Natalie Portman:

Detaljen i antrekket vekker «avsky»

Ikke alle er like imponert over Natalie Portmans stille protest.

<strong>SLAKTES:</strong> Natalie Portman får knallhard kritikk fra skuespillerkollega for antrekket hun dukket opp i på Oscar-utdelingen. Foto: NTB scanpix
SLAKTES: Natalie Portman får knallhard kritikk fra skuespillerkollega for antrekket hun dukket opp i på Oscar-utdelingen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

Komiteen bak Oscar-utdelingen har de siste årene måtte tåle å få kritikk for å utelate kvinnelige regissører fra nominasjonene, noe som også var en realitet under årets prisutdeling.

En som stilte seg bak kritikken, og valgte å hylle kvinnene som ikke ble nominert, var Natalie Portman (38).

På den røde løperen natt til mandag denne uken stilte hun nemlig i en spesialsydd kappe fra motehuset Dior, der hun hadde fått brodert inn navnene til kvinnelige regissører som ikke var nominert. Navnene var innbrodert i gull langs kanten.

<strong>HYLLER REGISSØRER:</strong> Natalie Portman dukket opp på den røde løperen i en kjole brodert med kvinnelige regissørers navn. Foto: NTB scanpix
HYLLER REGISSØRER: Natalie Portman dukket opp på den røde løperen i en kjole brodert med kvinnelige regissørers navn. Foto: NTB scanpix Vis mer

Den diskré protesten vekket stor oppsikt, og ble skrevet om av medier verden over. Det er imidlertid ikke alle som er like imponert over Portmans valg.

INSPIRASJON: Renee Zellweger vant den røde løperen under Oscar-utdelingen. Slik kan du stjele stilen hennes. Vis mer

- Jeg skriver med avsky

Skuespiller Rose McGowan (46) kaller Portman «en bedrager» i et nytt innlegg på Facebook.

«Modig? Ikke i nærheten engang. Mer en skuespiller som later som om hun bryr seg. Som mange av dem gjør. Jeg synes Portmans aktivisme er dypt fornærmende overfor de av oss som faktisk gjør arbeidet. Jeg skriver ikke dette på grunn av bitterhet, jeg skriver med avsky», skriver hun innledningsvis i innlegget.

«Natalie, du har jobbet med to kvinnelige regissører i din veldig lange karriere - den ene av dem var deg. Du har et produksjonsselskap som har ansatt nøyaktig én kvinnelig regissør - deg», fortsetter hun.

Videre legger McGowan ut om at hun mener Portman bare er en av flere kvinner som later som om de bryr seg om andre kvinner, og beskylder henne for å være falsk, samt en del av problemet.

<strong>BRUTAL SLAKT:</strong> Rose McGowan, her i forbindelse med rettssaken til Harvey Weinstein, er ikke nådig mot Natalie Portman. Foto: NTB scanpix
BRUTAL SLAKT: Rose McGowan, her i forbindelse med rettssaken til Harvey Weinstein, er ikke nådig mot Natalie Portman. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hun avslutter innlegget med å be Portman henge opp den broderte kjolen i skapet fram til hun er villig til å «bli ekte».

McGowan var en av kvinnene som anklaget filmmogul Harvey Weinstein for voldtekt, og vitnet mot ham i rettssaken i New York tidligere i år.

- Jeg har ikke lykkes

Portman har nå svart på slakten i en uttalelse til Variety.

- Jeg er enig med McGowan at det er unøyaktig å kalle meg «modig» for å kle meg i et plagg med kvinners navn på. Modig er et begrep jeg assosierer sterkt med handlinger fra kvinner som har vitnet mot Harvey Weinstein de siste ukene, under enormt stort press, sier hun.

Videre forteller hun at hun håper bransjen begynner å tilrettelegge for at kvinner kan regissere filmer, noe hun sier hun har sett begynnelsen på de siste årene.

- Det stemmer at jeg bare har laget et par filmer med kvinner. I min lange karriere har jeg bare hatt sjansen til å jobbe med kvinnelige regissører et par ganger, skriver hun, og lister opp en rekke navn.

Hun påpeker at flere av prosjektene ikke har sett dagens lys.

- Etter at de er blitt laget, har filmer regissert av kvinner vanskeligheter med å komme seg inn på festivaler, å få distribusjon og utmerkelser på grunn av dem som vokter portene på alle nivåer. Så jeg vil si at jeg har forsøkt, og jeg vil fortsette å prøve. Til tross for at jeg ikke har lyktes, håper jeg at vi går inn i en ny tid, avslutter hun.

LES OGSÅ: Kritikken hagler etter kjendisdatterens oppdrag

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer