Therese Johaug:

- Det som skjedde i sommer, vil aldri gå over

Langrennsstjernen hadde vært gjennom sitt livs tøffeste periode - så kom sommeren 2018.

VANSKELIG TID: De siste to årene har vært særdeles tøffe for langrennsløper Therese Johaug. Nå forteller hun om tiden etter at dopingdommen falt, og om tapet av venninnene Vibeke Skofterud og Ida Eide i et intervju med Aftenposten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VANSKELIG TID: De siste to årene har vært særdeles tøffe for langrennsløper Therese Johaug. Nå forteller hun om tiden etter at dopingdommen falt, og om tapet av venninnene Vibeke Skofterud og Ida Eide i et intervju med Aftenposten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Publisert

«Dette skal vi klare. Du er frisk og alle rundt deg er friske, ingen er døde. Du har alle her. Det er det viktigste i livet.»

Det var høsten 2016. I den andre enden av telefonlinja satt Therese Johaugs (30) mor. Skiesset hadde akkurat fått den knusende beskjeden om at hun hadde testet positivt på det forbudte stoffet clostebol.

Da akkurat denne telefonsamtalen fant sted - før offentligheten hadde fått kjennskap til saken - kunne verken mor eller datter forestille seg marerittet som ventet.

Det er i et større intervju med Aftenposten at Johaug dykker ned i de vonde minnene og erfaringene.

2016: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarte årsaken til positiv dopingtest.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
2016: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarte årsaken til positiv dopingtest. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Mistet venninnene

For Johaug ble dømt. Hun ble utestengt i 18 måneder. Dommen knuste OL-drømmen, og videre fulgte en intens kamp mot omgivelsene og sin egen psyke. Det var et mediesirkus uten like. Hun slet med søvnproblemer, og kuttet ut treningen fullstendig.

Neste helg skal 30-åringen konkurrere i skiløypa for første gang på to og et halvt år. Det skjer i det tradisjonsrike åpningsrennet på Beitostølen. Gleden for å være tilbake, er stor.

KLAR FOR COMEBACK: Therese Johaug har ligget i hardtrening de siste månedene. Nå skal hun konkurrere i skiløypa for første gang på to og et halvt år. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
KLAR FOR COMEBACK: Therese Johaug har ligget i hardtrening de siste månedene. Nå skal hun konkurrere i skiløypa for første gang på to og et halvt år. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

Likevel er det mye som vitner om at tiden ikke venter på noen. Mye har skjedd siden Johaug ufrivillig forlot skisporet. Bestevenninnen Marit Bjørgen har takket for seg. En æra i norsk langrennssport var over da sistnevnte i april besluttet å legge opp.

Noen måneder senere, i juli, omkom venninnen Vibeke Skofterud (38) i en vannscooterulykke. Bare uker etter dette falt tidligere langrennsløper Ida Eide (30) om med hjertesvikt i et mosjonsløp.

DEN GANG DA: Fra v: Therese Johaug, Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud med gullmedaljene for seieren i langrenn, 4 x 5 km stafett for kvinner i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010. Foto: Heiko Junge / Scanpix
DEN GANG DA: Fra v: Therese Johaug, Marit Bjørgen og Vibeke Skofterud med gullmedaljene for seieren i langrenn, 4 x 5 km stafett for kvinner i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Da min sak var ferdig og jeg hadde lagt den bak meg, skulle jeg begynne å gå i begravelser til veldig nære venner. Det som kanskje har styrket meg i de årene jeg har stått i det, gjaldt ikke lenger. Jeg tenkte på det mamma sa til meg, at «ingen hadde dødd», sier Johaug til Aftenposten.

Saken fortsetter under:

I SJOKK: Tidligere langrennsløper Ida Eide døde på sykehus etter å ha fått hjertestans under et mosjonsløp. Ingvild Flugstad Østberg møtte pressen mandag for å snakke om sjokket som har rammet langrennsjentene, som er på et treningsopphold i Livigno. Video: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Et savn

Sommeren 2018 ble en opprivende affære. Da to nære venner brått ble revet bort, satte det livet i perspektiv.

- Om to år kan jeg si: «Ja, det var de årene jeg gikk gjennom en spesiell periode, men det gikk over.» Det som skjedde i sommer, vil aldri gå over. Det vil alltid være et savn, fortsetter Johaug.

Therese Johaug tok flere hviledager i kjølvannet av at venninnene døde.

30-åringen og Skofterud var lagvenninner i en årrekke. Duoen vant både OL- og VM-gull sammen. Da Vibeke ble begravet 9. august, var Johaug en av dem som bar kista.

BEGRAVES: Vibeke bæres ut av Marit Bjørgen, Therese Johaug, Kristin Størmer Steira og Ingvild Flugstad Østberg. Vis mer

- Jeg har mistet en av mine beste venninner. En venninne som lyste opp rommet når hun kom, som ga alle rundt seg masse energi, kjærlighet og omsorg, skrev Therese Johaug i en melding via Norges Skiforbund da dødsfallet var offentliggjort.

- Jeg tar med meg alle de fine stundene og opplevelsene både i og utenfor skiløypa og kommer til å savne henne. Mine tanker går til familien og de som står igjen, fortsatte landslagsstjernen.

Therese Johaug var også en nær venn av Ida Eide, og de to feiret blant annet 30-årsdagen sin sammen tidligere i år.

- Enestående

At kjæresten Nils Jakob Hoff (33) har vært en uvurderlig støttespiller gjennom hele dopingsaken og tiden etter venninnenes dødsfall, har Therese aldri lagt skjul på.

I et intervju med Dagbladet Magasinet i februar, fortalte 30-åringen akkurat hvor mye hun har lent seg på ham etter at dopingdommen falt.

- Han har vært den viktigste personen i denne vanskelige tida. Han har vært enestående. Jeg hadde ikke klart det uten ham, har hun tidligere uttalt til Dagbladet.

Therese og topproeren Nils Jakob, har tidligere avslørt at de møttes på en flytur, etter at han hadde deltatt i rokonkurranse og hun hadde vært på samling med langrennskollegene.

Da Nils Jakob, som snart er ferdig med medisinstudiet, ble kalt på for å hjelpe en medpassasjer som hadde fått et illebefinnende, passerte han Johaug på veien. Resten er, som det så fint heter, historie.

- Vanvittig

Som nevnt over er det straks duket for comeback for Therese Johaug.

Energien lyste av 30-åringen da skilandslagene for sesongen 2018-2019 ble offentliggjort på Scandic Holmenkollen Park Hotel tidligere i år - før tragedien rammet langrennsmiljøet og Skofterud og Eides nærmeste.

Overfor Se og Hør uttrykte en rørt Therese stor takknemlighet til alle som hadde vært der for henne mens hun sonet dopingdommen.

- Jeg har hatt en enorm støtte hele tiden. Det er vanvittig stort når man hører at de flagget i hjembygda den dagen dommen var ferdigsonet. Det varmer hjertet mitt når jeg hører alle - fans, nær familie og hele det norske folk - som har vist entusiasme for meg. Det var en stor dag for alle sammen. Du blir jo veldig glad, sa hun den gang.

LES OGSÅ: - Vegard er jo i en helt annen liga

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer