«Hver gang vi møtes»

- Det var vanskelig å ikke begynne å gråte selv

Døtrene dukket plutselig opp for å synge på Elisabeth Andreassens store dag. Slik klarte de å lure mora.

FØLELSESLADD ØYEBLIKK: Det ble et sterkt øyeblikk for Elisabeth «Bettan» Andreassen, da hun skjønte hvem som var kommet for å hjelpe Lars Bremnes framføre sin Bettan-hyllest i kveldens «Hver gang vi møtes». Video: TV 2 Vis mer
Publisert

Stemningen var allerede følelsesladd rundt middagsbordet i «Hver gang vi møtes» på TV 2 i kveld. Så reiste Lars Bremnes seg, og annonserte at han skulle tolke låten «För kärlekens skull», som er skrevet av Ted Gärdestad.

- Åh, Tor elsket den sangen, sa Elisabeth «Bettan» Andreassen.

«Bettan» er kveldens musikalske hedersgjest. Hun mistet sin ektemann Tor Andreassen brått og uventet for to og et halvt år siden, og har vært åpen om sorgen i etterkant.

- Før jeg begynner å synge, så må jeg bare si at jeg trenger litt hjelp. Det har jeg fått: her kommer Anna og Nora, sa Bremnes videre.

Da ble det helt stille i studio. «Bettan» trakk pusten - og så kom tårene.

Smuglet inn døtrene

For Anna (23) og Nora Andreassen (21) er hennes døtre, som var blitt smuglet inn på Kjærnes gård i Våler i all hemmelighet av «Hver gang vi møtes»-produksjonen.

- Hun var ikke klar over at vi skulle komme i det hele tatt, forteller Anna. Hun forteller at de hadde vært på gården hele dagen, og hele tida måtte passe på sånn at de ikke ble oppdaget.

- Vi hadde en kontaktperson som passet på oss til enhver tid, og som visste hvor mamma var. Vi måtte gå rundt henne hele tida, forteller Nora.

MOR OG DØTRE: Nora Andreassen og Anna Andreassen overrasket mamma Elisabeth «Bettan» Andreassen med besøk på innspillingen av «Hver gang vi møtes». Foto: TV 2
MOR OG DØTRE: Nora Andreassen og Anna Andreassen overrasket mamma Elisabeth «Bettan» Andreassen med besøk på innspillingen av «Hver gang vi møtes». Foto: TV 2 Vis mer

Det var faktisk «Bettan» selv som først lanserte ideen om at jentene skulle være med, for å være med på å hylle en av de andre artistene seinere i programmet. Den ideen var de ikke helt med på. Men når det dreide seg om deres mor, ble saken en annen.

- Vi visste at hun gledet seg veldig til å være med, og at det kom til å bli mange fine øyeblikk. Når produksjonen spurte oss personlig, så tenkte vi at da kommer hun til å bli kjempeglad og rørt og overrasket, sier Anna, og slår fast:

- Det funket! Det ble grining og tårer, og en kjempesuksess.

- Holdt igjen tårene

- Vi så på ansiktsuttrykket at vi hadde klart å overraske henne, sier Nora, som forteller at hun syntes det var vanskelig å ikke begynne å gråte selv.

For like før de skulle gå på scenen, satt de bak i sminkerommet og ventet. Der har de en liten tv-skjerm, som man kan se hva som foregår inne i studio.

- Så viser de noen klipp fra Kautokeino og «Muitte mu», og der var pappa med også. Vi satt ferdig sminket, og skulle inn rett etter klippet. Det var tøft, og jeg måtte holde igjen tårene, forteller Nora, og fortsetter:

- Så kommer vi rundt hjørnet inn i studio, og der sitter mamma og fossgråter. Da var det vanskelig ikke å begynne å gråte selv. Men det var mye glede samtidig, å se at hun var rørt. Hun hadde en så langt og fin dag, og så bygger alt seg opp til at vi plutselig dukker opp.

OVERRASKET MAMMA: Elisabeth klarte ikke å holde tilbake tråene da døtrene Nora og Anna overrasket henne. Her sammen på Folketeateret i 2015. Foto: NTB Scanpix
OVERRASKET MAMMA: Elisabeth klarte ikke å holde tilbake tråene da døtrene Nora og Anna overrasket henne. Her sammen på Folketeateret i 2015. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nora forteller at det var målet å få mamma Bettan til å begynne å gråte:

- Hun er ikke redd for å vise følelser, hun har følelsene utenpå kroppen. Hun er veldig flink til å se andres følelser også, selv om de ikke har dem utenpå som hun selv har.

Tett forhold

Både Anna og Nora forteller at de har et tett forhold med sin mor.

- Vi har jo et tett forhold, som alle døtre og mødre forhåpentligvis har. Når man har vært gjennom mye sammen, er det klart at man kanskje blir litt tettere, forteller Anna.

Nora flyttet hjemmefra for noen år siden, men er fortsatt mye innom på besøk.

- Vi er kanskje litt forskjellige, jeg og mamma. Jeg er mer lik pappa, men det er fortsatt fint å ha en som har følelsene utenpå kroppen, som kan lære meg det. Spesielt de siste åra har det vært fint, sier hun.

Musikalsk oppvekst

Selv om de begge har hatt musikk rundt seg gjennom hele oppveksten, så har de ikke valgt å gå den veien yrkesmessig. Anna er blitt sykepleier, mens Nora utdanner seg til å bli ingeniør.

- Musikk har alltid vært en stor del av livet vårt, med tanke på at mamma har jobbet med det og vi har vært med henne overalt i forbindelse med ting hun har gjort. Derfor har vi alltid drevet litt med det sammen, innad i familien, forteller Anna.

Det er imidlertid ikke første gang de to Andreassen-søstrene synger sammen.

- Vi har sunget litt sammen, første gang var i pappa sin 60-årsdag. Da spilte jeg gitar, og så sang vi trestemt, Anna, mamma og jeg. Anna har en egen sinnssyk egenskap til å synge ting på sparket, og hører harmonier i hodet. Det har hun fått av mamma, forteller Nora.

Denne saken ble først publisert på Dagbladet.

LES OGSÅ: - Barna er i tankene mine hele tiden

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer