DRAMATISK TID: Toralv Maurstad og kona Beate Eriksen har brukt mye tid på å trene sammen, etter at han ble rammet av hjerneslag. Her er de sammen i 2014 i Tønsberg. Foto: Tore Skaar, Se og Hør
DRAMATISK TID: Toralv Maurstad og kona Beate Eriksen har brukt mye tid på å trene sammen, etter at han ble rammet av hjerneslag. Her er de sammen i 2014 i Tønsberg. Foto: Tore Skaar, Se og HørVis mer

- Det var som å få et lynnedslag i hjertet

Toralv Maurstads kone brukte flere uker på å innse hvilke følger hjerneslaget hans vil få.

SEOGHØR.NO: For syv uker siden smilte livet til Toralv Maurstad (89). Sammen med sin gode venn Herman Mehren (77), hadde Norges største teaterlegende dratt på guttetur til sin husmannsplass i Nordfjord.

De spreke turkameratene var som vanlig i full aktivitet. Toralv hadde rodd båten og satt fiskegarn da han følte seg dårlig. 89-åringen hadde fått hjerneslag, og falt om. Takket være vennens raske reaksjon, ble Maurstad flydd til sykehus i tide.

Hjemme i Oslo satt en intetanende kone, Beate Marie Eriksen (55).

SCENE-VETERAN: I 2014 bidro Toralv Maurstad på scenen under Se og Hørs kjendisgalla i Oslo. Foto: Andreas Fadum
SCENE-VETERAN: I 2014 bidro Toralv Maurstad på scenen under Se og Hørs kjendisgalla i Oslo. Foto: Andreas Fadum Vis mer

- Jeg vet ikke hvor mye jeg orker å fortelle om hvordan det var å få selve beskjeden om hjerneslaget. Jeg kom i hvertfall som vanlig sent hjem fra teaterprøver.

- Jeg hadde Toralv på telefonen ved 22-tiden, der han fortalte om den fine dagen de hadde hatt der i vest. Fem minutter senere ringte Herman og fortalte hva som hadde skjedd.

- Men det jeg kan si er at når man får en slik beskjed, var det som å få et lynnedslag i hjertet. Og jeg gikk nærmest inn i et slags langvarig sjokk.

- Nå flere uker senere, går det opp for meg at livet vårt får en ny rytme og er snudd på hodet. Vi må roe ting ned begge to, og ta tiden til hjelp.

Ukene som fulgte skulle bli knalltøffe for det folkekjære paret.

– Jeg trodde først jeg var lam, for jeg hadde ikke førlighet i min venstre side, sier Toralv.

- Min aller største frykt har ikke vært å dø, men dette. Jeg har levd et svært fritt liv i pakt med naturen. Jeg har kunnet nyte livet og naturen med alle sanser - uten å være avhengig av andre, og ikke til bry.

FRYKTER Å IKKE KUNNE LEVE FRITT: - Døden er jeg ikke redd for, men det å bli hjelpeløs og en pakkepost i systemet er jeg livredd, sier Toralv Maurstad til Se og Hør. Foto: Morten Eik, Se og Hør
FRYKTER Å IKKE KUNNE LEVE FRITT: - Døden er jeg ikke redd for, men det å bli hjelpeløs og en pakkepost i systemet er jeg livredd, sier Toralv Maurstad til Se og Hør. Foto: Morten Eik, Se og Hør Vis mer

- Døden er jeg ikke redd for, men det å bli hjelpeløs og en pakkepost i systemet er jeg livredd, legger han til.

Lettelsen var derfor stor da Toralv forsto at han ikke var lam.

- Førligheten går det an å trene opp igjen.Det er det Beate og jeg har holdt på med de siste ukene. Vi har trent, trent og trent, ler han på godt gammelt vis.

- Nå når han begynner å bli bedre, begynner vi jaggu å krangle litt igjen også. Det er et sunnhetstegn, ler Beate ...

LES OGSÅ: - Jeg tror han snart er tilbake for fullt