Aylar Lie vs. Petter Northug

- Det var bare for å skape klikk

Aylar Lie vil donere bort eventuell erstatningssum fra Petter Northug til NOAH. - Ikke en sak med økonomisk motiv for Aylar Lie.

OSLO TINGRETT: Da Aylar Lie og Petter Northug møttes i Oslo Tingrett i forbindelse med Lies søksmål mot Pilar Forlag skjedde dette. Foto: Nina Hansen Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Petter Northug ankom Oslo tingrett rundt klokka 08.40 mandag morgen. De rappe kommentarene satt ikke like løst som vanlig for det trønderske skiesset.

Han ville ikke svare på et eneste spørsmål før han satt seg på benken i sal 369 i Oslo med advokat Halvard Helle, medforfatter av «Min historie» Jonas Forsang og Strawberry-forlegger Magnus Rønningen.

- Ingen kommentar

Northug og forlaget blir saksøkt av pokerspiller Aylar Lie for brudd på privatlivets fred etter publisering av boken. Lie ankom Oslo tingrett bare to minutter før retten ble satt.

- Ingen kommentar, sier hun til Dagbladet på spørsmål om hvordan det er å møte i retten i dag.

Da hun inntok vitneboksen klokka 10.30, sier Aylar at hun føler seg urettferdig behandlet.

- Jeg er provosert, sier hun.

De to norske kjendisene sitter på hver sin side av rettssalen, men utveksler få blikk. De de fleste norske riksmedier er til stede.

- Det var utrolig ubehagelig. Jeg ble utrolig skuffet og sint på Petter.

SAKSØKT: Petter Northug og Aylar Lie ankom Oslo tingrett mandag. Video: Per Ervland. Reporter: Trym Mogen Vis mer

Aylar Lie og hennes advokat John Christian Elden ville i utgangspunktet lukke dørene i rettssalen, noe som ble avslått i forkant. Elden kom ikke med en ny begjæring om lukkede dører overfor dommer Dagfinn Grønvik i retten i dag, og forhandlingene går dermed for åpne dører.

Lie mener suksessbiografien «Min historie» fra høsten 2018 er en krenkelse av privatlivets fred. Opplysningene Lie saksøker Northug for ble tatt ut av boken kort tid etter publisering.

TAUS: Petter Northug kom rett fra NM på ski i Konnerud søndag til Oslo tingrett mandag morgen, og svarte ikke på spørsmål fra pressen. Foto: NTB scanpix
TAUS: Petter Northug kom rett fra NM på ski i Konnerud søndag til Oslo tingrett mandag morgen, og svarte ikke på spørsmål fra pressen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I boken, som lå på bestselgerlistene i sju uker, kommenterer han for første gang forholdet til Aylar, som skal ha startet i 2011.

Lie og hennes advokater mener det framkommer svært private opplysninger i boken uten at hun var klar over det.

- Den eneste muligheten for å fremme slike saker er å fremme erstatningskrav eller anmelde til politiet. Vi så ikke grunnlag for å politianmelde dette. Den eventuelle summen retten finner at Aylar Lie skal få i erstatning vil i sin helhet bli donert til organisasjonen NOAH, som fremmer dyrs rettigheter. Dette er ikke en sak med økonomisk motiv for Aylar Lie, sier Elden i sin innledning for Oslo tingrett.

Aylar Lie sier hun nå livnærer seg som profesjonell pokerspiller, og at denne saken verken handler om PR eller penger.

- Jeg kalkulerer hver dag. Det er ikke noe gevinst for meg når jeg risikerer flere hundre tusen kroner. 100 000 er en symbolsk sum, sier hun.

INGEN KOMMENTAR: Aylar Lie ankom Oslo tingrett med sine advokater Tony Vangen (t.v.) og John Christian Elden. Foto: NTB scanpix
INGEN KOMMENTAR: Aylar Lie ankom Oslo tingrett med sine advokater Tony Vangen (t.v.) og John Christian Elden. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Et sleivspark

- Om opplysningen er sann eller usann spiller ingen rolle i dette, men det handler om spredningen av dette, sier Elden i retten.

Northug hevder han ikke hadde lest boken, og at han heller ikke leste medieomtalen om den.

- Dette måtte også Northug vite at ville medføre reaksjoner, i hvert fall hvis han visste at han sa det og at forlaget snakket med ham før de skrev det.

Forlaget fjernet avsnittet i boken kort tid etter publiseringen. Elden mener dette styrker Lies sak, blant annet fordi forlaget og Northug viser til trykkefriheten.

- Dette må omfattes som et sleivspark, det blir ikke sett på som gjennomtenkt og kunne fjernes lett. Det var bare for å skape klikk eller PR-jippo, sier Elden.

- En prinsipiell betraktning om ytringsfrihet holder derfor ikke, fortsetter han.

E-post

Forlaget Strawberry mener en e-post sendt mellom forlegger Magnus Rønningen og Lie viser at hun var klar over opplysningene.

Lie skal først ha fått en e-post fra TV 2-journalist Ernst Lersveen i oktober 2018 om hun ville være en del av en jippo i forbindelse med utgivelse av boken. Boken havnet offisielt i butikkene 18. oktober 2018.

Noen få dager før skal Magnus Rønningen ha kontaktet Lie med spørsmål om hun ville lese opp deler av boken om henne i forbindelse med lansering på TV 2.

OVERRASKET: Petter Northug skulle bare signere noen bøker i Oslo sentrum, men Rød løpers reporter Thea hadde andre planer. Video: Emilie Rydning Vis mer

Ifølge Lie og Eldens gjengivelse av e-posten fremkom imidlertid ikke opplysningene hun nå saksøker dem for i e-posten fra Rønningen.

- Har ikke lest boken

Lie og hennes advokat mener i tillegg at boken allerede var trykket ferdig da Lie ble kontaktet.

Lie skal også ha sendt en melding til Northug i dagene da boken først ble omtalt i norske medier, hvorpå Northug svarer:

«Det er synd hvis du føler det sånn. Jeg har ikke lest boken og kommer ikke til å gjøre det heller. Jeg kan lese det som skrives om deg, men leser ikke medier og får ikke med meg omtalen der heller», skriver Northug i meldingen til pokerspilleren.

Lie konfronterte så Northug med om han ikke var mer klar over hva som sto om henne i boken.

«Nei, jeg tipper det var noe han (forfatter Jonas Forsang, journ.anm.) spurte meg om i ett minutt de mange gangene vi møttes», skriver Northug.

LES OGSÅ: Northug om kjærligheten: - Ikke noe jeg stresser med

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer