SÅRENDE: Håvard Kleppa forteller i boka "Skapsprengerne" om sine erfaringer fra homo-debatten i 2007. Det var sårende og trist og bli redusert til en anonym betegnelse, sier han til Seher.no. Foto: Anders Myhren / Seher.no
SÅRENDE: Håvard Kleppa forteller i boka "Skapsprengerne" om sine erfaringer fra homo-debatten i 2007. Det var sårende og trist og bli redusert til en anonym betegnelse, sier han til Seher.no. Foto: Anders Myhren / Seher.noVis mer

- Det var sårende og trist

Mediedebatten gikk hardt innpå statsråd Kleppas homofile sønn...

SEHER.NO: Det ble mye oppstyr da statsråd Magnhild Meltveit Kleppa i november 2007 uttalte seg negativ til homofilt ekteskap. Hennes eneste sønn er homofil, og mediene kunne på grunn av dette fortelle om et personlig drama i kulissene i regjeringen med overskrifter som "vil nekte homofil sønn å gifte seg".

Statsrådens sønn heter Håvard Kleppa, men under den offentlige debatten som fulgte ble han utelukkende omtalt som "homosønn (35)".

- Jeg ble redusert til å være en fullstendig anonym kladd på siden av en mor som fronta en debatt som hun kanskje i utgangspunktet ikke ville fronte, sa journalist Håvard Kleppa (37) fra scenen under lanseringen av boka "Skapsprengere" i Aschehougs lokaler på onsdag.

Håvard Kleppa er sammen med personer som Jan Thomas, Gro Hammerseng og André Oktay Dal bidragsytere i boka som tar for seg deres historier om hvordan det var å stå frem som homofil, og han innrømmer at mediestormen i 2007 gikk innpå ham.

- Det var slik at debatten rundt meg gikk uten at jeg kunne si så mye selv. Jeg er vant til å kunne snakke for meg, og det å da bli redusert til en litt sånn snodig betegnelse "homosønn (35)" var sårende og trist, sier Håvard Kleppa til Seher.no. 

Håvard forteller at han og moren måtte igjennom noen åpenlyse krangler, men at deres forhold i dag er styrket som følge av debatten. Han sier også at han i ettertid har respekt for at moren trengte tid til å ta standpunkt i saken, og er glad for at hun nå står fjellstøtt i sitt ja til homofilt ekteskap.

- I ettertid unner jeg folk å virkelig måtte stå i press i en periode for da blir en veldig trygg i forholdet til sine foreldre, sier Håvard Kleppa til Seher.no.

I 2008 vant Magnhild Meltveit Kleppa Homofrydprisen under homo-arrangementet Skeive Dager. Meltveit Kleppa fortalte den gang at samtalene mellom mor og sønn hadde stor innvirkning på at hun gikk fra å være motstander av ekteskapsloven, til å støtte den, og takket sønnen fra scenen for at han hadde vært så tålmodig i mange år.

Barne- og likestillingsminister Anniken Hiutfeldt er redaktør av boka "Skapsprengere", som skal sendes ut til 2000 skoler. Selv om man har kommet langt i kampen for homofil frigjøring, mener hun at det fortsatt er behov for en bok som har til hensikt å øke toleransen og respekten overfor homofile.

- Fordi om vi har likestilling i lovverket så er det langt igjen. Det er mange unge mennesker som går og skammer seg. Det er mange voksne som ennå ikke har fortalt familien sin at de er homofile, og vi vet at mange får psykiske problemer fordi de går og skammer seg for noe de egentlig burde vært stolt av, sier Huitfeldt til Seher.no.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: Derfor kommer homo-ryktene

Se Håvard Kleppa snakke om mediestormen rundt hans legning her: 


[obj:media:7928]