MINNES MOREN: Forfatter Roy Jacobsen var i ferd med å ferdigstille huset han hadde snekret til moren sin, da hun brått ble revet bort i en bilulykke. Fem år senere lanserte han romanverket «Seierherrene», som delvis var basert på morens liv. Her er han på åpningen av Oslo Bokfestival i 2010.  Foto: Stella Pictures
MINNES MOREN: Forfatter Roy Jacobsen var i ferd med å ferdigstille huset han hadde snekret til moren sin, da hun brått ble revet bort i en bilulykke. Fem år senere lanserte han romanverket «Seierherrene», som delvis var basert på morens liv. Her er han på åpningen av Oslo Bokfestival i 2010. Foto: Stella PicturesVis mer

- Det var helt forferdelig

Suksessforfatter Roy Jacobsen fikk moren revet bort før hun fikk oppleve hyllesten hans til henne.

SEOGHØR.NO: I dag regnes Roy Jacobsen (59) som en av Norges fremste forfattere, og han har en vennekrets bestående av personer som Jens Stoltenberg, Jonas Gahr Støre og DNB-sjef Rune Bjerke.

Men på 70- og 80-tallet slet han med å få endene til å møtes mens han bodde i Nord-Norge. Til VG Helg forteller Jacobsen at han bodde på morens gamle hjemsted Dønna, på en liten øy utenfor Helgelandskysten, mens han skrev sine første bøker.

Der snekret han et helt eget hus til moren sin Ingeborg, som flyttet til Oslo som 14-åring for å arbeide, etter å ha hatt en «forferdelig barndom» som foreldreløs hos en slektning, forteller Jacobsen i VG Helgs portrettintervju.

Og mens «Seierherrene»-forfatteren ferdigstilte morens nye hus på Dønna, ble hun drept i en bilulykke i hovedstaden.

FÅR FEST: 2. juledag fyller Roy Jacobsen 60 år, og i den anledning feires jubilanten med en stor fest arrangert av forlaget Cappelen Damm. Her er han selv i aksjon på Dag Solstads 70-årsfeiring på Litteraturhuset i Oslo i 2011.  Foto: Stella Pictures
FÅR FEST: 2. juledag fyller Roy Jacobsen 60 år, og i den anledning feires jubilanten med en stor fest arrangert av forlaget Cappelen Damm. Her er han selv i aksjon på Dag Solstads 70-årsfeiring på Litteraturhuset i Oslo i 2011. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Det var helt forferdelig. Hun var altfor ung, bare 66 år. «Du må love å aldri skrive noe om meg», sa hun, forteller Roy Jacobsen til VG Helg i dag, 28 år senere.

Selv om moren aldri fikk oppleve å flytte tilbake til Dønna, tok Jacobsen henne med inn i «Seierherrene», generasjonsromanen fra 1991 som virkelig ble forfatterens gjennombrudd.

Det var nemlig morens tøffe liv som ble rammeverket for romanfiguren Marta, og som særlig bærer den første delen av romanen.

LES OGSÅ: Viste tegn på tidlig demens