Det tok Dag Otto 33 år å gjøre dette på nytt

Dag Otto Lauritzen var nær ved å miste livet i fallskjermulykke. Her tar han mot til seg og hopper på ny...

SEOGHØR.NO: Den tidligere toppsyklisten Dag Otto Lauritzen (57) vil for alltid huske sommeren 1980 som noe helt spesielt. Dag Otto var bare 23 år gammel da en dramatisk fallskjermulykke holdt på å legge hele fremtiden hans i grus.

I mandagens «På tur med Dag Otto» utfordrer han skjebnen, og gjør sitt første fallskjermhopp siden den gang!

IKKE REDD: - Jeg følte meg trygg og hadde gode og dyktige folk rundt meg. Jeg var mer redd da jeg skulle kjøre skeleton tidligere i vår, sier Dag Otto Lauritzen til Seoghør.no. Foto: TV 2
IKKE REDD: - Jeg følte meg trygg og hadde gode og dyktige folk rundt meg. Jeg var mer redd da jeg skulle kjøre skeleton tidligere i vår, sier Dag Otto Lauritzen til Seoghør.no. Foto: TV 2 Vis mer

- Slynget rundt
I 1980 var den nå 57 år gamle barskingen nyutdannet politimann. Han gledet seg til repetisjonsøvelsen, der han skulle få hoppe i fallskjerm igjen. Dette var under den kalde krigen, og flere jegerlag skulle sendes til et krevende etterretningsoppdrag på Finnmarksvidda.Med 70 kilos oppakning hoppet Dag Otto ut av flyet i 10 000 fots høyde. Han kjente adrenalinkicket, men snart meldte en annen følelse seg…

– Jeg gikk rett i spinn og ble slynget rundt i voldsomme kast, har Dag Otto tidligere uttalt til Se og Hør.

– På grunn av alt utstyret måtte vi sitte på huk på sekkene i flyet, og karaninkrokene hadde løsnet på den ene siden. Jeg hoppet ut uten at det ble oppdaget…

Lammet av smerte
Dag Otto gikk i spinn over på rygg, og med et smell slo skjermen ut mellom beina hans, mens bunten av snorer viklet seg rundt det høyre beinet. Det rykket voldsomt til, og beinet slo mot ansiktet. Den ville ferden i 200 km/t var brått bremset opp. Alt ble svart. Bevisstløs hang han under fallskjermen, med beina opp og hodet ned.

– Jeg var borte i kanskje fem-ti sekunder. Hadde jeg ikke kommet til meg selv så fort, ville jeg ikke vært her i dag, har han tidligere slått fast.

KRAFTIG FORSLÅTT: Dag Otto Lauritzen husker bed gru den skjebnesvangre sommerdagen i 1980 da fallskjermhoppet gikk fryktelig galt.
KRAFTIG FORSLÅTT: Dag Otto Lauritzen husker bed gru den skjebnesvangre sommerdagen i 1980 da fallskjermhoppet gikk fryktelig galt. Vis mer


Grimstadgutten kjempet for livet. Det sto om sekunder. Han rev og slet i utstyret, og kjempet for å komme seg løs.

– Jeg var  lammet av smerte fra beinet. Men på mirakuløst vis kom jeg i riktig posisjon
med hodet opp...

Så smalt han i bakken.

På sykehuset etterpå ble det konstatert røket leddkapsel og leddbånd. I verste fall kunne
hovedpulsåren være skadet eller røket - noe som kunne ført til amputasjon. I tillegg var menisken og korsbånd ødelagt. Høyrebeinet hans var helt ute av ledd.

- Ikke redd
Til Seoghør.no medgir TV 2-kjendisen at det å hoppe igjen - nesten 34 år senere - var en stor utfordring for ham.

- Det var den største utfordringen for meg til nå i denne runden på tur sammen med min gode venn og reisekompis Kristian Ødegård.  Men det var også det jeg hadde mest lyst til å gjøre. Jeg må innrømme at ulykken gjorde meg noe usikker, at jeg gikk utenfor min egen komfortsone. Tankene surret i bakhodet, sier han.

HOPPET I DET: Dag Otto Lauritzen gjør sitt første fallskjermhopp på nesten 34 år år. Hvordan det går ser du på TV 2 mandag kveld.
HOPPET I DET: Dag Otto Lauritzen gjør sitt første fallskjermhopp på nesten 34 år år. Hvordan det går ser du på TV 2 mandag kveld. Vis mer

- Men jeg presser ofte Kristian og gjestene utenfor komfortsonen, og da må jeg jo tåle det selv også...

Selv har Dag Otto blandede følelser når han tenker tilbake på det dramatiske som skjedde for mange, mange år siden.

- Jeg husker det som en alvorlig ulykke. Men jeg har med meg mange gode minner fra den tiden også. Selv om jegerskolen endte dårlig, husker jeg det året og helvetesuka som kanskje det viktigste året i oppveksten. Der lærte jeg å kjenne meg selv - og hvordan jeg skulle pushe meg til det ytterste.

- Jeg lærte også å jobbe i team. Når du føler du er i kjelleren er du halvveis ned trappa. Man måtte finne de ressursene man ikke trodde man hadde.

- Var du redd når du nå skulle hoppe i fallskjerm igjen?

- Nei, jeg var ikke det. Men jeg var usikker på om jeg turte. Uansett følte jeg meg trygg og hadde gode og dyktige folk rundt meg. Jeg var mer redd da jeg skulle kjøre skeleton tidligere i vår. Jeg kunne jo heller ikke sitte der i flyet, og be dem om å fly meg ned igjen, konstaterer tøffe Dag Otto Lauritzen med et smil til Seoghør.no.

«På tur med Dag Otto» ser du på TV 2 mandag klokka 20.00.

LES OGSÅ: - Slik lever jeg med sykdommen