Melania Trump:

Detaljen på Melanias kåpe vekker harme

… og det er ikke første gang førstedamens antrekk setter fyr på Twitter.

DETALJEN: Onsdag markerte det amerikanske presidentparet at det var 18 år siden nærmere 3000 mennesker mistet livet i terrorangrepene mot USA. Én detalj ved presidentens hilsen vekker imidlertid oppsikt. Foto: NTB scanpix
DETALJEN: Onsdag markerte det amerikanske presidentparet at det var 18 år siden nærmere 3000 mennesker mistet livet i terrorangrepene mot USA. Én detalj ved presidentens hilsen vekker imidlertid oppsikt. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

I går markerte amerikanere verden over en sørgelig dag i nasjonens historie. Da var det 18 år siden nærmere 3000 mennesker mistet livet i angrepene på World Trade Center i New York, Pentagon i Washington D.C. og Shanksville, Pennsylvania.

President Donald Trump (73) og hans kone, førstedame Melania Trump (49), var blant dem som deltok i markeringen. Presidenten fortalte selv om den skjebnesvangre dagen for 18 år siden, da han så angrepene selv fra Trump Tower i den amerikanske metropolen.

På Twitter la han ut et bilde av seg selv og kona, der han skrev: «Vi kommer aldri til å glemme». Bildet er tatt der Flight 93 gikk ned i Pennsylvania, på minnesmerket som ble laget for å hedre de 40 menneskene, ekskludert de fire kaprerne, som mistet livet der.

Selv om mange satte pris på presidentens markering på sosiale medier, begynte enkelte å bemerke seg én ting spesielt. Den lange kåpen Melania har på seg er utsmykket med flere synlige sømmer, noe som har vært en trend de siste årene.

TÅRN-SØM: Sømmen bakpå Melanias Hervé Pierre-jakke blir av enkelte tolket som et slags tårn. Foto: NTB scanpix
TÅRN-SØM: Sømmen bakpå Melanias Hervé Pierre-jakke blir av enkelte tolket som et slags tårn. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ment som hyllest

Sømmen bak på jakken vekker imidlertid sterke reaksjoner. Det er nok en ren tilfeldighet, men enkelte var rakst ute med å påpeke at sømmen nederst på jakken lignet på et av tårnene som falt i New York i 2001.

For å gjøre vondt verre, er det festet en knapp midt på «tårnet», som kan minne om et av flyene som krasjet inn i handelssenteret.

Artist og Washington Post-spaltist Holly Figueroa O'Reilly var blant dem som var raskt ute med å kritisere bildet.

«For det første så handler ikke dette om det. For det andre, hvem trodde at dette broderiet var en god idé den 11. september?», skriver hun, etterfulgt av flere nærbilder av jakken.

Meldingen har fått store mengder oppmerksomhet, og er blant annet blitt omtalt av Yahoo og USA Today. I tillegg har flere andre brukere kastet seg inn i kåpekritikken. Enkelte kaller det respektløst, mens andre mener det kanskje bare var en uheldig mote-avgjørelse av førstedamens stylist.

- GOD IDÉ?: Denne sømmen får Twitter til å gå en kule varmt. Se og Hørs moteekspert tror derimot ikke at hensikten til førstedamen var å provosere. Foto: NTB scanpix
- GOD IDÉ?: Denne sømmen får Twitter til å gå en kule varmt. Se og Hørs moteekspert tror derimot ikke at hensikten til førstedamen var å provosere. Foto: NTB scanpix Vis mer

Selv om kontroversen er ny, er verken bildet eller antrekket nytt. Bildet ble tatt den 11. september i fjor, da presidenten og førstedamen besøkte minnesmerket.

Den gang ble ikke kåpen diskutert av en eller annen grunn, men det er altså nå det har kommet frem. Antrekket er for øvrig signert Hervé Pierre, som lagde den berømte kjolen Melania brukte på innsettelsesballet i januar 2017.

Da årsmarkeringen ble avholdt på onsdag, hadde førstedamen på seg en knelang, sort kjole fra Ralph Lauren. Den var det betraktelig færre Twitter-troll som reagerte på, da den var heller «normal».

I ÅR: Antrekket som vekker oppsikt er fra fjorårets markering. I år hadde Melania Trump på seg denne sorte kjolen fra Ralph Lauren. Foto: NTB scanpix
I ÅR: Antrekket som vekker oppsikt er fra fjorårets markering. I år hadde Melania Trump på seg denne sorte kjolen fra Ralph Lauren. Foto: NTB scanpix Vis mer

Se og Hørs skjønnhets- og moteekspert, Cecilie Krogh, tror ikke USAs førstedame mente å skape overskrifter med kåpen.

- Jeg tror det er viktig, også i moteverden, å tro på den gode hensikt. Selv når det gjelder eventuelle meningsmotstandere. Jeg tror dette enten er ment som en hyllest og markering for å hedre menneskene involvert i denne tragedien, eller så er det et mønster som tilfeldigvis bærer en likhet, forteller hun, og fortsetter:

- Intensjonen er ikke vond eller ond. Kåpen er ellers stilfull og alvorlig og bærer tyngden av situasjonen, forklarer hun.

SØMMER: Kåpen var prydet med flere kontrastsømmer. Fremsiden av antrekket gir et annet bildet enn det baksiden gjør. Foto: NTB scanpix
SØMMER: Kåpen var prydet med flere kontrastsømmer. Fremsiden av antrekket gir et annet bildet enn det baksiden gjør. Foto: NTB scanpix Vis mer

Stephanie Grisham, førstedamens talsperson, hadde bare følgende å si om bråket da hun fikk spørsmål fra USA Today:

- Det er tåpelig.

VURDERER ANTREKKENE: Moteekspert og KK-redaktør Ingeborg Heldal vurderer antrekkene fra nattens Grammy-utdeling. Video: Getty Images Entertainment Video / Thea Hope Vis mer

Jakketrøbbel

Melania er på ingen måte ukjent med å skape overskrifter med klesvalgene sine, som trolig er en av grunnene til at enkelte fort leter etter feil i antrekkene hun viser seg i. Motestormen mot henne kulminerte muligens i fjor sommer, da førstedamen dukket opp i Texas med en noenlunde spesiell jakke.

Den grønne parkasen hadde påskriften «I really don't care. Do you?», og ble fotografert av det oppmøtte pressekorpset. I den politiske sfæren bør man være forsiktig med slike signalplagg, spesielt når ektemannen din får kritikk for håndtering av migrantsaken.

VEKKET OPPSIKT: I fjor sommer ble Melania Trump avbildet i en jakke med påskriften «Really don't care. Do u?». Foto: NTB Scanpix
VEKKET OPPSIKT: I fjor sommer ble Melania Trump avbildet i en jakke med påskriften «Really don't care. Do u?». Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hun besøkte en barneleir ved grensen til Mexico da hun hadde på seg jakken, der barn og voksne altså kunne lese at Melania «ikke bryr seg».

Det ble ikke bedre av at Grisham og president Donald Trump formidlet to vidt forskjellige versjoner om bakgrunnen til jakkevalget.

- Det er bare ei jakke. Det er ikke noe hemmelig budskap. Etter dagens viktige Texas-besøk, håper jeg ikke at mediene velger å fokusere på garderoben hennes, skrev Grisham til CNN i en uttalelse

Like etter kom presidenten med denne forklaringen på Twitter:

«Påskriften på Melanias jakke referer til de falske mediene. Melania har forstått hvor uærlige de er, og hun bryr seg virkelig ikke lenger», skrev han.

Parkasen ble mildt sagt svært omdiskutert, og ble revet i fillebiter av politiske kommentatorer og pressen. Melania selv kommenterte det hele slik:

- Etter besøket tok jeg på meg jakka igjen, fordi jeg så at mediene var besatt av den, sa hun, og fulgte opp:

- Det var på en måte et budskap. Jeg foretrekker at de fokuserer på hva jeg gjør, og mine initiativer, i stedet for å fokusere på hva jeg har på meg.

LES OGSÅ: «Hva? Er du gravid igjen?»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer