Massiv politiaksjon i Danmark:

- Det villeste jeg har sett

Danmark holdt pusten da livstidsdømte Peter Madsen plutselig kom seg ut av fengselet tirsdag formiddag. Nå venter mange ubesvarte spørsmål.

PRØVDE Å RØMME: Her sitter Peter Madsen i gresset, etter å ha kommet seg ut av det godt bevoktede fengselet. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / NTB
PRØVDE Å RØMME: Her sitter Peter Madsen i gresset, etter å ha kommet seg ut av det godt bevoktede fengselet. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt klokken 10.00 tirsdag gikk alarmen i Albertslund i Danmark. Ikke langt utenfor hovedstaden København ligger høysikkerhetsfengselet Herstedvester Fængsel.

Da kunne danske medier slå stort opp at det var den drapsdømte oppfinneren Peter Madsen (49) som hadde kommet seg ut av det godt bevoktede fengselet, hvor det soner rundt 150 fanger med alvorlige dommer.

Fluktforsøket kommer parallelt med at krimdramaet «Etterforskningen», basert på nettopp etterforskningen av drapet, finner sin vei til offentligheten. Første episode ble sluppet 28. september, og den sjette og siste episoden når skjermene 2. november (se trailer under).

TRAILER: Snart kommer serien «Etterforskningen», som handler om ubåtsaken, på Viaplay. Se traileren her. Video: TV 2, Danmark Vis mer

Politiaksjonen

Kort tid etter at alarmen gikk, kom de første bildene fra den massive politiaksjonen. Madsen satt inntil et gjerde i en grøft, med jeans og sort jakke - samt det som kunne minne om et bombebelte rundt livet.

Før dette skal Madsen ha kommet seg inn i en hvit varebil, hvor han ble omringet av politiet.

Madsen truet da politiet med at han hadde en bombe, noe som i lang tid holdt politiet på avstand.

Boligområdet, hvor Madsen ble jaget opp i et hjørne av politiet, ble stengt av, og aksjonen herfra varte i drøyt to timer. Oppfinneren hadde da kommet seg rundt en kilometer unna det som de siste to årene har vært hans hjem.

To politimenn fra politiets aksjonsstyrke lå og siktet geværet mot 49-åringen. Mellom dem lå en spesialutdannet hund av rasen malinois, også kalt en bombehund.

Det ble antatt at drapsmannen presset politiet til å innfri krav, og da forhandlere fra politiet dukket opp på stedet, ble mistanken om dette styrket. Det er imidlertid ikke bekreftet fra politiets side.

Klokken 13 opplyste politiet at aksjonen var avsluttet, etter at Madsen var blitt pågrepet og kjørt bort.

FØRES BORT: Etter et rømningsforsøk blir drapsdømte Peter Madsen etter flere timer ført bort av politiet. Video: BT / Privat Vis mer

Slik gjorde han det

Rømningsforsøket gikk ut at på at Madsen tok en kvinnelig psykolog som gissel, skriver danske BT. Formann for fengselsforbundet, Bo Yde Sørenden, sier til avisen at 49-åringen brukte en pistollignende gjenstand for å få kvinnen med seg.

- Han brukte henne som skjold til å true personalet til å åpne porten. Det var veldig voldsomt, og personalet valgte å trekke seg unna. Vi antar at det var en replika, sier han.

- Han truer med å si at han skal slå henne i hjel, dersom de ikke åpner porten, fortsetter formannen.

Våpenet skal ha sett realistisk ut, og fengselsbetjentene skal derfor ikke ha tatt noen sjanser med tanke på gisselets sikkerhet.

Etter at de to hadde kommet seg ut av porten ble alarmen satt på for fullt - og med det starter politiets jakt på Danmarks mest profilerte drapsmann i nyere tid.

TATT: Danske Peter Madsen skal ha forsøkt å rømme fra fengselet, hvor han soner en livstidsdom for drapet på Kim Wall. Foto: Byrd/ Steven Knap Vis mer

Hendelsesforløpet herfra er ikke kjent, og politiet har foreløpig ikke kommet med detaljer rundt den videre flukten.

- Ingen har kommet fysisk til skade, men det har vært veldig psykisk belastende for de ansatte som har vært involvert, sa en talsperson for fengselet under en pressekonferanse etter pågripelsen.

Det er heller ikke avklart om Madsen hadde en faktisk bombe på seg, men politiet har gått ut med at de ikke tror den er ekte.

Historisk

Tidligere operative sjef i danmarkspolitiets sikkerhetstjeneste (PET) sier til BT at flukten er det villeste han har sett.

- Jeg kan ikke huske å ha sett en lignende fangeflukt i mine 40 år hos politiet. Peter Madsen er kreativ utover det sedvanlige. Slik jeg ser det skal man tilbake til fluktkongen i 1949, som gravde seg 18 meter ut av et fengsel, for å se noe så kreativt, sier han.

- Peter Madsen har tydeligvis fått det han higer etter, nemlig oppmerksomhet. Denne flukten vil man huske i mange år.

OPPFINNER: Peter Madsen var allerede kjent i Danmark for sine oppfinnelser, og sto bak «Raketmadsens Rumlaboratorium». Foto: NTB
OPPFINNER: Peter Madsen var allerede kjent i Danmark for sine oppfinnelser, og sto bak «Raketmadsens Rumlaboratorium». Foto: NTB Vis mer

Drapet

Peter Madsen er som kjent drapsmannen til den svenske journalisten Kim Wall. Drapet ble bredt omtalt i skandinaviske, så vel som internasjonale, medier på grunn av de oppsiktsvekkende detaljene.

Wall, som bare ble bare 30 år gammel, la sammen med Madsen ut på ubåtferd utenfor Refshaleøen i Københavns havn. Den selvlagde ubåten var i ferd med å synke da saken nådde pressen. Det kom tidlig frem at journalisten Wall var savnet.

Først hevdet Madsen at det hadde skjedd en ulykke om bord - men så kom de grufulle omstendighetene sakte, men sikkert, frem i lyset.

Peter Madsen ble i april 2018 dømt for seksuelle overgrep, grov mishandling og overlagt drap av Kim Wall. Retten la til grunn at den sannsynlige dødsårsaken var halshogging, og mente at det bestialske drapet var nøye forberedt og planlagt.

RETTSSAKEN: Peter Madsen forklarer seg i retten i 2018. Rettstegning av Anne Gyrite Schütt. Foto: AFP/Ritzau/NTB
RETTSSAKEN: Peter Madsen forklarer seg i retten i 2018. Rettstegning av Anne Gyrite Schütt. Foto: AFP/Ritzau/NTB Vis mer

Han ble dømt til Danmarks strengeste straff - livsvarig fengsel. Det innebærer i prinsippet at domfelte kan bli sittende i fengselet resten av livet.

LES OGSÅ: Ylvisbrødrene var om bord i den drapssiktedes ubåt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer