Mia Gundersen:

- Det var så grusomt

Mia Gundersen fikk sceneangst etter at hennes personlig forestilling floppet. Men nå som angsten er parkert, er hun klar for å komme tilbake på scenen for fullt.

SCENEKLAR: Mia Gundersen har lagt sceneangsten bak seg og er igjen klar for å stå foran publikum. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
SCENEKLAR: Mia Gundersen har lagt sceneangsten bak seg og er igjen klar for å stå foran publikum. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg fikk sceneangst, og ville ikke å gå inn i det angstfylte. Mye av gleden med arbeidet mitt ble drept, eller lå i dvale. Jeg trengte tid.

Mariann Gundersen Leliënhof (60), bedre kjent som Mia Gundersen, nikker under en gedigen kappe på nonnedrakten sin. Til høsten blir artist- og TV-profilen å se som den gudfryktige abbedissen når musikalen «Sister act» settes opp for første gang i Norge, på Chateau Neuf i Oslo.

Ville ikke på scenen

Første ordentlige øvelse er ferdig, og Gundersen gleder seg stort til rollen i stykket basert på den legendariske 90-talls filmen med Whoopi Goldberg. Men 60-åringen røper at det ikke alltid har vært lystbetont å skulle vende tilbake til scenen.

Sist gang hun spilte i Oslo var i den selvbiografiske forestillingen «All of Mia» for 14 år siden. Hun fikk da ramsalte kritikker og ble tatt av plakaten. Erfaringene gjorde at sangeren rett og slett ble redd for å stå foran publikum. De få gangene hun sa ja til å gjøre show, angret hun.

AKTUELL: Mia Gundersen er aktuell med ny forestilling på Chateau Neuf. Foto: Bjørn Langsem
AKTUELL: Mia Gundersen er aktuell med ny forestilling på Chateau Neuf. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Jeg svettet og svettet, og ville nesten ikke inn på scenen. Det var så grusomt, og jeg tenkte: Hva er det jeg holder på med? Hvorfor har jeg valgt dette yrket?

De siste årene har hun imidlertid klart å gi slipp på angsten, og ser nå fram til å stå på scenen igjen, nå sammen med artister som Anna-Lisa Kumoji, Ingeborg Walther, Kevin Mbugua og Hilde Lyrån.

- Jeg har lagt alt det langt bak meg, og dette blir jo bare gøy, utbryter Gundersen.

TRIVES ALENE: Mia Gundersen trives med sitt nye singelliv, og har ikke noe mot å feire jul uten sønnene annet hvert år, som her i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRIVES ALENE: Mia Gundersen trives med sitt nye singelliv, og har ikke noe mot å feire jul uten sønnene annet hvert år, som her i 2019. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Utsatt for hån

Den kjente artisten har de siste årene lagt mye bak seg. Hun har vært kjent for å være åpen om alt fra tunge tema som mobbing, festvoldtekt og morens rusmisbruk, til utfordringer rundt skilsmissen fra eksmannen, fotograf Marcel Leliënhof. Det har vært krevende, mener hun.

- Mye var før åpenhetskulturen kom, og folk mente at jeg var mindre verdig om jeg delte. Jeg ble utsatt for hån og fikk ting slengt i trynet, noe jeg syntes var skammelig. Men jeg opplevde 90 prosent fine tilbakemeldinger, og kjente hvor fint det var at andre støttet opp om det jeg fortalte, sier Gundersen, og mener derfor åpenheten har vært verdt det.

- Alt kan gi styrke når du kommer ut på andre siden, derfor har jeg ønsket være åpen om ting jeg har opplevd.

FANT TILBAKE SCENEGLEDEN: Mia Gundersen fant blant annet tilbake scenegleden etter å ha deltatt i første sesong av Maskorama i 2020.
FANT TILBAKE SCENEGLEDEN: Mia Gundersen fant blant annet tilbake scenegleden etter å ha deltatt i første sesong av Maskorama i 2020. Vis mer

Utfordringer som 60-åring

I oktober fylte artisten 60 år, og nå ønsker hun å rive noen tabuer rundt det å eldes.

- Før tenkte jeg: Å så grusomt å bli gammel. Men nå kaller jeg det å bli moden. Du står stødigere i deg selv, og blir bare en bedre versjon av deg selv jo eldre du blir, mener 60-åringen.

- Jeg har aldri hatt det bedre! Du blir sikrere på hva som er bra for deg, og gir mer faen i hva andre mener.

RØPER: I TV-programmet «Sofa» avslører Mia Gundersen og Linni Meister hva de egentlig heter. Video: TV 2 Vis mer

Gundersen har derimot tidligere fortalt at hun er opptatt av å se bra ut, og at hun har tatt såkalte «fillers» som skal glatte ut ujevnheter i huden.

- Jeg er en voksen kvinne, og det er så lite det jeg gjør. Jeg har fortsatt rynker og er ikke redd for å eldes. Men gjør det for å kunne holde noe ved like, sier hun og retter på nonnedrakta backstage ved Chateau Neuf.

- Jeg fornekter meg ingen ting slik nonnene gjør, sier hun og ler rått.

GØY PÅ JOBB: Mia Gundersen har denne sesongen vært å se i "Sofa" sammen med Linni Meister. - Snakk om å ha det gøy på jobb, sier Gundersen. Foto: Pressebilder.
GØY PÅ JOBB: Mia Gundersen har denne sesongen vært å se i "Sofa" sammen med Linni Meister. - Snakk om å ha det gøy på jobb, sier Gundersen. Foto: Pressebilder. Vis mer

Flere tv-program

Gundersen som i det forrige tiåret kanskje var mest sett som dommer i TV 2-programmet «Norske Talenter», har de siste årene få en ny og enda mer synlig karriere. Hun har blant annet vært med i seermagneter som «71 grader nord kjendis», «Farmen kjendis» og «Maskorama».

- Jeg virrer rundt mellom det ene og det andre, og får leke mye. Det gjør mye med livsgleden å bryte grenser, og det har jeg gjort mye de siste årene. Mange tenker at de ikke kan gjøre nye ting når de blir eldre. Men det gir mye å være modig og uredd. Jeg har lært at vi klarer mer enn vi tror.

Nå sist har 60-åringen også vært å se i «Sofa» med Linni Meister, der duoen har fått mye oppmerksomhet.

- Snakk om å ha det gøy på jobb! Der kan jeg sitte og drikke vin på dagtid sammen med Linni Meister som er en fest i seg selv, utbryter Gundersen.

SKILT: Mia Gundersen og Marcel Lelienhof var gift fra 2002 til 2016. Her er de sammen i 2001. Foto LARS EIVIND BONES/Dagbladet
SKILT: Mia Gundersen og Marcel Lelienhof var gift fra 2002 til 2016. Her er de sammen i 2001. Foto LARS EIVIND BONES/Dagbladet Vis mer

Singellivet

Gundersen har flere ganger delt historier om singellivet og dating som voksen. Hun tror derimot ikke hun kunne ha deltatt i et program som det venninnen nå har vært å se i, «Linni søker drømmeprinsen».

- Nei, jeg ser Linni synes det er vanskelig å si nei til menn hun fikk god kontakt med, men ikke følte den type kjemi med. Det skal litt til å få den typen kjemi. Jeg har ikke funnet det på alle disse årene, og hadde nok synes det var vanskelig å si nei til folk, sier hun.

UT MOT SPILLGIGANT: I programmet «I lomma på Silje» hjelper forbrukerøkonom Silje Sandmæl kjendiser med økonomien. Og det var særlig en oppdagelse som har gjort Mia Gundersen fly forbanna. Reporter: Thea Hope. Video: Celina Morken/Viaplay/Rød Løper Vis mer

Gundersen er ikke nedfor av den grunn. Hun har lagt dating og spesielt nettdating på hylla, særlig i årene under pandemien.

- Det har ikke blitt så mye dating. Og jeg synes Tinder er et helt forferdelig konsept. Jeg liker at det er et naturlig møte.

Selv om det tok noen år etter skilsmissen i 2016, trives hun nå alene. Den eldste sønnen er flyttet ut, og den yngste fyller 18 år i disse dager. Gundersen føler derfor en helt ny frihet, røper hun.

- Å bli singel som godt voksen åpnet mange dører. Jeg opplever mer lekenhet, og møter andre typer mennesker. Du lever mer enn det du gjør i en familie, mener hun.

- Jeg trenger ikke en mann som skal definere meg, men jeg finner gjerne en som er et pluss i livet mitt, og at jeg kan være pluss i livet hans. Det som skjer det skjer.

HEKSERINGEN: Mia Gundersen har flere somre spilt i forestillingen Hekseringen på Fløyen i Bergen. Her sammen med Lilli Bendriss som deltok for første gang i 2021. Foto: @miagundersen_nr1/Instagram
HEKSERINGEN: Mia Gundersen har flere somre spilt i forestillingen Hekseringen på Fløyen i Bergen. Her sammen med Lilli Bendriss som deltok for første gang i 2021. Foto: @miagundersen_nr1/Instagram Vis mer

Slektskap med hekser

Nå som sceneangsten er parkert, håper Gundersen det blir flere teaterroller for henne i tiden fremover. Hun har tidligere spilt i store musikaler som «Evita», «Sugar» og «Svindlere med stil» på samme scene som hun nå skal spille abbedisse, og liker det å portrettere ulike kvinneskikkelser. Men 60-åringen kunne aldri ha forutsett at hun noen gang skulle ha på seg en nonnedrakt.

- Det føles veldig innestengt, ler hun.

NY FLØRT: Vi har observert Linni Meister på fjellet med en mystisk fyr. Når vi spør om hun har fått seg kjæreste, svarer hun en smule kryptisk. Video: Luna Lea/Discovery+ Vis mer

60-åringen har de siste årene vært å se i sommerspelet «Hekseringen» i Bergen, og sa til Vi.no at hun kjenner et slektskap med heksene i forestillingen. 60-åringen føler derimot ikke særlig slektskap med nonner.

- Jeg synes det er et veldig spesielt valg å inngå en slags pakt med Gud om å være ren og bare være opptatt av det indre og guddommelige. Det strider jo egentlig imot å bli født på denne jorden, å ikke være opptatt av det jordiske. Likevel har jeg dyp respekt for de som gjør det, sier hun.

Selv har Gundersen har lagt barnetroen fra oppveksten i Stavanger på hylla, men har de siste årene fått en ny form for tro.

- Jeg har blitt veldig spirituell, noe som betyr å komme i kontakt med det indre i deg selv, i tillegg til å ha en tro på at det er noe som er større enn det som foregår her og nå. Jeg tror jeg kunne hatt mange fine samtaler med en nonne, men jeg vet ikke hvor enige vi kunne vært, sier hun før hun kaster seg på en tohjuling, klar for nye eventyr.

AVSLØRER: Etter en fuktig lunsj på «Den store matfesten i Toscana», knøt det seg i magen for Kristin Gjelsvik da den neste oppgaven krevde fokus. Video: Discovery plus. Vis mer

Gundersen liker i motsetning til nonnene fart, spenning og å nyte livet.

- En venn tullet og sa: Er det ikke litt blasfemisk at du skal spille nonne? Men nei, alt bor i oss alle, tenker jeg. Nå skal nonnen fram i meg.

I FLERE PROGRAM: Mia Gundersen har vært å se i en rekke realityprogram de siste åra, blant dem Camp Kulinaris i 2021. FOTO: TORE SKAAR
I FLERE PROGRAM: Mia Gundersen har vært å se i en rekke realityprogram de siste åra, blant dem Camp Kulinaris i 2021. FOTO: TORE SKAAR Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer