TIET: I intervju med Dagbladet forteller Herbjørg Wassmo at hun ikke snakket om sin fars overgrep for å unngå familiekatastrofe.
TIET: I intervju med Dagbladet forteller Herbjørg Wassmo at hun ikke snakket om sin fars overgrep for å unngå familiekatastrofe. Vis mer

- Det var mitt ansvar å ikke skape katastrofe

Derfor tiet forfatter Herbjørg Wassmo om farens overgrep.

SEHER.NO: Herbjørg Wassmo (66) er en av landets mest kjente forfattere.

66-åringen har blant annet skrevet romanen "Dinas bok", samt mottatt Nordisk Råds litteraturpris.

Men sin egen vanskelige barndom har hun snakket lite om, skriver Dagbladet.

I et ferskt intervju med avisen forteller forfatteren om farens overgrep mot henne da hun var yngre, og om hvorfor hun valgte å ikke snakke om de vanskelige opplevelsene.

- Det var mitt ansvar å ikke skape katastrofe. Jeg så for meg at familien ville gå til grunne dersom jeg fortalte noen om overgrepene. Det kunne jeg ikke leve med. Og jeg var sikker på at jeg ville leve, sier Wassmo til Dagbladet.

Overgrep er et av gjennomgangstemaene i flere av forfatterens romaner, og hun har ofte fått sterke leserreaksjoner. Men det er først med sin siste bok "Hundre år" at hun avslører at dette er noe hun selv har opplevd.

I boken, som handler om hennes oldemor, bestemor og mor, er imidlertid hennes egen historie bare en detalj. Ifølge forfatteren, som aldri fortalte moren om overgrepene, har hun som voksen tatt et oppgjør med sin far.

- Jeg tror ikke han forsto hva han hadde gjort. Jeg tror overgripere mangler empati med sine ofre. Det verste min far gjorde var ikke å påføre meg fysiske og psykiske skader, men å stjele fra meg min far. Jeg har alltid siden drømt om en far, sier hun.

Har du et kjendistips? Tips oss på seher@seher.no eller ring vår tipstelefon 93076767!

LES OGSÅ: - Jeg ble voldtatt av en kjendis