Gro og Anja Hammerseng-Edin:

- Det var ikke mulig å forberede seg

Superparet åpner seg om foreldrerollen.

LYKKELIGE: Gro og Anja Hammerseng-Edin, her med vesle Mio, forteller åpent om hvordan de trives i tilværelsen som småbarnsforeldre. Dette bildet ble tatt i bryllupet deres i 2013. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
LYKKELIGE: Gro og Anja Hammerseng-Edin, her med vesle Mio, forteller åpent om hvordan de trives i tilværelsen som småbarnsforeldre. Dette bildet ble tatt i bryllupet deres i 2013. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Håndballduoen Anja (36) og Gro Hammerseng-Edin (39) er et av landets desidert mest populære par. De to ble kjærester i 2010, og i oktober 2012 ble det kjent at de skulle gifte seg. Samme år ble de også foreldre for første gang, da sønnen Mio (6) kom til verden. Det var Gro som bar sønnen frem.

Bryllupet sto i 2013, der flere kjente av parets kjente venner var til stede under vielsen. Noe utradisjonelt ble det også, da paret valgte å sykle til vielsen. Med seg hadde de vesle Mio.

I august 2018 kunne paret glede seg over å bli foreldre nok en gang, da sønnen Leo kom til verden. Gro bar også frem dette barnet.

Akkurat dette prater duoen åpent om i et stort intervju med KK denne måneden. Paret er på magasinets forside sammen, og er med det historiske. Et lesbisk par har nemlig aldri prydet en magasinforside sammen før her til lands, noe magasinet har fått voldsomme mengder skryt for i sosiale medier.

- Gjøre alt vi kan

Likevel er det historien paret forteller som er mest rørende. De snakker blant annet om hva de trodde omverdenen ville si om valget deres.

– (....) Og jeg tenkte så klart igjennom hva slags samfunn barnet vårt ville møte. Hva som eventuelt kunne bli vanskelig for ham eller henne med tanke på at det fortsatt eksisterer noen fordommer og en del uvitenhet. Jeg kom vel fram til at det viktigste var at jeg var trygg på at Anja og jeg ville gjøre alt vi kunne for å være gode foreldre for Mio. På vår måte, sier Gro i intervjuet.

Hun forteller at det viktigste hun kan gi de to barna er betingelsesløs kjærlighet, og at de skal få føle seg trygge. Anja bærer på like mye av kjærligheten som kona.

- Det var ikke mulig å forberede seg på de følelsene som kom. Hvor stort det føltes, sier Anja til magasinet om fødselen.

Siden hun ikke fødte barna selv, og dermed er definert som medmor, fulgte en haug av byråkrati og papirarbeid etter fødselen. Det har paret tidligere skrevet om i boka Anja + Gro = Mio: Kunsten å bli foreldre» (2014). I boka har de begge, litt som i intervjuet med KK, hver sin del der de forteller sin side av historien.

Anja forteller i intervjuet at hun også var redd for at hun ikke skulle bli regnet som en ordentlig forelder fra det offentlige.

- Boka ble til for å informere dem som vurderer å bli foreldre på den måten vi ble, med donor, og for andre som måtte ha en del spørsmål rundt hvordan dette foregår. Og så håpet vi jo at en del ting kanskje kunne bli bedre, at politikere og helsevesen kunne bli mer bevisste i en del sammenhenger ved at vi delte vår fortelling, forklarer Anja.

Redd for sjalusi

De to småbarnsforeldrene er nokså private av seg, men det hender, spesielt i større intervjuer, at de lar seg fansen få et innblikk i hverdagen.

I et intervju med Dagbladet i fjor fortalte Gro om hvor spente de var på hvordan Mio skulle takle det hele da lille Leo kom til verden.

Se dette innlegget på Instagram

For 10 år siden tok hun OL gull. I dag er hun tobarnsmor med en enorm innsikt som hun gir videre til sønnene våre. OL I Beijing: kvartfinale. Gro møtte massiv kritikk etter en kamp journalistene mente ikke holdt til OL gull. Hun klarte seg gjennom intervjuene, men i det øyeblikket hun rundet hjørnet etter siste intervju brast hun i gråt. Selvfølgelig var det mer enn kritikk for den ene kampen som skapte stresset. Egne forventninger, hennes egen opplevelse av enkelte andres forventinger til henne, skadeproblematikk, hennes enormt sterke ønske om å nå det felles målet. Senere skrev hun i dagboken sin at dette var en smertefull opplevelse - og at hun ble i tvil selv også. Hadde de rett? Hadde hun kanskje ikke det som skulle til? Hun syklet den kvelden. Alene. Med høy musikk på øret. Musikk som gav henne motivasjon. Senere skrev hun sine personlige 10 bud som skulle gjelde fra det sekundet og resten av mesterskapet. Aldri skulle hun tillate at andre fikk henne til å tvile på den måten igjen. Aldri skulle hun stille krav til seg selv om å være feilfri. Veien til toppen er full av feil. Det krever mot å prøve igjen. Og mot bygges i de sårbare øyeblikkene. Kampen etter: semifinale. Gro får avgjøre kampen i siste sekund. Hun gikk fra helvete til himmels med kun timers mellomrom. Finalen ble vunnet. Gullet plassert rundt halsen. Og i alt dette er det stort sett det de hjemme får med seg: Gullet rundt halsen. I dag er Leo 1 uke. Mio har blitt skolegutt. Gro lærer guttene våre at alt som kommer går over. Smerte og suksess. Fra håndballen er det en av de sterkeste lærdommene: Følelser er intense i begge ender av skalaen. Og det er okei å føle, for da kan vi også erfare at vi mestrer å stå i det. Etter at det er over har vi lært og blitt enda sterkere enn det vi var fra før. Når du jakter en drøm vil du få mange muligheter til å tvile på deg selv. Vær den som snur det. Finn frem til styrken inni deg. For den er der- og venter på å bli brukt.

Et innlegg delt av Hammerseng-Edin (@hammersengedin)

Frykten for at sjalusi skulle bli et problem, forsvant imidlertid relativt raskt etter Leos ankomst.

- Han er utrolig stolt og omsorgsfull. Broren viser han stolt frem, og han hjelper til der han kan. Det har vært noe av det fineste med det hele. Han var også veldig delaktig i å bestemme navn, sa Gro til Dagbladet.

Det var nemlig på Instagram at foreldrene nylig kunne fortelle at det var storebror som hadde valgt ut navnet på lillebror.

- Mio stemte for blå vogn og navnet Leo. Han fikk det som han ville, skrev ekteparet på Instagram.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Ny tid

Selv om både Gro og Anja har lagt håndballkarrieren på hylla, betyr ikke det at de ikke har noe å bedrive tiden sin med.

Samtidig som de gikk en ny tid i møte med barselperiode, som de delte likt på, har de også nok av møter, foredrag, kampanjer og andre prosjekter på blokka fremover.

I tillegg til et nytt barn i huset, så har også hverdagen til den lille familien endret seg for storebror Mio. Han har nemlig begynt på skolen.

Til Dagbladet fortalte Gro at det å sjonglere to vidt forskjellige livsløp kan by på enkelte utfordringer.

- Det var overveldende å få en skolegutt og et nytt barn nesten samtidig. Det har vært rørende og stort, og samtidig en slags løsrivelse. Å slippe Mio av gårde og å se at han får et selvstendig liv. Vi er begge stolte, forklarte hun til avisen.

LES OGSÅ: Viser frem ny tatovering etter et halvt år

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer