Melodi Grand Prix:

- Det villeste dere har sett

Årets deltakere til Melodi Grand Prix er klare.

MGP: Mandag 11. januar presenterer NRK de seks artistene som er forhåndskvalifisert til finalen, og de fire artistene som skal konkurrere i den første delfinalen førstkommende lørdag 16. januar. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et år har gått siden Ulrikke Brandstorp vant finalen i Melodi Grand Prix, og skulle representere Norge i Eurovision Song Contest i Rotterdam. Men coronapandemien tok knekken på håpet om å ta seieren hjem til Norge i 2020, og den internasjonale finalen i Nederland ble utsatt med ett år.

I stedet for å sende Brandstorp på nytt, som mange andre land valgte å gjøre med fjorårets vinnere, bestemte NRK at de ville arrangere Melodi Grand Prix som vanlig, med nye håpefulle artister.

Mandag presenterte NRK de seks artistene som er forhåndskvalifisert til finalen, og de fire artistene som skal konkurrere i den første delfinalen førstkommende lørdag 16. januar.

COMEBACK: De ble stemt frem som europa-publikummets favoritter i forfjor og nå er de tilbake i «Grand Prix»-sirkuset. Video: NRK Vis mer

Her er årets artister:

TIX (forhåndskvalifisert finale)

LÅT: «Ut Av Mørket» Tekst og melodi: Andreas Haukeland

TIL MGP: Tix er forhåndskvalifisert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TIL MGP: Tix er forhåndskvalifisert. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Bak navnet TIX finner vi Andreas Haukeland (27) fra Bærum, en av Norges aller største artister. Andreas forteller at karakteren med pels, solbriller og pannebånd fikk navnet TIX som følge av en oppvekst med diagnosen Tourettes syndrom. Han valgte å ta eierskap til kallenavnet og gjorde det til sitt artistnavn.

I 2015 fikk han sitt første store gjennombrudd med russelåten «Sjeiken» som ble det årets partylåt for russen. Til tross for omfattende debatt blant foreldre og i musikkbransjen, lå hans første album «Dømt og Berømt» over 70 uker på VG-lista.

ÅPNER OPP: Andreas «Tix» Haukeland åpner seg om kjærlighetserklæringen han skrev til Marthe Brenne. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

Siden den gang har TIX hatt hele syv låter som nummer 1 på Spotify i Norge, og underveis har han omvendt både bestemødre og barn til fans. Under coronavåren 2020 ble låten «Karantene» allemannseie over natten og i starten av mai hadde han hele 11 låter på topp 200 i Norge.

- Dere kan forvente noe annerledes. Det har vært en tung tid og nå skal vi ut av mørket. Jeg lover dere det villeste dere har sett av meg, sier Haukeland under NRKs annonsering.

Atle Pettersen (forhåndskvalifisert finale)

LÅT: «World On Fire»

Atle Pettersen (31) er NRK-profil, vokalist, låtskriver og programleder fra Skien.

KLAR: Atle Pettersen er klar for finale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KLAR: Atle Pettersen er klar for finale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Han er tidligere kjent som vokalist i bandet Above Symmetry og The Scheen. I 2014 vant The Scheen Emergenza festival, verdens største musikkonkurranse for usignerte band med hele 34 000 deltakere fra 150 land. Atle Pettersen hadde sitt gjennombrudd i X-factor i 2010, og ga samme år ut debutsingelen «Light on» som soloartist. Låten nådde 6. plass på VG-lista. I 2011 kom debutalbumet «Based on a true Story», som gikk rett inn på en 3. plass på VG-lista.

Atle er godt bevandret i musikkonkurranser på TV og har ved siden av debuten i X-factor vært å se i både Stjernekamp 2013 og The Hit 2014. Han vant dessuten Skal vi danse i 2011. De siste fire årene har han også vært programleder for Beat for Beat på NRK.

De senere år har han gitt ut mest musikk på norsk og har også skrevet låter for andre artister, blant annet «Darkside» for Alan Walker. Høsten 2020 gav han ut sitt første julealbum «Tusen julelys».

- Hele livet mitt har ledet opp til dette øyeblikket, sier Pettersen.

Stavangerkameratene (forhåndskvalifisert finale)

LÅT: «Barndomsgater»

Tekst/melodi: Tommy Fredvang, Lars Horn Lavik, Robin Sharma og Glenn Lyse

GJENSYN: Stavangerkameratene er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
GJENSYN: Stavangerkameratene er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

De fire artistene som utgjør Stavangerkameratene har i tillegg til utgivelser og konserter blitt kjent for et stort publikum via TV. Kjartan Salvesen vant Idol i 2004, Tommy Fredvang er bl.a. kjent fra X- Factor i 2009, Stjernekamp i 2015 og suksessen «Vi elsker ABBA», Glenn Lyse vant Idol i 2007 og Ole Alexander Mæland har bakgrunn som vokalist i Elle Melle og deltok i The Voice i 2012.

Fire år etter sin debut har gutta i Stavangerkameratene nå to album bak seg, over 50 millioner strømminger på Spotify, over 6 millioner visninger på YouTube, flere gull- og platinatriofeer og en rekke norgesturnéer. De regnes i dag som en av Norges mest populære liveband.

Gjør comeback

Også heavy metal-bandet Jorn og artistene Stina Talling og Kaja Rode er blant årets MGP-artister.

TIL MPG: Heavy metal-bandet Jorn er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TIL MPG: Heavy metal-bandet Jorn er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Oslo 20210111. 
Stina Talling er klar for MGP-delfinale. Artistene til den norske Melodi Grand Prix presenteres under en digital pressekonferanse sendt fra NRK på Marienlyst i Oslo mandag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Oslo 20210111. Stina Talling er klar for MGP-delfinale. Artistene til den norske Melodi Grand Prix presenteres under en digital pressekonferanse sendt fra NRK på Marienlyst i Oslo mandag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
TIL MPG: Kaja Rode er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TIL MPG: Kaja Rode er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Dessuten er både KEiiNO og Rein Alexander tilbake i MGP-landskapet. Førstnevnte leverte sist en kombinasjon av dansbar pop og samisk joik, som trollbandt Europa i 2019.

KEiiNO fikk flest publikumstemmer av alle under Eurovision 2019. «Spirit in the Sky» var verdens nest mest virale låt på Spotify, den var på hitlistene i flere Europeiske land, toppet VG-lista og ble nominert til Spellemann for Årets låt.

TIL MGP: KEiiNO er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TIL MGP: KEiiNO er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
TIL MGP: Rein Alexander er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TIL MGP: Rein Alexander er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
TIL MGP: Beady Belle er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TIL MGP: Beady Belle er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
TIL MGP: Blåsemafian er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TIL MGP: Blåsemafian er klar for MGP-delfinale. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer