Se og Hør møtte Caitlyn Jenner:

- Det vanskeligste var å fortelle mamma om kjønnsskiftet

Caitlyn Jenners mor var den siste som fikk vite om hennes store hemmelighet.

STJERNEMØTE: Se og Hørs journalist, Henriette Høigilt, bor i Los Angeles og intervjuet denne uken Caitlyn Jenner i forbindelse med utgivelsen av hennes nye bok "The Secrets of My Life". Foto: Thomas Engström
STJERNEMØTE: Se og Hørs journalist, Henriette Høigilt, bor i Los Angeles og intervjuet denne uken Caitlyn Jenner i forbindelse med utgivelsen av hennes nye bok "The Secrets of My Life". Foto: Thomas Engström Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Los Angeles (Se og hør): Det er onsdag ettermiddag og min svenske fotograf Thomas Engström og jeg sitter i femtende etasje i Nine Network Studio i Hollywood og nyter utsikten over million byen.

Det er en uvanlig dag. Los Angeles kan skryte av hele 325 soldager i året, men i dag er det overskyet. Men viktigst: Vi skal møte selveste Caitlyn Jenner (67), og det er absolutt ikke hverdagskost.

I april var det to år siden den tidligere OL-vinneren, Bruce Jenner, avslørte at han identifiserte seg som kvinne. Etter å ha båret hemmeligheten i 65 år åpnet han seg opp i et TV-intervju med Diane Sawyer (71), som ble sett av nesten 21 millioner amerikanere, og stod frem som transseksuell.

EKS-KONA: Caitlyn Jenner var gift med Kris Jenner fra 1991 til 2015. Sammen har de døtrene Kendall og Kylie. Her avbildet i 2010. Foto: NTB Scanpix
EKS-KONA: Caitlyn Jenner var gift med Kris Jenner fra 1991 til 2015. Sammen har de døtrene Kendall og Kylie. Her avbildet i 2010. Foto: NTB Scanpix Vis mer

To måneder senere stilte Jenner opp som kvinne på forsiden av Vanity Fair under sitt nye navn Caitlyn Marie Jenner.

Siden den gang har hun blitt hedret med en rekke priser og blitt en talsperson for transmiljøet verden over, men hun har også måtte tåle kritikk.

25. april slapp 67-åringen selvbiografien «The Secrets of My Life», eller «Mitt hemmelige liv», som den heter på norsk - en bok som skapte overskrifter allerede før den kom for salg.

Og det er i forbindelse med boklanseringen at Se og hør møter Caitlyn Jenner i Hollywood.

Moren klandret seg selv

Døren åpner seg og inn kommer TV-stjernen smilende med en kaffekopp i hånda. Hun har på seg en lys rosa genser, grå semskede capri-bukser og høye hæler. Hun er åpen og utadvendt, ler ofte og har et smittende humør.

Caitlyn slår seg ned i en stol ved siden av meg, og samtalen glir lett.

Saken fortsetter under bildet.

Visiting my mom and she's doing great after breaking both her hips. She's been mobile - she's tough.

A post shared by Caitlyn Jenner (@caitlynjenner) on

- Var du redd for familiens reaksjoner da boken kom ut?

- Hvem ville ikke vært det? ler hun.

- Familien er selvfølgelig den største bekymringen. Jeg var spesielt bekymret for mine to yngste barn, Kendall og Kylie (se bildet over. red.anm). Jeg håper de forstår meg. Når man går gjennom det jeg har gjort i løpet av de siste to årene, så er det ikke bare en overgang for meg. Men også for hele familien. Og for venner. For alle.

Men det aller vanskeligste for Caitlyn var likevel å fortelle sin store hemmelighet til moren, Ester (91).

- Det er alltid vanskelig å fortelle slike ting til mødre. Hun var den siste som fikk vite det. Det var tøffest å si det til henne, innrømmer hun og fortsetter:

- Mamma hadde sett all dritten som stod om meg i bladene, så jeg sa til henne: «Du vet alle de tingene du har lest om meg i tabloidene og hørt fra venner? Jeg hater å si det, men det ligger mye sannhet i dette».

Saken fortsetter under bildet.

Happy Thanksgiving to all my friends and family :)

A post shared by Caitlyn Jenner (@caitlynjenner) on

Snakkes på telefon hver dag

Esther, som i tillegg til Caitlyn, oppdro døtrene Lisa og Pam, samt sønnen Burt, tok raskt på seg skylden.

- Jeg fortalte henne historien min og selvfølgelig reagerte hun med å si: «Gode Gud, hva gjorde jeg galt?» Det er slik alle foreldre reagerer. Jeg fortalte henne at det ikke var hennes feil, men hun insisterte: «Kanskje jeg ikke kjøpte riktige klær til deg?»

- Jeg prøvde å roe henne ned ved å fortelle at jeg alltid har vært utrolig god til å skjule ting. Jeg var så og si profesjonell. Ingen hadde merket noe, og dette handlet ikke om henne.

Watching the #Olympics with my mom. Such great memories for the entire family!

A post shared by Caitlyn Jenner (@caitlynjenner) on

Etter hvert begynte Esther å lese seg opp på emnet og til slutt innså hun selv at det ikke var hennes feil.

- Det er bare sånn det er. Alle er født forskjellige. Men det ordnet seg, og i dag er mamma en fantastisk støttespiller. Vi snakker sammen på telefonen hver eneste dag.

- Pappa har dessverre gått bort og kommer aldri til å høre historien. Det er derfor jeg har dedikert boka til ham og min bror som døde da han var 18.

Men overgangen fra å ha vært en av verdens «største atleter» til å bli verdens mest kjente transseksuelle kvinne, har selvfølgelig vært veldig tøff for Caitlyn selv også.

- Hva skal jeg kalle deg nå?

Etter å ha snakket på tomannshånd med hvert eneste familiemedlem, mens hun selv gikk til terapi, avslører Caitlyn at hun hadde en siste person hun ville ha en alvorsprat med. Nemlig Gud.

OL-VINNER: Jenner var en av verdens fremste tikjempere i USA på 70-tallet, og satte verdensrekord i tikamp i 1975 og 1976. Her vinner Bruce Jenner OL-gull  i Montreal i Canada sommeren 1976. Foto: NTB Scanpix
OL-VINNER: Jenner var en av verdens fremste tikjempere i USA på 70-tallet, og satte verdensrekord i tikamp i 1975 og 1976. Her vinner Bruce Jenner OL-gull i Montreal i Canada sommeren 1976. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg måtte ta en samtale med min skaper gjennom presten min. Det var siste hinder å komme over, forklarer hun til Se og hør.

Hun tror nemlig alle transer eller andre som sliter med ulike ting, sitter igjen med spørsmålet «Hvorfor?»

- Hvorfor skapte Gud meg på denne måten? Hvorfor surrer denne tingen kalt «kjønn» rundt i hodet mitt hver eneste dag, 365 dager i året? Man kan ikke ta et par aspirin, få en god natts søvn og så våkne opp neste morgen og føle seg bra igjen. Det forsvinner aldri. Så spørsmålet er hvordan man skal lære seg å håndtere det.

Etter en tre timers lang samtale med presten gikk hun til sengs, og så fikk hun det plutselig for seg:

- Kanskje nettopp dette er grunnen til at Gud satte meg på denne jorden, for at jeg skal ta del i samtalen og føre spørsmålet om kjønn videre. Kan jeg gjøre en forskjell i verden? Dette har mer eller mindre vært min misjon de to siste årene.

Jenner slet med identitetsspørsmål allerede fra tidlig alder, og har hatt trangen til å flørte med sin feminine side hele livet. Fremdeles synes hun det er vanskelig å forholde seg til alle de ulike merkelappene.

NY BOK: Caitlyn Jenner er aktuell med sin selvbiografi «Mitt hemmelige liv». Foto: Juritzen forlag
NY BOK: Caitlyn Jenner er aktuell med sin selvbiografi «Mitt hemmelige liv». Foto: Juritzen forlag Vis mer

Hun forstå også at mange nær henne synes det har vært vrient å forandre bruken av «han» til «hun». Eller i det hele tatt å finne en beskrivelse av henne som de føler seg komfortabel med.

For datteren Kendall (21), som en gang overrasket faren ikledd kjole, var det spesielt forvirrende.

- Kendall spurte meg: «Men hva skal jeg kalle deg nå da?» Og jeg svarte: «Pappa fungerer fint. For jeg er faren din. Det kommer jeg til å være til den dag du dør».

Mens mange i transmiljøet er veldig opptatt av at alle skal bruke riktig pronomen til en hver tid, bryr Caitlyn seg fint lite om noen tråkker i salaten.

- Jeg har levd lenge og jeg var Bruce i veldig mange år. Selvfølgelig kommer folk til å drite seg ut. Jeg forstår det, og henger meg ikke opp i sånt. Og jeg har ingen problem med at døtrene mine kaller meg pappa.

- Jeg har for eksempel hørt Kendall si: «Du vet pappa, hun gjorde ditt eller datt». Hun bruker både han og henne i samme setning, ler Caitlyn hjertelig, og fortsetter:

- Det er nok ikke så enkelt for dem.

Saken fortsetter under bildet.

- Noen av barna har distansert seg

Caitlyn har vært gift tre ganger, og har seks egne barn i tillegg til fire stebarn som hun har vært med å oppdra.

Fra 1972 til 1981 var hun gift med Chrystie Scott, og sammen fikk de sønnen Burt og datteren Casey (36).

Fra 1981 til 1986 var hun gift med skuespilleren Linda Thompson (66), som hun har sønnene Brandon (35) og Brody (33) med.

Etter å ha datet i kun fem måneder, giftet Caitlyn seg med Kris Jenner (61) i 1991. Da ble hun samtidig stefar til de fire barna; Kourtney (38), Kim (36), Khloe (32) og Robert Kardashian (30). Og paret fikk selv døtrene Kendall (21) og Kylie (19).

Familielivet deres har blitt godt dokumentert i TV-serien «Keeping Up With the Kardashians».

- Hvordan synes du barna dine har taklet situasjonen?

- De har håndtert det så godt de kan. Det er tøft for dem. Jeg har ti barn, og med noen har forholdet blitt bedre, mens noen få har distansert seg, innrømmer hun.

Saken fortsetter nedenfor.

Det har tidligere kommet frem at Caitlyn i dag har et anstrengt forhold til Kim og Khloe. Mens «The Secrets of My Life»-forfatteren nylig avslørte at Khloe ikke har snakket til henne på to år, skal nå også Kim, som først viste mest forståelse for Caitlyns situasjon, ha kuttet kontakten etter fremstillingen av moren i boka.

Den tidligere OL-vinneren synes det er litt sårt at alle barna nå har flyttet ut og at hun ikke hører fra dem like ofte lenger. Og innrømmer at hun har tenkt tanken om det er på grunn av kjønnsskifteprosessen.

- Barna ringer ikke hver dag lenger, og som forelder lurer jeg jo på hvorfor. Men det er ok. Jeg bor alene, og jeg har oppdratt alle barna mine til å bli selvstendige og få sine egne liv, men nå som de gjør nettopp dette, tenker jeg «Hei, vent litt. Hvorfor ringer dere ikke lenger?» ler hun.

- De gjør det alle veldig bra, og jeg tilvenner meg å ha et tomt hus. De gode nyhetene er at jeg har 11 barnebarn. Og det morsomme er at alle barnebarna mine mer eller mindre kun kjenner meg som Caitlyn. Det synes jeg er litt kult.

- Hva kaller barnebarna deg?

- Den eneste som ikke sier Caitlyn til meg, er Brandons datter, Eva. Hun kaller meg Bombom. Det er ganske søtt. Når jeg kommer på besøk løper hun mot meg og hopper opp i fanget mitt. Det er fantastisk. Hun elsker meg.

Saken fortsetter under bildet.

Angrer ikke på noe

I løpet av de to siste årene har Caitlyn gjennomgått flere drastiske, kroppslige forandringer, og i januar gjennomførte hun den aller største da hun fjernet kjønnsorganet.

«Operasjonen var en suksess, og jeg føler meg fantastisk og frigjort. Jeg fortelle dere dette fordi jeg tror på åpenhet. Så nå kan dere alle slutte å stirre. Dere ønsket å vite det, og nå vet dere. Derfor er også dette første og siste gang jeg noen gang kommer til å snakke om det,» skriver hun i «The Secrets of My Life».

Likevel forteller Jenner at Bruce fremdeles er en liten del av henne.

- Bruce og hans syke humor blir jeg aldri kvitt. Lille Bruce er inni der og kommer hele tiden med nye spøker, ler hun hjertelig.

- Gjennom hele livet mitt levde lille Caitlyn inni meg. Hun har alltid vært der. Men jeg undertrykte henne om og om igjen. Bruce, slik verden så ham, er nå borte. Han var en god person og oppdro en fantastisk familie. Han var en god far og en god forsørger. Han gjorde mye bra i livet. Vant OL. Store ting. Men som 65-åring hadde han mer eller mindre sett alt og da var alle barna ute av huset også.

- Jeg trodde egentlig jeg skulle stå frem på 80-tallet, men jeg klarte det bare ikke den gangen. Det var rett og slett ikke riktig tid. Men da jeg hadde fått alle barna mine var det ikke lenger noe mer for Bruce å gjøre. Da tenkte jeg: «Kanskje det er hennes tur nå?»

Saken fortsetter nedenfor.

RØRENDE TALE: I år gjorde Caitlyn Jenner (65) det kjent at hun ønsket å skiftet kjønn. I går mottok hun en pris for å ha vist mot under ESPY-awards som hyller sportspersonligheter. Video: ESPY / Reuters Vis mer

Å gi råd om hvordan unge transseksuelle skal få mot til å stå frem, synes hun alltid er tøft. Likevel sier hun følgende:

- Jeg har møtt noen veldig unge transpersoner og lyttet til deres historier. Det er veldig vanskelig i den alderen fordi man må ta hensyn til foreldrene også. Uansett hvor åpne de kan være rundt dette temaet, så er det fremdeles mange som mister barna sine til selvmord. Det er forferdelig!

- Så hvis jeg skal gi et råd, så er det alltid å være ærlig om hvem du er som person. Men ikke forhast deg. Lytt til andre mennesker, og når tiden er inne er det tid for å leve ditt autentiske liv. For meg tok det 65 år. Men jeg angrer ikke på noe som helst. Ingenting. Jeg hadde et fantastisk liv.

- Hva er drømmene dine for fremtiden?

- Å få en bedre forståelse for samfunnet vårt. Jeg har det fint. Mitt liv er bra, men for veldig mange i trans-samfunnet er det ikke slik. Jeg ønsker mer aksept. Jeg vet ikke om dette kommer til å skje mens jeg lever, men jeg tror vi kommer til å gjøre store fremskritt. Jeg vet ikke om vi noen gang kommer til å bli akseptert, men det er en kamp som er verdt å kjempe, sier Caitlyn Jenner til Se og hør.

#SecretsOfMyLife is out! Catch me tonight on @latenightseth

A post shared by Caitlyn Jenner (@caitlynjenner) on

LES OGSÅ: Kanye Wests mystiske forsvinning forvirrer fansen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer