- Det var både ekkelt og opphissende

Innspillingen av "Død Snø" bød på utfordringer av den litt spesielle sorten...

BLODIG MORO: "Død Snø" skal ifølge regissøren være den mest blodige norske filmen noensinne. Over 300 liter filmblod har blitt brukt for å skape den rette effekten.
BLODIG MORO: "Død Snø" skal ifølge regissøren være den mest blodige norske filmen noensinne. Over 300 liter filmblod har blitt brukt for å skape den rette effekten. Vis mer
SEHER.NO: 9. januar 2009 har den norske nazizombiefilmen "Død Snø" premiere på landets kinoer.

Filmen, som er laget av teamet bak paraodisuksessen "Kill Buljo" fra 2007 og har kjente skuespillere som Ane Dahl Torp, Bjørn Sundquist, Jenny Skavlan og Charlotte Frogner på rollelisten, er allerede en av neste års mest omtalte filmer.

Fan av splatter
Og regissør Tommy Wirkola (29) kan love en skikkelig splatterfilm med "mer blod og gørr enn alle andre norske filmer tilsammen".

Ifølge Wirkola hadde de nemlig lyst til å lage en film basert på de mer gammeldagse, blodige grøsserklassikere.

- Da vi kom opp med denne ideen, tente produsentene veldig på det. Både fordi det er lenge siden det har blitt laget en sånn film i Norge, men også fordi det er lenge siden det har blitt laget en slik type grøsser i verden generelt. Dagens grøssere er bare blod og gørr, vi ønsket å lage en film med mer sort humor, sier han til Seher.no.

Se "Død Snø" -traileren lenger ned!

Wirkola innrømmer at han er stor fan av splattersjangeren, og at det er spesielt to klassikere han har latt seg inspirere av.

- Vi har latt oss inspirere av "Braindead" (1992) og "The Evil Dead" (1981). Det er filmer som klarer å være skumle, men samtidig artige. De klarte å få den rette balansen, og det føler vi at vi også har klart, sier han.

Blodig moro
Når man lager en skikkelig grøsserfilm er det naturlig at mye blod er involvert, og ifølge Wirkola benyttet de seg av mellom 300 og 400 liter "fake blod" for å få den rette effekten.

- Vi bestemte oss for å bruke fake blod, for dyreblod lukter fort litt ille, så spesialeffektfolka lagde en slags blodmiks. Men det viste seg jo at det stivnet når det ble kaldt, så det var nok litt ukomfortabelt for skuespillerne, særlig de dagene det blåste og var dødskaldt. Men vi hørte aldri noen klage, forteller regissøren.

Og med en blanding av nazizombier, flere hundre liter blod og noen av landets mest anerkjente skuespillere på settet, er det klart at det skjer litt av hvert.

- He-he, ja, det skjedde jo mange spesielle ting. Blant annet er det en scene der en av skuespillerne blir bitt i skrittet av en zombie. Så for å få det rette uttrykket i ansiktet hans måtte jeg stå og knipse ham i skrittet. Det var både ekkelt og opphissende, ler han.

Men selv om jobben involverte blodbad og lange dager i nordnorsk kulde, var alle de involverte kjempetent på å være med på "Død Snø"-prosjektet.

- Da vi fikk ideen kontaktet vi skuespillerne vi hadde lyst til å ha med og sendte manus. Og alle var positive fra første stund. Skuespillere vil gjerne være med på nye ting, og de tente veldig på ideen, så det var ikke vanskelig å få dem med. Jeg tror de hadde det skikkelig artig. Det er jo ikke hver dag man får skrike, hyle og bade i blod, humrer han.

Vises på Sundance
Filmen har allerede før premieren blitt godt mottatt av flere kritikere, og er valgt ut til visning under prestisjefulle Sundance Film Festival i USA.

Og Wirkola tror det norske filmpublikummet også vil like den.

- Det var en stor dag da Sundance-nyheten kom. Da vi laget filmen hadde vi som mål at den skulle underholde, og flere har sagt at det er den beste zombiefilmen de har sett på 10 år, så det er moro, sier han, og legger til:

- Det virker som mange trodde "Død Snø" skulle være nok en parodi, som "Kill Buljo". Men etterhvert skjønte folk at dette er en mer seriøs film. Likevel tror jeg mange som likte "Buljo" vil like denne og. I tillegg er grøssere populært i Norge, og denne filmen er noe helt nytt.

Den siste tiden har "Kill Buljo" vært i vinden i forbindelse med Gørild Mauseths rettssak mot NRK, der bildet fra fiskesex-scenen i parodien har blitt benyttet istedet for det bannlyste bildet av Mauseth fra "Brent av Frost".

Og Wirkola tror nok at denne publisiteten har gitt økt oppmerksomhet.

- Det er klart at når bildet fra "Kill Buljo" vises hver gang det skrives om denne saken, så skader det ikke, sier han.

Mer skuespill på Wirkola
I "Kill Buljo" hadde regissøren selv en av hovedrollene, og selv om han ikke satser på noen skuespillerkarriere, innrømmer han at fansen også får se ham i en liten birolle i "Død Snø".

- Vi skal spille inn to "Kill Buljo"-oppfølgere, så da skal jeg spille. Og så har jeg hatt en liten rolle som zobie nå da. Det er jo klart at når vi først skal lage en zombiefilm, så må jo jeg være zombie, humrer han.

Og det skal allerede være snakk om en oppfølger til splatterfilmen.

- Vi har en liten idé, men det er fortsatt veldig tidlig, så vi får se, sier han lurt.

"Død Snø" har Norgespremiere 9. januar 2009.

Har du et kjendistips? Tips oss på

LES OGSÅ: - Angrer ikke på utedo-sex!

Se traileren til "Død Snø" nedenfor:  seher@seher.no