- Nå er det så crazy at jeg begynner å bli vant til det, ler 31 år gamle Thomas Tvedt.

Dramatisk ulykke: - Var livredd
Han snakker om «The Voice», TV 2-programmet som har engasjert Norge de siste ukene. På fredag er det finale, og blant de fire finalistene står Tvedt.
- Det er jo kjempe nervepirrende at det er finale, og at hele Norge ser på bedømmelsen av resultatet samtidig som jeg får vite det selv, så det er klart jeg kjenner på det.
«En «ekte» blindaudition»
Å stå på scenen er derimot ikke fremmed for finalisten. Han har tatt en lang utdannelse innen nettopp musikk, og frilanser nå som musiker.
- Men det er annerledes når folk skal dømme det - når folk går på konsert er det fordi de vil, men her skal de enten stemme deg ut eller stemme deg frem.

At Tvedt er på skjermen hver fredag kveld skyldes hovedsakelig at han så på programmet sammen med samboeren sin i fjor. Etter kort tid, selv anslår han fem minutter, meldte han seg selv på som deltaker.
Det var et viktig element for finalisten at «The Voice» er en sangkonkurranse hvor man bare bedømmes på stemmen. Tvedt er blind, men han ville ikke at beslutningen om stemmen hans skulle tas på det grunnlaget.

- Føler meg misforstått
- De (mentorene, journ.anm.) ser oss ikke, og de visste da ingenting om at jeg ikke kunne se. Jeg ser heller ikke dem, og ikke hvem som eventuelt snudde seg. Da jeg var ferdig med å synge sa Ina (Wroldsen, journ.anm.): «Gratulerer, du er videre!», og da tenkte jeg bare: «Takk», for jeg visste ikke om jeg hadde hørt riktig, sier han, før han lattermildt legger til:
- Men det var litt absurd. Ja, jeg gikk videre, og alle visste hvem som har snudd seg utenom meg.
En av fem i verden
Tvedt, som har vært blind hele livet, forteller gjerne om det når de han snakker med er nysgjerrige, men understreker at man som samfunn kan ha mye å lære.
- Jeg tror at vi som enkeltmennesker er mer åpne og inkluderende enn vi er som samfunn. Mange som ikke ser sliter med å få jobb. Seende vil ofte lære og er nysgjerrige, men med en gang det blir snakk om å jobbe er det som om de tilsynelatende tenker: «Oi, dette blir vanskelig, jeg skjønner at denne personen har utdanning, men vedkommende er blind, så jeg tar ikke sjansen», sier han, og spesifiserer at han opplever at det ikke bare gjelder i Norge.

- Nå starter vårt nye liv
Selv har han også engasjert seg i andre unge i hans situasjon, og forteller at han underviser i ekkolokalisering. Det er å sende ut lydsignaler, og når ekkoet kommer tilbake kan man bruke det til å orientere seg i rommet.
- Det er nesten ingen som underviser i det på verdensbasis, og det var ingen i Norge. Så jeg var med å starte en organisasjon som rett og slett fløy inn ekspertene som kunne noe om det, så de som er unge kan lære det tidlig. I fjor høst ble jeg sertifisert til å undervise i det! Det er fem i verden som er det, og jeg er den første i Nord-Europa, forteller han engasjert.
- De som vil pirke, pirker
Tilbake til «The Voice».
Tvedt forteller at han ikke tør å tippe utfallet til finalen, og understreker at han er veldig beæret som får være en del av det.
- Jeg opplever at alle jeg har møtt der har jeg fått en mye nærmere kontakt med enn jeg hadde trodd. Vi har nesten blitt som en rar liten familie der vi sitter backstage, sier han.
Tilbakemeldingene han har fått i forbindelse med programmet handler i stor grad om sangstemmen hans framfor det faktum at han ikke kan se - akkurat som han ønsket.

Fant gleden: - Var helt utmattet
- Jeg vil jo være med på «The Voice» uten at det at jeg er blind er hovedfokus. Ideelt sett hadde vi bodd i en verden der vi behandler hverandre like respektfullt uansett hva vi har av bakgrunn, men sånn har vi det jo ikke, sier Tvedt.
Han legger til et «men»:
- De som vil pirke, hadde funnet noe å pirke på uansett. Jeg er også veldig åpen om det at jeg ikke kan se i programmet. Jeg tuller mye med det.
LES OGSÅ: Fikk diagnose i voksen alder