DELTE MENINGER: Store deler av landets stemmedyktige befolkning går til valgurnene mandag 11. september. Blant dem som skal stemme i år er Ari Behn, Harald Eia og Linnea Myhre. De har imidlertid forskjellige meninger om hva som bør gjøres og hvordan det skal løses. Foto: NTB scanpix / Andreas Fadumm, Se og Hør
DELTE MENINGER: Store deler av landets stemmedyktige befolkning går til valgurnene mandag 11. september. Blant dem som skal stemme i år er Ari Behn, Harald Eia og Linnea Myhre. De har imidlertid forskjellige meninger om hva som bør gjøres og hvordan det skal løses. Foto: NTB scanpix / Andreas Fadumm, Se og HørVis mer

Valg 2017

Dette brenner kjendisene for i valget

Flere har allerede avgitt sin stemme, mens enkelte venter til valgdagen.

(Seoghør.no): Mandag 11. september er det valg, og som seg hør og bør velger de fleste nordmenn å ta del i demokratiet og benytte seg av muligheten til å avgi sin stemme både før, og på selve valgdagen.

Et knippe norske kjendiser har avslørt overfor Seoghør.no hva de brenner for, og hva de ville gjort som statsminister – om de selv kom til makta.

Vil ikke styre landet

Et par av disse er blant andre musiker Sondre Lerche (34) og hans samboer Linnéa Myhre (27). Duoen forklarer nemlig at de tar valget svært alvorlig, men at de sliter med å bestemme seg.

- Vi har vært utenfor stemmelokalene mange ganger allerede for å forhåndsstemme, men vi har snudd i døra for å tenke litt til, sier Myhre.

Saken fortsetter under bildet.

USIKRE: Sondre Lerche og Linnea Myhre er usikre på hvem de skal stemme på ved valget. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
USIKRE: Sondre Lerche og Linnea Myhre er usikre på hvem de skal stemme på ved valget. Bildet er fra en tidligere anledning. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Vis mer

Til tross for at paret verken har stemt ennå eller har bestemt seg for hvem de vil stemme på, innrømmer de at makta i Norge er noe de ikke selv ønsker.

- Jeg tror jeg hadde gitt ansvaret til noen andre umiddelbart, forklarer Sondre Lerche - og kjæresten er enig.

- Det er et altfor stort ansvar, legger Myhre til.

Samarbeid mellom partier

Også komiker og programleder Harald Eia (51) skal avgi sin stemme ved stortingsvalget.

Han er derimot stolt over det landet har fått til så langt, og ønsker at det ikke ødelegges i framtiden.

- Min hjertesak må være å opprettholde den perfekte riggen vi har fått til, og ikke kåle det til. Det er jeg opptatt av. Jeg er veldig glad i den norske pragmatismen – å finne de beste løsningene hele tiden, sier han.

- Så hvis Høyre og Arbeiderpartiet samarbeider, så blir jeg veldig rørt. Eller når LO og NHO er gode venner, det syns jeg er flott, sier han.

Dersom han fikk mulighet til å overta rollen til Erna Solberg, ville han hatt turismen i landet som fokusområde.

Saken fortsetter under bildet.

TURISME: Harald Eia ville fokusert på turismen i landet dersom han kom til makta. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
TURISME: Harald Eia ville fokusert på turismen i landet dersom han kom til makta. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg ville lagd en veldig attraktiv turistattraksjon ved å bygge noe veldig høyt. Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke bare gjør det, bygger verdens høyeste tårn eller noe, sier han.

- En kilometer høy penis eller noe, det er ikke så farlig hva det er, med da ville folk kommet hit for å se på det, det er jeg sikker på, legger han til.

Eia legger til at han har hatt ideen siden han var liten.

- Hvis jeg skal være tro mot barnet i meg, så må det være det. Uten at det skal gå gjennom en komité eller noe sånn, drit i det. Lag en turistattraksjon. Dritlett.

Videre ønsker ikke TV-profilen å avsløre hva han skal stemme på.

- Det er hemmelig valg, sier han.

Ungdom i fokus

«Stjernekamp»-dommer Thomas Felberg (45) har allerede avgitt sin stemme.

Eldreomsorgen er ofte et hett tema i politikken, noe flere nordmenn legger vekt på når de skal avgi sin stemme. Likevel legger ikke Felberg skjul på at det er viktig å tenke på dem som skal styre landet videre – nemlig ungdommene.

Saken fortsetter under bildet.

FRAMTIDA: Thomas Felberg tenker på framtida når det gjelder valget. Han ønsker å rette fokus mot ungdommen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet
FRAMTIDA: Thomas Felberg tenker på framtida når det gjelder valget. Han ønsker å rette fokus mot ungdommen. Foto: Jørn H Moen / Dagbladet Vis mer

- Det er viktig med de eldre, men ungdommene skal ta vare på oss etter hvert og bygge landet videre. Vi må se dem og gi et godt tilbud til alle, også utenfor idretten. De må føle seg sett, og det er mange måter å gjøre det på. Selv om man ikke driver med langrenn, fotball eller håndball, forklarer han.

Dersom «Stjernekamp»-profilen kom til makta som statsminister, ville han tatt rollen seriøst.

- Man tenker jo at man må det, men vi lever i et land hvor vi er mange mennesker, mange forskjellige mennesker. Jeg tror det er viktig at vi «get it on», så jeg sier som Marvin Gaye: «Let´s get it on», sier han og ler.

Kunstner og forfatter Ari Behn er også politisk engasjert. Et bettingselskap hadde ham tidligere i år med på en liste over hvem folk flest vil ha som kulturminister - en stilling som Linda Hofstad Helleland (H) for tiden besitter.

Dersom Behn satt ved spakene, er han ikke i tvil over hvilke saker han helst ville ha prioritert.

- Jeg ville bedret kulturtilbudet i fengsel, gamlehjem og barnehager. Jeg ville også frontet norsk natur som verdens beste location for internasjonale filmprosjekter. Det er viktig å støtte enhver gründer med ambisjoner om å forandre verden, og å bedre kommunikasjon mellom folkegrupper, skriver han i en uttalelse.

Venter med å stemme

Komiker Sigrid Bonde Tusvik (37) skal på sin side stemme, men venter til valgdagen.

- Jeg syns det er så spennende.

At det har stormet rundt FrP den siste tiden, kommer man ikke helt unna, og Bonde Tusvik er klar i sin tale når det kommer til sin mening om partiet og sine hjertesaker.

- Min hjertesak er flyktningpolitikken og boring etter olje. Alt som FrP ikke står for har jeg som hjertesak, sier hun til Seoghør.no.

Dersom hun noen gang ble statsminister i Norge, er nettopp innvandringspolitikken noe hun ville jobbet med.

- Så ville jeg kjørt miljøpolitikk høyt, høyt, høyt for å redde verden, sier hun.

Saken fortsetter nedenfor.

ÅPEN: Sigrid Bonde Tusvik avslører at hun skal stemme på SV ved valget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ÅPEN: Sigrid Bonde Tusvik avslører at hun skal stemme på SV ved valget. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Bor i stor villa

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre er de mest aktuelle statsministerkandidatene i valget. Solberg og Høyre har sittet i regjering de siste fire årene, men nå er spørsmålet hun skal styre landet etter valget som finner sted 11. september.

Men Sigrid avslører imidlertid at hun ikke er på lag med verken Erna eller Jonas. Hun heier nemlig på Audun Lysbakken, men til tross for at hun virker temmelig sikker på hvem som får hennes stemme, er hun noe fram og tilbake.

- Jeg håper på en senterparti-fri regjering, men dessverre vet jeg ikke om jeg får det til. Jeg skal stemme SV, sier hun.

- Plutselig må jeg stemme på Miljøpartiet de Grønne, men det vet jeg ikke om jeg orker. Nei, det må bli SV. Kanskje Rødt, det er veldig drøyt da, men samtidig ... Bjørnar Moxnes og jeg, vi bor på Nordstrand i store villaer, legger hun til.

- Mye dritt

Mange av de kjente profilene Seoghør.no har pratet med har stilt seg kritisk til den nåværende regjeringa. «Skal vi danse»- og «Farmen kjendis»-profil Erlend Elias Bragstad er blant disse.

Han har fint lite til overs for FrPs rolle i den blå regjeringa.

- Jeg er opptatt av valget, spesielt fordi jeg er glad i bygda. Jeg kommer derfra selv, og mener at den i størst mulig grad skal bevares. Jeg synes også det er viktig at man ikke lar seg lure av Sylvi Listhaugs retorikk. Jeg synes personlig at hun setter landet vårt tilbake i tid, sier han og fortsetter:

- Viktige saker for meg er integrering, likestilling, kultur og sånne ting. Jeg tror det er viktig å tenke seg godt om før man stemmer nå, forklarer han.

Komiker Henrik Thodesen er heller ikke nådig i sin kritikk av den norske politikken.

- Ja, skal man velge Erna eller Jonas? Huff, jeg vet virkelig ikke. Begge har så mye dritt å komme med, sier han og fortsetter:

- En ting jeg derimot er fornøyd med er at MDG har vært flinke til å raske vekk mye parkeringsplasser og sånt i nærområdet. Jeg vet ikke om jeg skal legge igjen stemmen min hos dem ennå. Alle virker å være ganske sure på dem, mens jeg er glad for at det blir mindre biler. Det er bra jobba - resten er jeg usikker på, forklarer han.

Aldri stemt

Gjennom hele valgkampen har det vært fokus på at få unge i dag bruker stemmeretten sin. Enkelte første- og annengangsstemmere har aldri gått til urnene. «Bloggerne»-profil Anniken Jørgensen er blant disse. Hun mener politikken som forvaltes på Stortinget ikke angår henne.

- Jeg stemmer ikke. Folk blir veldig sinte når jeg sier det, men det er rett og slett fordi jeg føler at det som skjer på ikke angår meg. Det er kanskje egoistisk å si, men det er vanskelig å finne viktige saker for meg med min jobb.

- Jeg synes folkene i Norge er en gjeng med bondetamper, som heller bruker tid på å rakke ned på hverandre framfor å diskutere de viktigste sakene.

På tross av at hun ikke har stemt, synes hun at eldreomsorgen i landet er et viktig tema. Hun er imidlertid usikker på hvilket parti som kunne hjulpet til med å bedre den.

Linni Meister er på sin side veldig sikker på at hun trolig skal stemme Høyre ved årets valg.

- Jeg har møtt henne flere ganger, og synes hun er helt fantastisk.

For realitystjernen er legalisering av poker, noe hun spiller på profesjonelt nivå, en stor hjertesak. Hun ønsker også at norske veier skal bli bedre, fordi hun kjører mye bil i hverdagen.

LES OGSÅ: Derfor setter de bryllupet på vent