- Det var som å dra fra idyll til helvete

Fredrik Græsvik glemmer aldri et av sine tøffeste øyeblikk som utenriksreporter i TV2.

INNTRYKK: Fredrik Græsvik har opplevd flere livstruende opplevelser under sine 20 år som krigsreporter.  Foto: Se og Hør / NTB scanpix
INNTRYKK: Fredrik Græsvik har opplevd flere livstruende opplevelser under sine 20 år som krigsreporter. Foto: Se og Hør / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Fredrik Græsvik (48) har i over 20 år jobbet som utenriksreporter for TV 2 og tilbringer mye tid i krigsherjede land.

Gjennom sin lange karriere har Græsvik blitt vant til å reise bort på kort varsel, og en av reisene han husker aller best er da han for 11 år siden måtte dekke tsunamien i Indiahavet.

84 nordmenn, deriblant 26 barn under 18 år, mistet livet i katastrofen.

- Da jeg kom rett fra julefeiringen i Norge til Thailand, var det som å dra fra idyll til til helvete. Det som var spesielt der, var at jeg kom til et sted jeg hadde vært med datteren min kort tid i forveien, sier utenriksreporteren til Her og Nå.

- Det jeg møtte i Phuket var norske foreldre som hadde feiret jul med barna sine, men som nå gikk og lette etter dem på stranden. Det var sterke scener, fortsetter han. 

Græsvik forteller til ukebladet at de mange sterke inntrykkene har gjort ham mer bevisst på å ta vare på menneskene i livet sitt. 

SETTER PRIS PÅ DATTEREN: Fredrik Græsvik har den 19 år gamle datteren Julie fra et tidligere forhold.  Foto: Se og Hør
SETTER PRIS PÅ DATTEREN: Fredrik Græsvik har den 19 år gamle datteren Julie fra et tidligere forhold. Foto: Se og Hør Vis mer

- Jeg tror at jeg er blitt flinkere til å glede meg over de gode tingene i livet og ikke ta dem for gitt.

- I fjor, da jeg reiste i krigssoner, opplevde jeg å se barn ligge drept på bakken, mens foreldrene står ved siden av og skriker. Det setter ting i perspektiv. Det gjør at jeg håper jeg er blitt bedre til å ta vare på de gode øyeblikkene med dem jeg er glad i, sier han åpenhjertig.

Gråt av datterens melding  

Da 48-åringen måtte dekke krisen på Gaza-stripen i november 2012, sto livet hans i fare da flere bomber gikk av like ved der han befant seg. 

 - Det var dramatisk. Det fløy splinter og glass rundt meg og steiner store som betongbiter fra nabohuset, sa han den gang til Se og Hør.

Det ene bombeagrepet skjedde mens han rapporterte direkte på TV2 sin nyhetssending, og samme natten skrev datteren Julie (19) en bekymringsmelding på Twitter.

«Kjære pappaen min! Nå må du passe deg og ta vare på deg selv. Det er viktigere at du er i sikkerhet enn at vi får nyheter.. @TV2Fredrik <3», skrev hun.

Græsvik fortalte til Se og Hør at han leste meldingen noen timer etter hun hadde skrevet den, fordi strømmen hadde gått i Gaza. 

- Jeg klarte å holde tårene tilbake, men så skulle jeg fortelle det til to palestinske kolleger, og når de hørte det så begynte de å gråte. Da var det gjort. Da tror jeg alle satt og gråt, fortalte han. 

STOR ÆRE: Fredrik Græsvik er en høyt respektert reporter. I fjor vinter ledet han en samtale med Dalai Lama i Trondheim.  Foto: NTB scanpix
STOR ÆRE: Fredrik Græsvik er en høyt respektert reporter. I fjor vinter ledet han en samtale med Dalai Lama i Trondheim. Foto: NTB scanpix Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg merker at jeg ikke er 80 lenger

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer