Leo Ajkic er blitt en publikumsfavoritt

- Det snakkes for lite om rus

Han stakk hånden inn i et vepsebol da han lagde en TV-serie om rus. Men i etterkant har han knapt fått negative kommentarer.

ENGASJERT: Leo Ajkic synes det er stas å være nominert til Publikumsprisen under Gullruten. - Mange var skeptiske i forkant da vi lagde «Rus», men når de endelig fikk sett serien var de positive, forteller han. Foto: Espen Solli
ENGASJERT: Leo Ajkic synes det er stas å være nominert til Publikumsprisen under Gullruten. - Mange var skeptiske i forkant da vi lagde «Rus», men når de endelig fikk sett serien var de positive, forteller han. Foto: Espen Solli Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange setter pris på Leo Ajkics (38) grundige TV-serier om alvorlige temaer. I 2017 fikk han Gullruten for sitt program «Flukt».

Nå er han nominert til Publikumsprisen under Gullruten for serien om «Rus». Det er et tema som har engasjert mange.

- Jeg blir aldri helt ferdig med seriene jeg lager. Etter at det er vist på TV, kommer henvendelsene. Jeg møter skoleklasser, er moderator i debatter og senest i går deltok jeg i en fadderuke i Trondheim, hvor rus ble diskutert, forteller han.

Leo er ikke skrudd sammen slik at engasjementet forsvinner selv om TV-kameraene skrus av.

- Du må brenne for dette, ellers blir det ikke like bra TV, mener han.

FØLSOMT: Følelsene tok overhånd for Leo Ajkic da han ble Årets forbilde på Se og Hørs kjendisgalla. Video: Se og Hør Vis mer

Går fremover

Selv savner han en skikkelig rusdebatt, med utgangspunkt i forskning.

- Rus er på mange måter et underkommunisert tema, men vi er blitt flinkere med årene. Det samme gjelder mange andre temaer, som rettigheter for skeive og mangfold. Bare tenk hvordan vi behandlet dette for 30 år siden.

PRISUTDELER: Under Kjendisgallaen for tre år siden ble Christine Koht kåret til Årets forbilde. Moren Kirsten mottok prisen av Leo Ajkic på vegne av datteren. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
PRISUTDELER: Under Kjendisgallaen for tre år siden ble Christine Koht kåret til Årets forbilde. Moren Kirsten mottok prisen av Leo Ajkic på vegne av datteren. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Selv ble han sjokkert da han kom til Oslo første gang. Rett etter ankomsten med jernbanen fikk han se den beryktede Plata.

Det var lenge Nord-Europas største samlingsplass for narkomane, hvor det ble satt sprøyter åpenlyst.

HANG MED: I TV-serien «Rus» var Leo blant annet ute med russen i Bergen. Foto: Haakon Laastad
HANG MED: I TV-serien «Rus» var Leo blant annet ute med russen i Bergen. Foto: Haakon Laastad Vis mer

Når er den hardt prøvede gjengen blitt flyttet noen hundre meter vekk, uten at det løser noen problemer.

- Da vi satte i gang med serien, valgte vi å ta utgangspunkt i festing. Det starter som oftest med alkohol, før det for noen blir sterkere rusmidler etter hvert, påpeker han.

BROREN TIL: Hasse Hope hadde stor suksess med NRK-serien «Karl Johan» og spalten «Broren til». Nå var det på tide at Hasse fikk smake sin egen medisin. Reporter: Jonas Hammer. Video: Thea Hope/ Rød Løper Vis mer

Ingen hykler

Selv er han åpen om at han prøvde cannabis da han var i tenårene, og Leo ble pågrepet og dømt for besittelse av marihuana i 2009.

Han gjorde opp for seg med samfunnstjeneste, men synes samtidig at det er viktig å være åpen om det. Etter hans mening ville det være hykleri dersom han selv utelot egne erfaringer i en TV-serie. Det kan virke som om også seerne setter pris på hans ærlighet.

- Det betyr mye for meg å bli satt pris på av folket, sier Leo, men legger samtidig til at han ikke er glad i å tigge om stemmer. Det vil han ikke – hverken på sosiale medier eller andre steder.

SJOKKERER I NRK-SERIE: Humorkollektivet «4ETG» har gått på NRK i flere år, så vi har tatt med en prat med Martha Leivestad om hva det sykeste de har gjort. Video: NRK Vis mer

Vi møter ham på Grünerløkka i Oslo der han bor.

Her jobber han som manager for kjente artister, når han ikke lager TV-programmer. Den mest kjente av dem er Marcus Kabelo Møll Mosele (29), bedre kjent under artistnavnet Kamelen.

- Han er nominert til Spellemannprisen. Hvis han vinner den, og jeg samtidig får Publikumsprisen under Gullruten, blir det en god helg, sier han med et bredt glis.

LES OGSÅ: - Det har vært en stor forandring

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer