Ekspertene før Eurovision-semien:

Detaljene som kan felle Norge

I kveld er det videre eller forsvinn for måne-ulvene. Dette mener ekspertene.

VIDERE ELLER FORSVINN: Tirsdag skal det avgjøres om norske Subwoolfer får en finaleplass i Eurovision. Foto: Yara Nardi / REUTERS / NTB
VIDERE ELLER FORSVINN: Tirsdag skal det avgjøres om norske Subwoolfer får en finaleplass i Eurovision. Foto: Yara Nardi / REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Norges «intergalaktiske» Eurovision-bidrag høstet svært gode tilbakemeldinger under mandagens generalprøver.

Tirsdag kveld skal det avgjøres om Subwoolfer går videre til lørdagens store Eurovisions-finale. Semifinalen sendes direkte fra klokken 21.00 på NRK.

POPULÆRE: Norges Eurovision-håp Subwoolfers er meget aktive på sosiale medier, og de er like hemmelighetsfulle der som i virkeligheten. Reporter: Ørjan Ryland. Video: Agusta Magnusdottir / Dagbladet Vis mer

- Mange tissepauser

Tidligere Eurovision-kommentator Jostein Pedersen (62) mener at en finaleplass bør være godt innenfor rekkevidde for «Give That Wolf A Banana».

- Det gikk veldig bra i går, både under første generalprøve og under prøvene for juryen, så man ser lyst på det. Det er ti av 17 som går videre, og jeg går ut ifra at de kommer med i de ti, sier Pedersen til Dagbladet.

OPTIMISTISK: Tidligere Eurovision-kommentator Jostein Pedersen tror en finaleplass for Norge er godt innenfor rekkevidde. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
OPTIMISTISK: Tidligere Eurovision-kommentator Jostein Pedersen tror en finaleplass for Norge er godt innenfor rekkevidde. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Han fulgte prøvene mandag, og mener Norge var et friskt pust i en ellers balladetung, og litt kjedelig, gruppe.

- De skiller seg kraftig ut. Det er jo først fra Ukrainas bidrag, som er nummer seks, at det skjer noe, og Norge var nest sist. Det er mye å lide seg gjennom før det letter - her blir det mange tissepauser og turer på kjøkkenet, sier Pedersen og humrer.

RYKTEFLOM: Spekulasjonene om hvem står bak Subwoolfer florerer. Vi har spurt ekspertene. Video/bilder: NRK / NTB / Lars Eivind Bones Vis mer

MGP-entusiast og mangeårig MGP-general Per Sundnes (55) er enig i at Norge har mange kvaliteter som taler til vår fordel.

- Det er lettbeint, morsomt, og byr opp til allsang når alt ellers blir så blodseriøst. Det er et deilig pust i bakken for folk flest, konstaterer han.

- Ikke til fordel for Norge

Selv om sannsynligheten er stor for å gå videre, og oddsen taler for en finaleplass, kan det likevel være noen detaljer som dytter Subwoolfer under den magiske finalegrensen.

FAGJURY-TRØBBEL: Eurovision-ekspert Per Sundnes minner om at vi ikke må ta for lett på fagjury-vurderingen under semifinalen. Foto: privat
FAGJURY-TRØBBEL: Eurovision-ekspert Per Sundnes minner om at vi ikke må ta for lett på fagjury-vurderingen under semifinalen. Foto: privat Vis mer

- Vi må ikke ta så lett på fagjuryen! Vi har en tendens til å glemme de høye, grå eminenser som skal mene noe. Det er ikke til fordel Norge. De ser mer på innhold og kvalitet, ikke show og stas, forklarer Sundnes.

Han viser til at dersom juryen gir en lav poengsum, vil ikke publikums entusiasme og poenggivning ha så mye å si totalt. Juryens stemmer er 50 prosent av totalsummen.

- Vi husker jo Keiino i 2019. De var en klar publikumsfavoritt, men ble felt av fagjuryen. Juryen har helt andre kriterier enn følelser, sier Sundnes.

SEIER: Det ble en spennende gullduell mellom Subwoolfer og Northkid, men det var førstnevnte som trakk det lengste strået. Video: NRK Vis mer

- Surmagede voksne

Pedersen tror i tillegg at ulvene Jim og Keiths ukjente identitet kan spille inn.

- Det faktum at de er anonyme kan slå feil ut. At vi ikke vet ikke hvem de er. Men det er nok mer surmagede voksne som tenker på det, sier han og ler.

GÅR GALT: Under Mira Craigs opptreden på «Melodi Grand Prix» gikk det ikke helt etter planen for danseren hennes. Video: NRK Vis mer

Sett bort ifra den gruppen tilskuere, mener han at de fleste generasjoner går bananas til låten. Han bor selv i nærheten av en barnehage, og har merket seg at Norges bidrag gjaller derfra daglig - på mer eller mindre god engelsk.

- Subwoolfer tar tidsånden på pulsen, den fenger i alle generasjoner. Dessuten har «Maskorama» også vært en stor suksess i hele Europa, og det er noe forlokkende anonymt og morsomt å kle seg ut, sier han.

- På alles lepper

Etter mandagens første generalprøve var Norges MGP-sjef Stig Karlsen svært positivt innstilt foran tirsdagens semifinale, og mener de gule ulvene har tatt den italienske byen med storm.

- Subwoolfer er klare som overmodne bananer. Vi har hatt noen gode prøver, og er godt fornøyd med samarbeidet med den italienske kringkasteren RAI og EBU. Subwoolfer er for øyeblikket på alles lepper her i Torino. Dette blir spennende, sa han.

DUKKET OPP: Under et intervju i delfinalen i Melodi Grand Prix, fikk observante seere med seg noe merkelig i bakgrunnen. Video: NRK Vis mer

Også William Lee Adams, mannen bak verdens mest populære Eurovision-nettsted Wiwibloggs lovpriset innslaget etter generalprøven.

- Det er intergalaktisk! De var så gode og skiller seg ut. Romskipet tar virkelig av, sa Adams.

LES OGSÅ: - Hvem er jeg uten stemmen?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer