- Det var helt forferdelig

Lars Andreas Larssens sønn Vetle Lid Larssen sier familien var redde hele tiden, da den kjente skuespilleren fikk Alzheimer.

SNAKKER UT: I fjor døde Lars Andreas Larssen etter flere år med Alzheimer. Nå snakker sønnen, Vetle Lid Larssen, ut. Han er ute med boken Hvordan elske en far - og overleve. Foto: Julie Tørrissen, Kagge Forlag / Tor Lindseth, Se og Hør
SNAKKER UT: I fjor døde Lars Andreas Larssen etter flere år med Alzheimer. Nå snakker sønnen, Vetle Lid Larssen, ut. Han er ute med boken Hvordan elske en far - og overleve. Foto: Julie Tørrissen, Kagge Forlag / Tor Lindseth, Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: I januar i fjor sovnet skuespilleren Lars Andreas Larssen inn på Uranienborghjemmet i Oslo, omgitt av sin nærmeste familie.

Larssen hadde hatt Alzheimer i åtte år da han døde, etter å først ha fått problemer i 2003.

Nå snakker Larssens sønn, Vetle Lid Larssen, ut om farens sykdom i et intervju med bladet Her og Nå.

Han forteller at det var Monna Tandberg som først varslet om at noe ikke var som det skulle.

- Det var samboeren som varslet at noe var galt. Jeg trodde ikke at det stemte, men at det var fordi han var stresset som vanlig. Men ganske raskt ble han verre. Glemte ting, husket ikke hvor han var hen, kjørte bil elendig, hisset seg mer opp. Sånne tegn som melder seg ganske raskt.

LANG KARRIERE: Lars Andreas Larssen var en populær skuespiller. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør
LANG KARRIERE: Lars Andreas Larssen var en populær skuespiller. Foto: Tor Lindseth, Se og Hør Vis mer

Saken fortsetter under bildet.

Det tar en stund før man skjønner at dette kan være noe alvorlig galt. Jeg skjønte det ikke, men så tok han noen prøver og ble diagnostisert. Da får du en klar beskjed, sier han.

Vetle Lid Larssen har skrevet boken «Hvordan elske en far - og overleve». Der skriver han blant annet om at familien ofte var ute og lette etter Lars Andreas. Til slutt utstyrte de ham med GPS.

NY BOK: Vetle Lid Larssen skriver om faren i den kritikerroste boken. Foto: Kagge Forlag
NY BOK: Vetle Lid Larssen skriver om faren i den kritikerroste boken. Foto: Kagge Forlag Vis mer

I intervjuet utdyper sønnen hvordan det var.

- Til slutt kjøpte vi denne GPS-senderen. Når han ble borte, slo vi bare på datamaskinen og fikk opp et kart over Oslo. Da så vi hvor han var. Der var en blå prikk som beveget oppover gatene - det var faren vår.

Larssen debuterte på Folketeatret i stykket «Cherrys have» i 1950. Han spilte i flere Ibsen-stykker og hadde en rekke filmroller blant annet i «Herren og hans tjenere» fra 1959 og «Piratene» fra 1983.

På TV var han mest kjent som rektor i familieserien «Borgen Skole» og som «vis gammel mann i tårnet» i «Fangene på fortet».

LES OGSÅ: - Jeg vil huske ham med glede og varme

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer