- Dette blir dum kritikk

Mona Grudt synes lite om at modellmamma Eivor Øvrebo reagerer på dialekten hennes.

LETER ETTER MODELLTALENT: Tidligere Miss Universe-vinner Mona Grudt er ny programleder for årets utgave av «Top Model» Og ettersom hun kommer fra Stjørdal, snakker hun trøndersk på TV. Foto: Seher.no/Sølve Hindhamar
LETER ETTER MODELLTALENT: Tidligere Miss Universe-vinner Mona Grudt er ny programleder for årets utgave av «Top Model» Og ettersom hun kommer fra Stjørdal, snakker hun trøndersk på TV. Foto: Seher.no/Sølve Hindhamar Vis mer
SEHER.NO: Mandag var det duket for premiere på «Top Model» på TV3, hvor Sarah Gindel (22) var den første av jentene som måtte reise hjem.

I årets sesong av supermodelljakten er det tidligere Miss Universe-vinner Mona Grudt (39) som er programleder.

Eivor Øvrebø har ledet modellbyrået «Team Models» i en årrekke og synes Grudt klarte seg fint, men reagerer på én ting. I et intervju med God Kveld Norge innrømmer modellmammaen nemlig at hun helst foretrekker at Grudt «ikke snakker så veldig trøndersk».

– Jeg er veldig glad i Mona. Jeg synes hun er et bedre alternativ til de andre programlederne som har vært. Jeg er glad i Vendela også, men hun er litt mer «kjedelig pen». Mona har litt mer attitude. Kathrine Sørland er sikkert ok, hun også. Så lenge Mona ikke snakker så veldig trøndersk, for det forstår jeg ikke alt hun sier av, så tror jeg det skal gå bra, mener Øvrebø.

Selv synes Grudt, som opprinnelig kommer fra Stjørdal, at den blir dumt at folk skal reagere på dialekten hennes.

- Det er overraskende å høre, og det er jo ingen tvil om at Eivor har en negativ holdning til programmet. Men det er fint å høre at hun synes jeg er en flink programleder, men det blir en litt dum kritikk siden det ikke handler om jobben jeg gjør – men den jeg er, sier hun til Seher.no.


Grudt understreker at det ville vært helt unaturlig for henne for eksempel begynne å snakke østlandsdialekt på TV.

- Oppgjennom årene har jeg fått utelukkende positive tilbakemeldinger på at jeg snakker trøndersk, og det ville blitt rart om jeg plutselig skulle begynt å snakke østlandsk. Det ville ikke falt meg inn. Men det hender jeg unngår noen lokale uttrykk når jeg er på TV, så kanskje noen fra hjemplassen min vil si at jeg snakker en penere utgave av dialekten.

Den trønderske TV-profilen Tore Strømøy (50) reagerer også på at Øvrebø er skektisk til den trønderske dialekten på TV.

- Mona Grudt snakker forståelig og fint, og jeg kan ikke skjønne at det er et problem med dialekten. Da er de ikke særlig oppegående. Jeg må langt opp i Setesdal for å ha problemer med dialekter. Jeg så programmet på mandag, og synes Mona klarte seg kjempefint som programleder. Kanskje det er fordi folk er vant til at folk i disse programmene hugger ned jentene, mens Mona er snill. Trøndere er snille – både folket og språket, påpeker han til Seher.no.

«Det må jeg gjøre før jeg dør»-programlederen oppfordrer Øvrebø til å ta seg et lite språkkurs.

- Det bekrefter vel bare myten om hvor dumme sånne modellfolk er, ler Strømøy.

- Du får sende henne nordover så skal hun få et kurs i trøndersk! oppfordrer han.

Språkforsker Finn-Erik Vinje sier til Seher.no at det kan være vanskelig for noen å forstå enkelte dialekter.

- Enkelte programmer på TV og radio har nok gått for langt i å la programlederene få utbrodere sine dialekter. Det kan gjøre det muntlige språket vanskelig å forstå, for de som ikke er vant til å høre slike taleformer. For å gjøre seg lettest mulig forstått bør man holde seg nærmest mulig en av de tre standardformene bokmål, riksmål eller nynorsk.


Det er imidlertid ingen ny sak at folk raser over at kjente TV-fjes snakker dialekt. Da Ingerid Stenvold (33) ble ansatt som nyhetsanker i NRK i 2009, opplevde hun at flere reagerte på at hun fikk snakke Målselv-dialekten sin under sending.

«Top Model» ser du på TV3 mandager kl. 20.30. Få full oversikt over dine favoritt-program i Seher.nos TV-guide!


Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: Hvor hårsåre er norske modeller?