg for å prøve noen elsparkesykler de hadde sett.

- Det var da vi kom til Max, at jeg og min søster bestemte oss for å laste ned denne appen for å aktivere elsparkesyklene, forklarer han, og fortsetter:

- Det fantes benker der, på framsiden av hjørnet der vi sto. Jeg satt meg ned, og fortsatte å laste ned appen. Vi hadde litt vanskeligheter med det. I det øyeblikket var det to menn som nærmet seg min sikkerhetsvakt.

SE TV: Expressens rettskommentator er lite imponert over USAs president Donald Trump sine forsøk på å påvirke rettssaken mot den amerikanske rapperen Asap Rocky. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- En ting førte til en annen

Asap Rocky sier han ikke fulgte med på hva som ble sagt, men mener det var rart at de gikk fram og snakket med sikkerhetsvakten hans.

- Jeg tenkte ikke så mye på det. Sikkerhetsvakten min ba dem dra derifra. De gikk sin vei, men litt seinere kom de tilbake.

- De begynte å snakke mer med sikkerhetsvakten min. Og han, fornærmede, snakket også med min sikkerhetsvakt. Etter ei stund begyntesikkerhetsvakten å dytte dem vekk, og be dem om å gå derifra. En ting førte til en annen, fortsetter han.

Livvakten skal ha stått foran rapperen og blokkert synsfeltet hans hele tida. Ifølge 30-åringen var fokuset på telefonene og sparkesykkel-appen.

- Det neste som skjer er at vakten min løfter fornærmede etter trøyekragen, og bærer ham bort fra oss. Da de hadde kommet et stykket bort, så begynte fornærmede å slå mot vakten min.

Påvirket

Ifølge Rocky skal han ha slått to ganger med høretelefonene sine. Ved et slag skal de ha gått i stykker.

- Ved dette øyeblikket virket alt å være ganske underlig. Vi syntes disse guttene oppførte seg underlig, og vi visste ikke hva vi hadde i vente. Det hele var ganske skummelt for oss, sier han, og fortsetter:

MISFORNØYD: Asap Rocky-fan Ivan Waliullah er misfornøyd med hvordan svenske myndigheter håndterer saken rundt favorittrapperen. Reporter: Mathilde Lea. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet TV Vis mer

- Det var ikke å komme fra at jeg antok at disse guttene var påvirket av noe slags narkotika. Vi ville ikke provosere disse guttene, men ville bare deeskalere hele situasjonen og komme oss bort.

Asap Rocky og følget skal ha begynt å gå andre veien ettersom de ikke ønsket å krangle. Fornærmede skal ifølge rapperen ha fulgt etter de og sagt «kom an, kom an».

- I det øyeblikket kom vennen hans ut fra Max og han spurte oss alle tre om vi hadde hoppet på fornærmede. Vi sa «nei». Vi sa vi ikke engang ville slåss med noen. Vi vil ikke havne i slagsmål med noen.

Fulgte protokoll

De skal så ha spurt om å få være i fred og prøvd å bli enige om å gå hver sin vei.

- I forsøk på å unngå konfrontasjon prøvde vi å gå vår vei. Da vi gjorde det, ble vi forfulgt.

Når det gjelder livvakten forklarer Rocky at han alltid følger protokoll for å beskytte ham.

- Men min livvakt er ikke en voldelig person av seg. Jeg er en kjendis, så jeg ville ikke tiltrekke for mye oppmerksomhet rundt oss. Vi ba om dette på en rolig måte. Jeg la også hendene mine på skulderen hans på en fredelig måte for å vise at jeg ikke utgjorde noen trussel, forklarer han, og fortsetter:

- Vi sa vi ikke ville slåss mer. Vi ville ikke ha noe problem. Vi vil ikke havne i fengsel. Fornærmede sa han ville ha hodetelefonene, og jeg prøvde å forklare ham at de ødela han da han slo de mot vakta mi. Da innså jeg at han ikke diskuterte på et rasjonelt vis med oss. Det virket som en pågående samtale, så vi prøvde å gå. De fulgte etter oss igjen.

- Vi bønnfalt dem igjen om å slutte å følge oss. Og om å la oss være i fred. Der var vi virkelig redde. For jeg så at sikkerhetsvakten min hadde fått et sår, og han blødde. Jeg visste ikke hva jeg kunne forvente fra disse fremmede. Jeg er ikke herifra, så dette var en virkelig skremmende situasjon å befinne seg i.

Plukket opp flasker

Asap Rocky innrømmer å ha plukket opp flasker de fant på bakken, men påstår at de gjorde det for at fornærmede ikke skulle få tak i de.

- Da kom noen afrikanske jenter gående, og de prøvde å megle situasjonen. Vi ba dem be guttene om å la oss være i fred, og slutte å følge etter oss. De hørte heller ikke på det de unge damene sa. Da begynte jeg å gå oppover krysset, og jeg la merke til at vakta mi gikk nedover og ba jentene om si «vær så snill be dem om å la oss være i fred».

Når det gjelder flaskene skal Rocky og følget bare ha holdt fast i de en liten stund. 30-åringen forklarer at han skjønte han ikke hadde bruk for den lenger og satt den fra seg igjen. - Når det gjelder flaskene, så hadde jeg de bare ei liten stund.

- Vakta vår ba jentene ringe politiet, for vi visste ikke nummeret til politiet her.

Guttene skal ifølge Rocky ha gått tilbake til der vakta vår sto, og begynte å nærme seg ham.

- Da gikk begge guttene til angrep mot vakta mi. Da grep jeg inn, jeg dro fornærmede ned på bakken, og jeg tråkka på og sparket armen hans. Jeg dyttet eller jeg slo ham, innrømmer 30-åringen, og fortsetter:

- Da kom vennene mine for å hjelpe til. Vakta dukket også opp. Jeg så fornærmedes venn komme mot meg i full hastighet. Han og jeg dyttet og dro i hverandre en stund.

ASAP ROCKYS FORKLARING: Hør Asap Rockys egne ord om kvelden der slagsmålet fant sted. Video: Expressen. Vis mer

Asap Rocky vurderte anmeldelse

Da skal sikkerhetsvakta ha kommet og fått med seg Rocky oppover gata. På det tidspunktet skal hele følget ha gått sin vei.

- VI gikk vekk, men da jeg snudde meg så jeg fornærmede og vennen på den andre siden av gaten, og de satt seg ned. Jeg ville gå rett til hotellet, rett i sikkerhet. Jeg ville ikke ha noen problemer, jeg ville ikke at dette skulle skje.

Rapperen og følget skal ikke ha vært kjent i området, det eneste de visste var at hotellet var i nærheten. På hotellet skal Rocky ha begynt å tenkte over hendelsen og vurdert om de skulle anmelde saken.

- Jeg tenkte for meg selv at «Vil jeg anmelde disse karene? Vil jeg ha den slags oppmerksomhet? Vil jeg at dette skal bli kjent for media, og at de skal skrive om at jeg slåss i Sverige? Vil jeg virkelig anmelde, som kanskje fører til at jeg mister turneen min?». Jeg tenkte det ikke var verdt det, og ville bare legge det bak meg, sier han avslutningsvis.

Aktor får mulighet til å stille stjernen spørsmål, noe han gjør. Blant annet om Asap Rocky hadde med seg noe da han forlot hotellet. Han spør også om rapperen hadde med seg flasker eller hadde drukket.

Dette svarer han blankt nei på.

Usikker

- Du forklarer din første kontakt med fornærmede. Du opplever at han er påvirket. Når oppdager du det?, spør aktor.

- Det var en antagelse jeg gjorde fordi han kom bort til fremmede og tilte spørsmål han visste vi ikke kunne svare på. Han var fryktløs mot min store livvakt. Hans øyne så merkelige ut, svarer han.

Aktor lurer på om fornærmede bare snakket med livvakta. Det er ikke 30-åringen sikker på da han, som han forklarte, var opptatt med telefonen.

- Har du snakket med ham?

NY VIDEO FRA ANGREPET 30. JUNI: Denne nylig frigjorte videoen, viser en ny del av angrepet som Asap Rocky er tiltalt for. Video: Expressen Vis mer

- Bare etter at hodetelefonen ble kastet, og slagene var utdelt.

- Hvem er fysisk først?

- Min vakt dyttet ham, og ba ham om å gå derifra.

Det er usikkert om det er dyttet på videoen Rocky sikter til. Han er heller ikke sikker selv. Før dette skal fornærmede ha tatt vakta i ansiktet, men ifølge Rocky skal det antakelig ikke ha skjedd noe fysisk kontakt før det.

Løftet etter nakken

Samtalen mellom vakta og fornærmede skal Rocky ikke ha fått med seg.

- Så, når han løfter ham bort. Kan du beskrive det?, spør aktor.

- Da han løftet ham, så jeg på vakta mi bakfra. Det var først da jeg hadde gått dit hvor de var, at jeg så klart.

- Du så ikke løftet?

- Nei, ikke egentlig. Det var en ganske rar synsvinkel jeg så fra.

Aktor spør om Asap Rocky så videoen som ble vist i retten tirsdag, og om det kan stemme at vakta løftet fornærmede opp fra bakken etter skjortekragen. Rocky forklarer at han ikke så hvordan løftet utspilte seg før han så videoen og at han da mener det så ut som at han ble løftet etter nakken.

- Jeg prøver bare å fortelle oppriktig hva jeg så den dagen, fortsetter han.

- Så beskrev du at fornærmede forsøkte å slå tilbake mot vakta? Hva følte du da?

- Jeg var ganske sjokket og redd. Det var ekstremt stor forskjell på størrelsen deres, og fornærmede virket fryktløs. Det var skremmende, svarer han, og legger til at han var redd.

Hadde ikke kontroll

Rocky skal omsider ha gått bort til vakta, da han på det tidspunktet ikke var sikker på om han hadde kontroll på situasjonen.

- Jeg følte at han ikke ville skade ham, og han ville ikke provosere situasjonen videre. Jeg tror det også det var derfor han snudde og gikk tilbake til oss, og ikke slo ham.

- Mitt spørsmål var, følte du at han hadde kontroll over situasjonen?

SINT: Asap Rockys mor, Renee Black, håper å få sønnen sin hjem snart. Video: Expressen Vis mer

- Det er vanskelig å si. Det var en sprø situasjon. Han prøvde å skremme vekk denne gutten, men det fungerte ikke. Alle taktikkene hans hadde ingen effekt. Jeg tror det var det som gjorde at vi bestemte oss for å gå derifra, fortsetter rapperen.

Ifølge aktor har man enten situasjonen under kontroll eller ikke. Han spør igjen om livvakta hadde kontroll.

- Situasjonen var ikke under kontroll, svarer Rocky.

Uhyggelige opplevelser

Ifølge rapperen forsøkte de flere ganger å komme seg unna, og bare gikk en vei da de ikke er kjent i Stockholms gater. Grunnen til at de ikke trakk inn på MAX igjen skal ha vært fordi de ikke visste hvor lenge situasjonen ville fortsette.

- Det er en million ting vi kunne ha gjort, men vi bestemte oss for å gå derifra. Det var det beste vi kunne gjøre, sier han.

Overfor aktor forklarer han seg også om den aktuelle flaska, men vil ikke spekulere i om den han plukket opp og satt fra seg igjen, er den samme som ligger knust i videoen. Han nekter derimot for å ha knust ei flaske.

Asap Rocky forklarer videre at han har opplevd mye uhyggelig som kjendis tidligere, og at han derfor var svært skeptisk denne gangen. Det er også derfor han greip inn i situasjonen.

30-åringen blir spurt om han ut fra sin egen oppfatning utøver vold etter at fornærmede ligger nede på bakken.

Det mener han å aldri ha gjort. Han skal heller ikke ha sett noen skader eller sår ved slagsmålet.

- Hvem jobber sikkerhetsvakta for?

- Han jobber for meg. Han er der for å beskytte meg og min gruppe.

- Om du ikke hadde vært med, hadde han vært med de to medtiltalte, eller hadde han vært med deg?

- Jeg kan ikke spekulere hva han vil gjøre på sin fritid. Da han jobber for meg, følger han protokoll.

- Men om dere skulle skilt lag, da er det deg han følger?

- Ja, svarer rapperen.

- Det er en femte person der, en kvinne (hun som filmer). Hva er hennes funksjon?

- Hun er assistent, sier Rocky, som legger til at det er han som betaler lønna hennes.

RETTSSAK: Asap Rocky møter retten i Stockholm tirsdag. Dette har skjedd så langt i dag. Video: Ørjan Ryland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet TV Vis mer

Fant ikke telefonen

På spørsmål om hvem sin telefon kvinnen filmer med, svarer Asap Rocky at hun filmet med sine telefoner. Hun skal ha hatt flere. 30-åringen skal på sin side ha glemt sin på hotellet da hans kulle opptre.

Han blir spurt om meldingene som sier at «Rocky har flott bildemateriale som skal hjelpe». Rapperen vil ikke spekulere i hvorfor de skriver dette. Videre blir han spurt om han har materiale på sin telefon som har med saken å gjøre. Telefonen hans ble aldri funnet.

- Jeg har ting på min telefon som har med min karriere å gjøre, sier han, og blir spurt om meldingen som antyder at det finnes flere versjoner av hendelsesløpet.

- Jeg vet at det finnes alternative versjoner. Vi bruker N-ordet en del, så vi valgte å ikke bruke den filmen der vi brukte det ordet, svarer han.

Hvem som fikk kvinnen til å filme hendelsen er ikke Rocky sikker på, og forklarer at hun snakker med flere enn bare han.

- Så det kan være noen andre ba henne filme?

- Det vil jeg ikke spekulere på, svarer han.

«Harlem »

Han blir også spurt hvem «Harlem» er, en gåte politiet så langt ikke har fått svar på hvem er. Heller ikke denne gangen vet han hvem eller hva politet er ute etter. I sin forklaring uttalte Asap Rocky at han ikke ønsket noen oppmerksomhet rundt hendelsen, og at han derfor ikke anmledte de to mennene.

Når aktor nå da spør hvorfor han la ut videoen, svarer han følgende:

- Den eneste grunnen til at vi delte denne, var fordi TMZ hadde delt sin video. Dette var motvideoen. Vi ville dele vår side av historien, sier han, og legger til at de klipte ut delene hvor N-ordet ble mye brukt.

Også bistandsadvokat benytter muligheten til å spørre ut rapperen. Flaskebruken er nok en gang sentral.

- Jeg hopper rett på sak. Husker du hva du tidligere har sagt på samme spørsmål, i politiavhør?, spør Strömberg.

Fra avhøret 2. juli kommer det fram at Rocky svarte nei på både om noen i følget hans hadde brukt ei flaske, og om noen hadde holdt i ei flaske.

- Så her i dag sier du at dere har holdt i flasker?, sier bistandsadvokaten.

- Jeg er veldig konsekvent. Spørsmålet var i slagsmålet, om noen hadde brukt flasker. Da svarte jeg nei.

Asap Rocky vil ikke spekulere på om fornærmede eller hans venn hadde noen flaske, da det er en måned siden. Samtidig hevder han at fornærmede allerede hadde skader på armene før slagsmålet fant sted - og forteller at han tror de to mennene hadde vært i slåsskamp før dette.

- Hans venn så ut som hadde ei blodig nese. Jeg kunne ikke avgjøre om det var ferske skader eller ikke. jeg er ikke akkurat lege, sier han, før dommeren avbryter og sier at avhøret blir for detaljert.

- Aktor leste opp dette som kvinnen som filmet hadde skrevet. Om hva Harlem betydde. Har du noensinne blitt kalt Harlem?

- Nei, svarer Asap Rocky.

På spørsmål om hva han tenker om hva livvakta gjorde, svarer Asap Rocky:

- Jeg tror det var hans jobb. Jeg tror han prøvde å roe ned situasjonen. Han prøvde å beskytte oss.

Videre blir rapperen spurt om den mye omtalte glassflaska. Han hevder at han ikke husker når flaska knuste, og at han ikke har noe minne av hva som skjedde med denne annet enn at han hører ei flaske som knuser på videoen.

- Alt gikk så utrolig raskt. Jeg ble oppmerksom på det seinere, sier han. Jeg hørte glasset på videoen. Jeg husker ikke at det skjedde, sier han.

30-åringens avsluttende ord lyder slik:

- Jeg har tilbrakt en måned her i Sverige. Dette er min femte eller sjette gang her. Jeg har sett fantastisk vakker arkitektur og severdigheter. Og ikke så vakre sider, ettersom jeg har sittet i varetekt. Jeg hører folk snakke om kompensasjon eller erstatning. Jeg vil ikke ha noe av domstolen, det er ikke det jeg vil ha av domstolen. Det kan jeg tjene tilbake. Det jeg vil ha, er rettferdighet.

- Og jeg vil ha navnet mitt renvasket. Og rettferdighet for oss alle. Det var alt, dommer. Takk.

LES OGSÅ: Brutalt drept- funnet i koffert

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer