Kylie Jenner:

Dette bildet endret «alt»

- Men har du registrert deg til å stemme?

OVERRASKER: Kylie Jenner kastet klærne på Instagram tidligere denne uka. Det bidro til en overraskende effekt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det amerikanske valget er for trappene, og i starten av november skal det avgjøres hvorvidt Donald Trump (74) får fire nye år i Det hvite hus - eller om han må flytte ut til fordel for Joe Biden (77).

LETTKLEDD: Kylie Jenner har hevet seg på «Carole Baskin»-trenden på Tiktok, og det går ikke ubermeket hen. Vis mer

Tidligere denne uken ble den første debatten mellom de to kandidatene avholdt. Den er blitt døpt den «verste presidentdebatten noensinne», og er symbolet på det som allerede er en skitten og heseblesende valgkamp.

Mange lurer nå på om de i det hele tatt skal gidde å stemme, fordi ingen av kandidatene frister noe særlig. Begge er over 70, og taler muligens ikke til de yngre generasjonene. Akkurat det har kjendisene bestemt seg for å gjøre noe med.

Enorm økning

De siste ukene har flere stjerner oppfordret sine følgere til å registrere seg som stemmere. I USA varierer det litt fra stat til stat, men enkelte steder må du altså registrere deg for å kunne stemme ved valget.

Enkelte skylder på at de glemmer det, mens andre mener det er stress. Kylie Jenner (23) finner seg ikke i amerikanernes unnskyldninger. Ikledd en mønstret bikini, sittende i sola, oppfordrer hun sine 196 millioner følgere til å skjerpe seg.

«Men har du registrert deg til å stemme? Klikk på lenken i bioen min. La oss planlegge å stemme sammen», skrev hun i innlegget - som er likt av nærmere ti millioner brukere.

På sin Instagram-historie har hun også lagt ut en instruksjon for hvordan man registrerer seg som stemmer - i likhet med mange andre stjerner. Det kan være enkelt å stille spørsmål ved hvorvidt dette faktisk har noe effekt, gitt at rundt 100 millioner amerikanere, ifølge Washington Post, ikke stemte ved valget i 2016.

Akkurat i dette tilfellet viser det seg imidlertid at Jenners innlegg kan ha vært svært viktige. Nettsiden Vote.org, som hun lenket til i Instagram-historiene og i sin bio, opplevde hele 80 prosent flere brukere på nettsidens verifiseringsverktøy enn normalt etter at innlegget ble lagt ut.

Det skal være snakk om at 48 000 har sjekket ut informasjon om stemming. Disse skal alle ha kommet fra kosmetikkdronningens profil.

- Økningen i antall interaksjoner etter Kylies innlegg viser energien blant unge amerikanere som ønsker at stemmene deres skal bli hørt i valget, sier nettsidens direktør, Andrea Hailey, til Fox News.

LYSLUGG: Donald Trump har ikke kuttet ned på selvbruningen, men sveisen har fått et nytt uttrykk. Flere mener nemlig at presidenten har bleket, eller latt være å farge, lokkene sine. Reporter: Celina Morken Vis mer

Nettsiden har som formål å gjøre stemmeregistrering enklere. At stjerner reklamerer for deg, og bidrar til at man får en flere stemmedyktige rundt om i landet, er særlig positivt, mener nettsiden.

Kylie Jenner har foreløpig til gode å uttale seg om hvilken kandidat hun selv skal stemme på, men det er nærliggende å tro at valget faller på Demokratene og Joe Biden i år. Hun og samtlige søstre støttet Hillary Clinton offentlig under valget i 2016.

Kendall Jenner (24) har også oppfordret fansen til å stemme. Hun gikk live på Instagram for første gang, der hun snakket med Jon Favreau - Obamas tidligere taleskriver. Det i seg selv kan være et hint om at også hun er demokrat.

ETTERTRAKTET: TV-profil Emma Ellingsen har over en halv million følgere på Instagram, og det er ikke bare nordmenn som har fått øynene opp for skjønnheten. Video: Steffen Pettersen / Reporter og edit: Kine Falch Vis mer

Splitter kjendisene

Mange amerikanske stjerner er svært politisk engasjerte, noe de ofte gir uttrykk for i sosiale medier og i intervjuer. En samleoversikt magasinet Marie Claire har laget, viser at en stor del av kjendisene skal stemme på det demokratiske partiet - med Joe Biden i spissen.

Blant disse finner vi blant andre popkometen Billie Eilish (18), som viste sin støtte til den demokratiske presidentkandidaten da hun opptrådte med en digital konsert under demokratenes landsmøte i august.

Superstjerner som Chrissy Teigen (34), John Legend (41), Justin Timberlake (39) og Jessica Biel (38) har også vist sin støtte til Joe Biden og visepresident Kamala Harris (55) offentlig.

KYLIE JENNER: Kardashian-søsteren er blant kjendisene som er engasjert foran det amerikanske presidentvalget. Foto: Splash News/ NTB scanpix
KYLIE JENNER: Kardashian-søsteren er blant kjendisene som er engasjert foran det amerikanske presidentvalget. Foto: Splash News/ NTB scanpix Vis mer

Også disse kjendisene skal stemme på det demokratiske partiet, ifølge Marie Clare: skuespiller Leonardo DiCaprio (45), Cher (74), rapper Cardi B (27), Tom Hanks (64) og kona Rita Wilson (63).

Å finne kjendiser som skal stemme på sittende president Donald Trump, ser ved første øyekast ut til å være langt vanskeligere. Likevel er det flere som ønsker at den nåværende presidenten skal få fire nye år i Det hvite hus.

DEBATT: Denne videoen av førstedame Melania Trump (50) og ektemannen blir hyppig delt på Twitter. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Blant dem finner vi den amerikanske skuespilleren Stephen Baldwin (54), som i tillegg til å være den yngste av de mye omtalte Baldwin brothers, er far til Hailey Baldwin, kona til Justin Bieber.

Oscar-vinner Jon Voight (81) er nok for mange best kjent som faren til Hollywood-stjerna Angelina Jolies far. I mai i fjor tok han til orde på Twitter og delte en video med en begrunnelse for hvorfor Trump har vært «den beste presidenten siden Abraham Lincoln».

UVANLIG SMINKEVIDEO: Kylie Jenner og Khloé Kardashian filmer mens de sminker seg. Det er bare én detalj som gjør det hele litt spesielt. Video: Rød Løper / Youtube.com/Kylie Jenner Vis mer

Ifølge CBS News synes også «Foreldrefellen»-skuespiller Dennis Quaid (66) at presidenten gjør en god jobb, og ønsker at han skal få fortsette. Andre kjendiser som også støtter Donald Trump er Isaiah Washington (57), Kristy Swanson (50), Kid Rock (49) og Mary Hart (69).

LES OGSÅ: Se parets nye luksusleilighet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer