Marthe Kveli Valeberg:

- Det var krisevondt

Etter en ulykke i 2020 har Marthe Kveli Valeberg slitt med store smerter.

SMERTER: Marthe Kveli Valeberg har levd med mye smerter de to siste åra. Foto: Privat
SMERTER: Marthe Kveli Valeberg har levd med mye smerter de to siste åra. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For snart to år siden fikk House of MagMaLou-gründeren Marthe Kveli Valeberg (42) påvist både komplekst regionalt smertesyndrom (CRPS) og allodyni, nervesykdommer som gir ekstreme smerter.

Det fikk hun etter en februarkveld i 2020, da hun inviterte gode venner og naboer på middag. Tidligere på kvelden hadde det blitt knust et glass som hun skuffet til siden på bordet, noe hun ikke tenkte noe mer over etter det.

Da de spilte brettspill litt senere endte det hele med en ulykke.

- Stetten fra det knuste glasset sto igjen på bordet, og midt i forklaringen av et kort, klarte jeg å veive hånden og stemple håndleddet inn i stetten, sa hun til Se og Hør den gang.

ALVORLIG SKADD: Farmen-Kåre Skaret Bjøringsøy ble alvorlig skadd i en arbeidsulykke. Video: Tor Lindseth Vis mer

Valeberg fikk et dypt kutt på håndleddet, rett ved hovedpulsåren, som var på seks millimeter. På legevakta fant de fort ut at en av hovednervene var kuttet av, og den som var rammet, sørger for bevegelighet til blant annet tommel, pekefinger og langfinger.

Til tross for at hun har slitt mye med smerter i ettertid, har hun nå et siste håp om å få tilbake en bedre livskvalitet. Onsdag fikk nemlig 43-åringen operert inn en ryggmargsstimulator.

- Vært nervepirrende

Forrige gang Se og Hør snakket med Valeberg, skulle hun teste ut en såkalt chilibehandling. Ifølge NHI kan capsaicin, en aktiv komponent i chilipepper, bidra til å lindre visse typer nervesmerter. Dette viste seg å ikke fungere for henne.

- Behandlingen funket ikke i det hele tatt for min del. Så nå er ryggmargsstimulator en siste utvei for meg, forteller hun.

Valeberg, som opererte seg på Aker sykehus, fikk sin første operasjon for noen dager siden. Hun legger ikke skjul på at det var noe hun hadde gruet seg til.

- Det har vært nervepirrende. Operasjonen blir gjort i våken tilstand, så jeg skal ikke lyve å si at det var digg - det var krisevondt. Men jeg hadde et utrolig fint team av leger rundt meg, så det føltes veldig trygt, innrømmer hun.

OPERASJON: Her avbildet med ryggmargsstimulatoren. Foto: Privat
OPERASJON: Her avbildet med ryggmargsstimulatoren. Foto: Privat Vis mer

Videre går 42-åringen nærmere inn på hele prosessen, og legger til at hun må gjennom enda en operasjon.

- Hvis du blir godkjent som en kandidat må du først gjennom en såkalt «trial», altså en prøveoperasjon som jeg har gjort nå. Da opererer man inn en ryggmargsstimulator gjennom korsryggen, langs ryggmargen og opp til nakken, i mitt tilfelle, sier hun, og fortsetter:

- Du må gå med ledningen og batteriet utenpå kroppen i en uke. Det skal også testes en del ulike programmer i systemet for å sjekke hvilke som gir mest smertelindring. Jeg vet at omkring 70 prosent har opplevd god effekt av operasjonen, mens de resterende 30 prosent ikke merker noe i det hele tatt.

SKADET SEG: Kjendisdommeren Simon Cowell har brukket ryggen. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

- Vondt i ryggen

Etter en uke skal den fjernes igjen og såret skal gro. Det vil deretter bli tatt en ny evaluering på hvordan effekten har vært. Dersom Valeberg har hatt god effekt, vil hun med stor sannsynlighet kunne få den permanente operasjonen om en til tre måneder.

Da vil altså ryggmargsstimulatoren opereres inn i kroppen for godt.

- Hvordan føler du deg nå om dagen?

- Jeg har veldig vondt i ryggen, men det går jo over. Jeg vil si at jeg allerede kjenner på en bedring på sånn 20 prosent, og føler mindre strøm i hånden slik det har vært tidligere. Det skal på en måte endre seg litt over uken da, så blir spennende å se.

- Det er ingenting som er helt sikkert, og jeg vet ikke ennå om jeg blir helt bra av det. Men jeg har hørt om flere som har gjort det samme og fått en veldig mye bedre livskvalitet, så jeg er veldig positiv og har høye forhåpninger, legger hun til.

Josefine Frida Pettersen skadet seg under innspillingen av filmen «Disco». Det forteller hun om i ukens «Skavlan». Video: TV 2 / Vis mer

Avslutningsvis forteller 42-åringen at hun håper åpenheten rundt operasjonen vil gjøre folk mer opplyst om hvilke muligheter som finnes der ute.

- Denne operasjonen er ikke bare for folk med nervesmerter, men kan nok også fungere for de med ulike rygg- og nakkeskader med smerter. Derfor synes jeg det er viktig for meg å snakke om det. Jeg synes det er fantastisk at dette er en mulighet, så jeg vil at flere skal få vite om det.

LES OGSÅ: Dette skjer når prinsessen blir 18 år

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer