Samuel Massie og Arne Ulvolden:

- Det var ingen selvfølge at vi skulle komme oss videre på eventyret

Ville oppfylle bestefarens livslange drøm, men reisen kunne ha endt brått.

IKKE UTEN KOMPLIKASJONER: Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden berører i disse dager mange hjerter gjennom TV 2-serien «Samuel og bestefar». Reisen har derimot ikke vært uten fartsdumper. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
IKKE UTEN KOMPLIKASJONER: Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden berører i disse dager mange hjerter gjennom TV 2-serien «Samuel og bestefar». Reisen har derimot ikke vært uten fartsdumper. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Programmet er det fineste jeg har sett på lenge! roper en forbipasserende kvinne.

Det tar bare få minutter før Se og Hørs intervju med Samuel Massie (25) og bestefar Arne Ulvolden (83) blir avbrutt. Det er første, men definitivt ikke siste gang i løpet av den neste timen.

SELFIE: Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden blir stadig stoppet på gaten av fans som roser tv-serien. Her sammen med Anita (58) og Wenche (57) Haugsbakk. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
SELFIE: Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden blir stadig stoppet på gaten av fans som roser tv-serien. Her sammen med Anita (58) og Wenche (57) Haugsbakk. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Tv-serien «Samuel og bestefar» har de siste ukene engasjert og berørt flere tusen nordmenn. For hva skjer når en 25 år gammel mann tar med seg sin over 80 år gamle, kreftsyke bestefar på en reise jorden rundt?

Det ville programleder og eventyrer Samuel Massie få svar på.

- Dette er et kjempepersonlig prosjekt. Nesten som å lansere sin egen dagbok fra de siste fire årene. Jeg kunne ikke forestilt meg at serien skulle treffe så mange, men i sosiale medier har det eksplodert. Telefonen min har ikke stått stille.

BESTEVENNER: Samuel Massie håper tv-serien kan bidra til at flere ønsker å se verdien i det å tilbringe tid sammen - på tvers av generasjoner. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
BESTEVENNER: Samuel Massie håper tv-serien kan bidra til at flere ønsker å se verdien i det å tilbringe tid sammen - på tvers av generasjoner. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Fikk hjerteproblemer

For de har truffet en slags nerve hos publikum. Selv om livet har gitt dem et gap på nærmere 60 år, er de hverandres beste venner. For Massie handlet det om å lære sin bestefar å kjenne - før det er for sent. Å utfordre hans komfortsone, og oppfylle drømmene som den nå 83 år gamle mannen har båret på helt siden han var 14 år.

Sammen fant de frem penn og papir. Så skrev Arne Ulvolden ned en liste på de krikene og krokene i verden han aller helst ville besøke. Deretter dro de ut på et siste stort eventyr - sammen.

- Reisen har blitt utsatt flere ganger, av ulike årsaker. Da bestefar fikk kreft, var det litt sånn «nå eller aldri»-tankegang.

TAKKNEMLIG: Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden forteller om turen de har hatt rund om i verden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
TAKKNEMLIG: Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden forteller om turen de har hatt rund om i verden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

For reisen har ikke vært uten hindringer.

- Du fikk problemer med hjertet, sier Massie og titter bort på bestefar, før han lar blikket falle til bakken.

- Ble dårligere og dårligere

25-åringen tar en pause, og fortsetter:

- Jeg opplevde det som dramatisk ... Vi rotet litt med medisinene på veien. Vi hadde vært mye ute og reist, og da er det ikke alltid like enkelt å holde kontroll på absolutt alt. En dag hadde han gått tom for den ene medisinen. Da gikk det utover hjertet.

- Vi var på vei til Argentina, men skulle mellomlande og overnatte før vi dro videre til Buenos Aires. Bagasjen ble imidlertid sendt direkte, og da hadde jeg ikke de medisinene jeg trengte, legger Ulvolden til.

Da de ankom hotellet, dro Samuel Massie ut en tur.

Ulvolden valgte imidlertid å bli igjen for å slappe av, men skjønte fort at noe ikke stemte.

- Jeg følte meg ikke helt i form, og ble plutselig dårligere og dårligere. Til slutt måtte jeg gjøre noe med det. Jeg vet hvilke symptomer jeg får når det først er trøbbel med hjertet, så da gikk jeg ned i resepsjonen og spurte om det fantes et apotek i nærheten.

At det var søndag, og dermed stengte butikker, gjorde problemet ekstra vanskelig å løse. Ulvolden forklarer imidlertid at han kom i kontakt med en lokal sykepleier, som tilbød seg å hjelpe.

- Jeg ble bedt om å hvile, mens hun sprang gjennom hele byen, og fikk tak i de nødvendige medisinene. Det var ikke særlig hyggelig akkurat de timene der. Jeg var litt på vippen. Litt sånn: «Skal jeg ta farvel nå, eller får jeg leve videre?».

- Heldigvis gikk det fint.

- Tisset på motoren

På en liten motorsykkel fra 1947 har de reist gjennom Sør-Amerika. Med Samuel Massie bak rattet og bestefar i sidevogna, har de krysset de mektige Andesfjellene mellom Argentina og Chile. De har hoppet i fallskjerm og besøkt Papua New Guinea - blant annet.

UT PÅ TUR: Samuel Massie tok styringen, mens bestefar Arne satt i sidevognen. Foto: Skjermdump
UT PÅ TUR: Samuel Massie tok styringen, mens bestefar Arne satt i sidevognen. Foto: Skjermdump Vis mer

- Den så kjempelekker ut, men det var et billig vrak av en sykkel. Den opplevde mange komplikasjoner underveis, og røk fire ganger. Fjerde gang skar motoren seg. Når det skjer, er det ikke bare en rask tur innom verkstedet. Vi hadde ingen nødvendige deler der vi var, i Argentina.

25-åringen måtte dermed ty til internett. Der fant han sykkeldelene de trengte - i India. Da var det ikke annet å gjøre enn å vente.

- Sykkelen ble også hele tiden overopphetet, så vi måtte stadig helle vann over den. På ett tidspunkt gikk vi tom for vann. Heldigvis har bestefar piller for absolutt alt, så han fant fram noen vanndrivende piller som vi spiste dobbel dose av. Da måtte vi jo tisse hele tiden. Da var det ikke annet å gjøre enn å tisse på motoren hele veien opp, sier Massie og ler.

Ifølge NHI er alvorlige bivirkninger sjeldne ved bruk av vanndrivende medisiner, men enkelte mindre problemer kan oppstå. Massie anbefaler dermed ikke andre å bruke samme metode.

Likevel - i nøden spiser selv fanden fluer, sies det.

- Hadde det ikke vært for det, hadde vi nok ikke kommet oss over Andesfjellene, mener Ulvolden, før barnebarnet skyter inn:

- Akkurat da var jeg veldig takknemlig for bestefars piller, men generelt sett mener jeg at mange piller kan byttes ut med litt lykke.

- Føler meg friskere

At utfordringene har vært mange, legger ikke de to skjul på. Likevel var begge fast bestemt på å gjennomføre ruten som var lagt opp.

- Det var ingen selvfølge at vi skulle komme oss videre på eventyret. Drømmen til bestefar ble nok realisert grunnet en stor dose pågangsmot.

LIVSLANG DRØM: Samuel Massie og bestefar Arne Ulvolden la ut på et siste, stort eventyr sammen. De kom hjem mange erfaringer rikere. Foto: Skjermdump
LIVSLANG DRØM: Samuel Massie og bestefar Arne Ulvolden la ut på et siste, stort eventyr sammen. De kom hjem mange erfaringer rikere. Foto: Skjermdump Vis mer

For Ulvolden var tross alt over 80 år gammel da de to la verden for sine føtter. Han hadde hatt hjertetrøbbel, og fått konstatert kreft i venstre lunge. I bestefars hjem, ytterst i havgapet i Øygarden, utenfor Bergen, virket drømmen på ett tidspunkt å svinne hen.

- Bestefar klarte ikke å gå til postkassa si før vi reiste. Tre dager etter at vi hadde dratt, sto han og tok armhevinger ved bassenget. Jeg mener mye handler om det psykiske, sier Massie.

Saken fortsetter under:

Ulvolden smiler.

- Det er så rart. Så underlig. Jeg føler meg friskere og friskere for hver dag som går, sier 83-åringen, og fortsetter:

- Ikke bare føler jeg at turen har gitt meg flere leveår, men den har også gitt meg mer liv i åra.

- Sitter på fasiten

Han glimter bort på barnebarnet. De har begge sett en endring - ikke bare i seg selv - men i hverandre.

- Jeg dro på tur for å lære og for å tilbringe tid med bestefar. Jeg føler meg veldig heldig som har innsett hvor viktig et slikt forhold som vi har, kan være, mens jeg enda har muligheten til å dyrke det. Jeg tror det er mange som kunne hatt godt av en slik påminnelse.

- Bestefar er full av visdom. Det var ut til ham jeg dro etter Berserk-forliset. For meg er det en selvfølge å søke kunnskap om livet fra noen som faktisk har levd det. Det har lært meg vanvittig mye. I mine øyne sitter bestefar på mange måter på fasiten.

- Hva er fasiten?

- Bli med oss sju måneder på tur, så får du kanskje svaret, sier de to og humrer.

For Massie har dette vært et svært personlig prosjekt, men det har også vært et eksempel på at man kan ha mye å vinne ved å tilbringe tid sammen - på tvers av generasjoner.

- Og man trenger ikke reise jorden rundt for å tilbringe tid med noen du er glad i, sier eventyreren, før han blir avbrutt:

- En behøver heller ikke være 80 år, før man begynner å leve livet. Ikke visste jeg at det skulle ta meg 80 år å lære kunsten å leve.

LES OGSÅ: - Jeg er blitt klar over hva jeg har, og jeg vil ha mer av det

Samuel Massie skal deltok i "Skal vi danse" med det han kaller pingvindansen. noen dager før giftet han seg seg i rød dress! Video: LArs Eivind Bones / Dagbladet Vis mer Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer