- Det var bare kaos rundt meg

Robinson-deltageren Lucas Scott Andersen hjalp sårede ofre ut av Regjeringskvartalet etter bombeangrepet 22. juli.

DRAMATIKK: Robinson-deltageren Lucas Scott Andersen var en av de første på stedet, da regjeringskvartalet i Oslo ble utsatt for et bombeangrep 22. juli. Han hjalp flere sårete fram til politi og ambulansepersonell kom til stedet. Foto: SCANPIX
DRAMATIKK: Robinson-deltageren Lucas Scott Andersen var en av de første på stedet, da regjeringskvartalet i Oslo ble utsatt for et bombeangrep 22. juli. Han hjalp flere sårete fram til politi og ambulansepersonell kom til stedet. Foto: SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Da Lucas Scott Andersen - som deltar i den nye vinterutgaven av «Robinsoneksepdisjonen» på TV3 - kom til Norge fra Irak som seksåring, kjente han til lyden fra våpen på grunn av de siste årenes uroligheter i landet.

Men den 22. juli i fjor fikk han oppleve at Norge ikke var så fredelig som han trodde, da han havnet midt oppe i dramaet etter bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo.

- Bare kaos
Andersen var på jobb i TV-selskapet Viasat, som holder til i Akersgata, i kort gangavstand fra høyblokken som ble angrepet, da han hørte det kraftige smellet.

- Min første tanke var «dette er en bombe», fordi jeg husker slike smell fra Irak. Jeg var en av de aller første som kom til eksplosjonsstedet, verken politi- eller ambulansefolk hadde ennå rukket fram. Det var bare kaos rundt meg, sier han til Seoghør.no.


Etter en kort stund oppdaget han flere skadde personer blant de ødelagte bygningene, i tillegg til mange som var preget av sjokk over det uvirkelige øyeblikket.

- Jeg så mange som reagerte på forskjellig vis. Noen lå på bakken og gråt, andre stod og filmet ødeleggelsene, men andre igjen ga førstehjelp til folk som lå på bakken.

- Selv oppdaget jeg blant annet en kvinne som kom ut med en pinne i hodet. Jeg sprang bort til henne og prøvde å roe henne ned.

Prøvde å få folk vekk

Lucas sier stemningen ble enda mer dramatisk da flere på bombestedet begynte å snakke om at det kunne komme en eksplosjon til.

- Da tenkte jeg at jeg måtte bare prøve å få folk unna, så jeg begynte å rope til de som var i nærheten om at de måtte komme seg unna.

- Etter hvert kom også politi og ambulanser til stedet og begynte å ta hånd om de sårete. Jeg var der vel kanskje 10-15 minutter før de kom, men det føltes som flere timer.

Da hjelpemannskapene hadde ankommet stedet, gikk Lucas tilbake til jobben, hvor han kunne forsikre bekymrete kolleger om at blodet på klærne ikke var hans eget, men fra folk han hadde hjulpet.

- Ikke redd
- Har du noen gang tenkt på hva som kunne skjedd hvis du hadde gått forbi stedet noen minutter tidligere?

- Selvfølgelig tenker man på det, men jeg har ikke opplevet noen søvnproblemer eller andre plager etter den opplevelsen og jeg er ikke redd for å gå på gaten igjen. Kanskje har opplevelsen gjort meg sterkere psykisk, siden jeg vet at jeg oppførte meg såpass klart i en ekstrem situasjon.

- Men jeg synes det er viktigere å følge med på hvordan de har gått med de skadde personene som jeg hjalp, om de har klart seg. Dem har jeg tenkt mye på, sier han til Seoghør.no.

Åtte mennesker døde og et tredvetalls mennesker ble skadet som følge av bombeangrepet mot Regjeringskvartalet i Oslo. Senere samme dag ble 69 personer drept og 66 personer skadet i en terroraksjon mot AUFs sommerleir på Utøya.

Gjerningsmannen Anders Behring Brevik (32), sitter for tiden i fengsel i påvente av at rettssaken mot ham skal begynne.

Bli fan av Seoghør.no på Facebook her

Sjekk ut våre mobilsider. Send sms med kodeord: SHMOBIL til 2255

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på [email protected], ring vår tipstelefon 22555522 eller send sms/mms med kodeord TIPS til 2255.

LES OGSÅ: Kom på fest med Paradise-kjæresten

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer