- Det viser bare hvor uvitende de er

Nina Karin Monsen mener den norske skuespilleren fratar barna sine menneskerettigheter.

KRITISK: - Barneloven tillater ikke to fedre, og det er noe disse to burde fått med seg for lenge siden. De har ingenting å klage over - dette er noe som gjelder for dem og for alle andre, mener Nina Karin Monsen. Foto: SCANPIX
KRITISK: - Barneloven tillater ikke to fedre, og det er noe disse to burde fått med seg for lenge siden. De har ingenting å klage over - dette er noe som gjelder for dem og for alle andre, mener Nina Karin Monsen. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: Mandag skrev VG om skuespiller Geir Kvarme (48) og ektemannen Sebastian, som er redd for at de skal miste all rett på tvillingdøtrene Nola og Anna (4). Det fortvilte ekteparet er nemlig - ifølge avisen - en av flere titallls norske surrogatfamilier som nå skal granskes av myndighetene, der målet er å rydde opp i feilregistrerte surrogatbarn.

Det var da familien Kvarme kom hjem fra pinseferie at de så at det lå et brev og ventet på dem fra Skattedirektoratet.

- Det oppleves helt ukontrollert. Det er enkeltmennesket mot systemet - en uvirkelig klappjakt. Samtidig er det helt virkelig, sier Geir Kvarme i mandagens VG.

Barneloven sier at et barn ikke kan ha to fedre. Trolig har ekteparet Kvarme aldri vært juridisk foreldre til de to tvillingjentene. Men ingen kan svare på hvem som er far til hvem av barna, om den ene har juridiske rettigheter til den ene eller begge barna.

Den kjente norske filosofen og forfatteren Nina Karin Monsen (68) er derimot svært kritisk til at Geir og Sebastian går ut i VG på denne måten.

- For å være ærlig så skjønner jeg ikke oppslaget. Barneloven tillater ikke to fedre, og det er noe disse to burde fått med seg for lenge siden. De har ingenting å klage over - dette er noe som gjelder for dem og for alle andre, sier hun til Seher.no.


Monsen ber nå familien Kvarme komme seg ned på jorda.

- Dette viser bare hvor uvitende de er. Og at de tror de kan heve seg over loven.

Geir Kvarme selv lar seg ikke hisse opp over utspillene fra Monsen.

- Nina Karin Monsen får mene hva hun vil. Jeg vet at hun er kritisk til at homofile får barn. Jeg vet hun er kritisk, men har ingen kommentar utover det, sier han til Seher.no.

- Går kritikken fra Monsen inn på deg på noe vis?

- Nina Karin Monsens kritikk går ikke inn på meg, nei. Det er fint at folk målbærer sine meninger, jeg er glad for at vi bor i et land der man får mene hva man vil. Men hennes meninger går ikke inn på meg, forteller 48-åringen, som har fått mange støtteerklæringer etter mandagens VG-oppslag.

Geir giftet seg med sin kjære Sebastian for fem år siden. Året etter kom Nola og Anna, som er født av en surrogatmor i USA.

Ifølge VG har de to valgt å stå fram med sin historie fordi de frykter at deres barns juridiske rettigheter står i fare, og fordi de vet at det er mange andre som opplever den samme situasjonen som dem.

De siste ukene skal mellom 20 og 40 norske familier ha blitt kontaktet av Skattedirektoratet av samme årsak. Flere kan det bli.

Nina Karin Monsen støtter tiltaket fullt ut, og mener at Geir og Sebastian er med på å frata sine barn deres menneskerettigheter.

- Jeg synes det er galt å frata barna menneskerettighetene, barna har rett til å vokse opp hos sine biologiske foreldre. Her mener jeg at de har hevet seg over menneskerettighetene, og det synes jeg ikke at man skal gjøre - uansett hvem man er, sier Monsen til Seher.no.

Det norske lovverket rundt surrogati har de siste årene vært svært omdiskutert, og praktiseringen av loven har blitt skjerpet kraftig inn.

- Jeg synes debatten for eller imot surrogati er veldig interessant. Både de moralske og etiske spørsmålene den stiller er viktige. Men du må ikke slå bakover, og frata oss og våre barn grunnleggende rettigheter, uttalte Geir Kvarme i mandagens VG.

Advokat Arvid Sjødin, som flere ganger har bistått juridisk i surrogattvister, fyrer - i motsetning til Kvarme - løs mot utspillene fra Nina Karin Monsen.
 
- Den typen utsagn har ingenting i denne debatten å gjøre. En slik idealistisk oppfatning hører ikke hjemme i denne verden. Jeg synes det er helt unødvendig, det hun gjør er å ramme barn som oppfatter dette som naturlig. Det er ingen menneskerett å vokse opp hos sine biologiske foreldre, ofte er det motsatt, sier advokaten til Seher.no.

Sjødin er likevel mest opptatt av framgangsmåten til myndighetene i denne saken.

- Det staten gjør her er å skape usikkerhet rundt domsavgjørelser som allerede er fattet, og jeg tror ikke engang Skattedirektoratet har lov til dette. Denne familien har ved amerikansk dom fått den foreldreretten som skal til. Hvordan kan da staten tilsidesette dette? I Norge er man forpliktet til å forholde seg til slike rettslige avgjørelser, sier han til Seher.no.

Bli fan av Seher.no på Facebook her

Sjekk ut våre nye mobilsider på http://m.seher.no

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Redd for å bli «slettes» som pappa  

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer