DRAMATISK: Som 17-åring var Oslo-ordfører Fabian Stang døden nær da han ble hardt skadet i en alvorlig motorsykkelulykke i Spania. Her er den populære Høyre-politikeren under avdukingen av kong Christian Frederik-statuen utenfor Stortinget våren 2014. Foto: FameFlynet Norway
DRAMATISK: Som 17-åring var Oslo-ordfører Fabian Stang døden nær da han ble hardt skadet i en alvorlig motorsykkelulykke i Spania. Her er den populære Høyre-politikeren under avdukingen av kong Christian Frederik-statuen utenfor Stortinget våren 2014. Foto: FameFlynet NorwayVis mer

- Det var like før jeg døde

Fabian Stang har flyskrekk, men det er et annet fremkomstmiddel ordføreren like gjerne kunne fryktet.

SEOGHØR.NO: Oslo-ordfører Fabian Stang (59) kan smykke seg som en av de mest populære ordførerne hovedstaden har hatt.

Men lenge før han ble tildelt ordførerkjedet i 2007, opplevde han å gå på en smell som kunne ha kostet ham livet. Det forteller han til Dagbladet Magasinet.

Som 17-åring er han på motorsykkeltur i Europa sammen med to kamerater. En dag han kjører gjennom solfylte Spania i bar overkropp, men med hjelm, sovner han bak styret og krasjer inn i et betongskilt i mellom 70 og 90 km/t.

- Det var ikke bra altså, minnes Stang overfor Dagbladet Magasinet i dag.

Å bli kastet 360 grader rundt, sammen med Honda-motorsykkelen, og ned en fjellskrent, innebærer massive skrubbsår på ryggen, avrevne blodårer og en skadet nyre for unge Fabian.

- Kunne du ha dødd?

- Ja, ja. Det var like før, svarer Stang kontant på Magasinets spørsmål.

- Mor kom ned etter ei uke og var med på flyet hjem, forteller 59-åringen videre.

MOR OG SØNN: Fabian Stang og Wenche Foss hadde et godt forhold, selv om hun var opptatt med teaterkarrieren mesteparten av sønnens oppvekst. Da han ble skadet i motorsykkelulykken som tenåring, var hun uansett raskt på pletten. Foto: Stella Pictures
MOR OG SØNN: Fabian Stang og Wenche Foss hadde et godt forhold, selv om hun var opptatt med teaterkarrieren mesteparten av sønnens oppvekst. Da han ble skadet i motorsykkelulykken som tenåring, var hun uansett raskt på pletten. Foto: Stella Pictures Vis mer

Sønnen til teaterdiva Wenche Foss, som døde 93 år gammel våren 2011, måtte deretter ligge på Ullevål sykehus i tre, fire måneder for å komme til hektene, forteller han i Magasinets portrettintervju.

Selv med tanke på den dramatiske motorsykkelulykken, er det et annet transportmiddel Fabian Stang har et særlig anstrengt forhold til.

Det å sette seg på et fly, har han bare gjort én gang etter at han ble rammet av et panikkanfall på flyet fra London til Oslo for 20 år siden, skriver Dagbladet Magasinet.

- For å beskrive den psykiske smerten jeg følte, har jeg sagt at det kan sammenlignes med å skjære over det ene benet med en sløv kniv, har ordføreren uttalt til VG om sin tyngste periode med angst og depresjon.

LES OGSÅ: - Datteren min førte oss sammen