Jens Stoltenberg om farens død:

- Det siste jeg sa var god natt

Gir sitt første intervju etter faren Thorvald Stoltenbergs bortgang.

TOK FARVEL: Jens Stolteberg reiste hjem til Norge for å være med faren på dødsleiet. Thorvald Stoltenberg sovnet inn forrige fredag. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør
TOK FARVEL: Jens Stolteberg reiste hjem til Norge for å være med faren på dødsleiet. Thorvald Stoltenberg sovnet inn forrige fredag. Foto: Tore Skaar/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forrige fredag kom den triste beskjeden om at Thorvald Stoltenberg hadde gått bort, 87 år gammel.

Han gikk bort som følge av et kort sykeleie, med familien rundt seg. I etterkant er han blitt hyllet av store deler av det politiske Norge, og takket for innsatsen sin som blant annet Arbeiderpartiet-politiker, jurist, utenriksminister, forsvarsminister og toppdiplomat.

Nå har sønnen hans, Jens Stoltenberg (59), uttalt seg om farens bortgang for første gang.

DØD: Thorvald Stoltenberg døde fredelig hjemme i formiddag, med familien rundt seg, etter kort tids sykeleie. Dette er noe av det han vil bli husket for. Video: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Familien rundt seg

I et intervju med NRK forteller han blant annet om de siste ordene han sa til faren på dødsleiet:

- Det var godt natt, fordi jeg var der til han la seg, da han lå i senga og skulle sove. Jeg kysset ham på pannen og sa god natt, og så dro jeg hjem. Så kom jeg tilbake morgenen etterpå, og han døde da med hele familien rundt seg, sier Stoltenberg til kanalen.

GODT BÅND: Jens og Thorvald, her fotografert sammen før Nobelmiddagen i 2000, har alltid hatt et godt forhold. Det har de bevist gang på gang. Foto: NTB scanpix
GODT BÅND: Jens og Thorvald, her fotografert sammen før Nobelmiddagen i 2000, har alltid hatt et godt forhold. Det har de bevist gang på gang. Foto: NTB scanpix Vis mer

Forrige uke kunne Dagbladet melde at Jens Stoltenberg, som var til stede på jobb i Brussel da Donald Trump gjestet NATO-toppmøtet torsdag forrige uke, reiste hjem til Norge samme kveld.

Han opplevde det som at faren ventet på ham, og ikke ville gi slipp før hele familien var samlet.

Dermed var Thorvalds eneste sønn til stede da faren sovnet inn. Han døde i stuen i leiligheten på Frogner, der han har bodd i en årrekke. Det var også her han hadde sagt at han ønsket å dø.

BARNA: Jens, Nini og Camilla er barn av Thorvald Stoltenberg og Karin. Her er de fotografert i hennes bisettelse i Vestre gravlunds nye kapell i 2012. Foto: NTB scanpix
BARNA: Jens, Nini og Camilla er barn av Thorvald Stoltenberg og Karin. Her er de fotografert i hennes bisettelse i Vestre gravlunds nye kapell i 2012. Foto: NTB scanpix Vis mer

Ifølge Jens var verandadøren åpen, og Thorvald så ut over Oslofjorden da hadøde. Sønnen beskriver det som at det ikke finnes noen bedre måte å dø på.

Kreftsvulst kom tilbake

Overfor NRK trekker 59-åringen også frem den spesielle situasjonen fra forrige uke, og fremhever at det var ekstra tøft å gjennomføre toppmøtet:

- Det var en ekstra belastning, men det som gjorde det mulig å håndtere det NATO-møtet samtidig som Thorvald var syk, det var først og fremst at jeg visste at søsteren min Camilla og resten av familien var hjemme i Oslo rundt Thorvald, Anja og barnebarna var der.

Det var for et par-tre uker siden at sønnen forsto at faren var syk. Thorvald Stoltenberg hadde en kreftsvulst tidligere, som ble operert vekk, men den kom tilbake i våres.

Jens Stoltenberg forteller Dagbladet om sykdomsforløpet de siste månedene.

- Vi forsto for noen uker siden at det gikk mot slutten for Thorvald, men det var et kort sykeleie. For noen år siden hadde Thorvald en vellykket svulstoperasjon, men fikk tilbakefall, en ny svulst, i vår. Jeg besøkte ham i Norge to uker før han døde. Da var han blitt dårlig, men han hadde fortsatt mye krefter.

- Vi ante ikke det skulle gå så fort. Vi skulle gjerne hatt ham med oss i flere år til, legger Stoltenberg forsiktig til.

Thorvald Stoltenberg skal bisettes fra Oslo Domkirke den 2. august.

Innholdsrikt liv

Den fremtredende Ap-politikeren og samfunnsdebattanten var tidligere gift med byråkrat Karin Stoltenberg, som gikk bort i 2012.

Hun var utdannet genetiker og arbeidet for blant annet Norad og Røde Kors. Det var henne han fikk sine tre barn med.

STØDIG PAR: Daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg (Ap) sammen med kona Karin i 1981. Foto: Henrik Laurvik NTB scanpix
STØDIG PAR: Daværende forsvarsminister Thorvald Stoltenberg (Ap) sammen med kona Karin i 1981. Foto: Henrik Laurvik NTB scanpix Vis mer

De siste årene av sitt liv var han i et forhold med filmregissør Anja Breien (78).

Thorvald Stoltenberg ble født i Oslo 8. juli 1931. Han vokste opp i en leiegård i Inkognitogata, like bortenfor Drammensveien. Faren var major, mens moren var hjemmeværende. Oppveksten her var en viktig skole for resten av hans liv.

Han likte å prate med folka i gården, og de snakket tidlig med ham som om han skulle ha vært en voksen. I bakgården drev Thorvald med kaninavl. Det ble det både mat på bordet og noe kroner av.

- Jeg har faktisk gullmedalje for hvit landkanin! Jeg jobbet kolossalt med de kaninene. Også slaktet jeg dem etterpå. Det hadde jeg ikke klart i dag; fryser på ryggen bare ved tanken, har han fortalt til VG.

PROFILERT: Thorvald, her fotografert sammen med Gro Harlem Brundtland og kong Olav, har helt siden ungdommen vært svært profilert. Bildet ble tatt i forbindelse med kongens 85-årsdag. Foto: NTB scanpix
PROFILERT: Thorvald, her fotografert sammen med Gro Harlem Brundtland og kong Olav, har helt siden ungdommen vært svært profilert. Bildet ble tatt i forbindelse med kongens 85-årsdag. Foto: NTB scanpix Vis mer

Diplomatdrømmen

Bare 12 år gammel opplevde han at faren ble arrestert av nazistene og sendt til fangeleir i Tyskland. Som eneste sønn følte han et ansvar for familien.

Han ble tidlig en ledertype på skolen, og da han gikk ut av gymnaset var han både russepresident og formann i Norsk Studentunion. Men det var alltid menneskene, og ikke makten, han var opptatt av.

- Jeg har alltid hatt en glupsk appetitt på mennesker. Selv de ubehagelige kan jeg like å ha rundt meg, har Thorvald tidligere uttalt.

TIDLIG EN LEDERTYPE: Thorvald Stoltenberg (nr. to f.v.) på Nationaltheatret i 1955 sammen med prinsesse Astrid (t.v.), Ellen Helsvig og Harald Tybring-Gjedde. I 1950 var Stoltenberg russepresident, mens han her var jusstudent. Foto: NTB Scanpix
TIDLIG EN LEDERTYPE: Thorvald Stoltenberg (nr. to f.v.) på Nationaltheatret i 1955 sammen med prinsesse Astrid (t.v.), Ellen Helsvig og Harald Tybring-Gjedde. I 1950 var Stoltenberg russepresident, mens han her var jusstudent. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Etter examen artium gjorde han tjeneste i Tysklandsbrigaden, og før han kom hjem og tok fatt på jusstudiene rakk han å studere internasjonale forhold og folkerett i Østerrike, Sveits, USA og Finland.

I 1958 begynte Thorvald i Utenriksdepartementet, og resten ble et eventyr. Ministerposter, toppstilling i FN og internasjonalt anerkjent fredsmegler.

FINT BESØK: Da Nelson Mandela besøkte Oslo i 1992, ble han servert frokost hjemme hos daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Foto: Agnete Brun/ NTB scanpix
FINT BESØK: Da Nelson Mandela besøkte Oslo i 1992, ble han servert frokost hjemme hos daværende utenriksminister Thorvald Stoltenberg. Foto: Agnete Brun/ NTB scanpix Vis mer

I et intervju med Dagbladet så sent som i april i år, snakket Stoltenberg om det tidligere arbeidet sitt i utenrikstjenesten:

- Hadde noen spurt meg for 20–25 år siden, hadde jeg svart at «det spiller ingen rolle hvor jeg bor». Vi fant oss til rette over alt, sa han, og la til:

- Selv om jeg ikke tenkte over det den gangen, har jeg forstått i ettertid at jeg lengtet hjem da jeg var FN-kommissær for flyktninger. Jeg hadde både en interessant jobb og en fin bolig i Genève, men Genève er en kjedelig by, med gjennomtrekk av mennesker, sa Stoltenberg i intervjuet.

SENTRAL SKIKKELSE: Thorvald Stoltenberg var fremtredende i norsk offentlighet lenge etter at han ble pensjonist. Her ankommer han bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke i januar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SENTRAL SKIKKELSE: Thorvald Stoltenberg var fremtredende i norsk offentlighet lenge etter at han ble pensjonist. Her ankommer han bisettelsen til Odvar Nordli i Tangen kirke i januar. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Mistet kona

På hjemmebane var det også et lite eventyr. Allerede i tenårene møtte Thorvald Karin, som han var gift med i 55 år. Men han måtte kjempe for kjærligheten. Mens de gikk på gymnaset ble det nemlig slutt mellom de to ungdomskjærestene.

Karin reiste til Canada og giftet seg. Tre år senere kom hun imidlertid tilbake igjen, og denne gangen skulle det bli de to helt til Karin døde i 2012.

TIDEN ETTER: Tidligere forsvarsminister og utenriksminister Thorvald Stoltenberg forteller åpenhjertig om å leve videre uten kona og datteren. Video: Siv Johanne Seglem Vis mer

Noen uker etter at han ble enkemann satte Thorvald ord på sorgen i et intervju med Dagsavisen.

- At Karin er død, det er noe uopprettelig. Uansett hvor optimistisk og sterk jeg er, så kan jeg ikke fikse dette. For første gang i mitt liv føler jeg meg virkelig sliten, sa han, og utdypet:

- Jeg er trett svært mye av tida, og de som har greie på dette, sier at det er sorgen man blir trett av. Folk sier at «det er vel som en vegg som har ramlet ut av livet ditt». Nei, sier jeg da, det er ikke en «vegg», det er gulvet. Jeg er 81 år, vi har stått nær hverandre i 66 år, og vært gift i 55 og et halvt år. Det skal vel ikke så mye fantasi til å forstå at dette er svært dramatisk for meg.

Var alltid stolt av Nini

Paret fikk som nevnt barna Jens, Camilla og Nini sammen, og alle tre gjorde seg bemerket i offentligheten. Jens som statsminister og generalsekretær i NATO, Camilla som profilert lege og forsker og etter hvert også direktør i Folkehelseinstituttet.

Nini var programleder på TV og jusstudent før hun til et stort sjokk for omgivelsene ble avhengig av heroin i forholdsvis voksen alder.

Etter en ti år lang knalltøff kamp ble Nini rusfri, ikke minst takket være innsatsen fra faren, og hun rakk å bli en viktig stemme i narkotikadebatten før hun døde av hjertesvikt i 2014.

- Hvis jeg hadde klandret meg selv, ville jeg ikke hatt overskudd til å hjelpe henne. Det kan godt være at Nini hadde trengt en annen oppdragelse, men jeg var så fornøyd med resultatet av oppdragelsen av Jens og Camilla at jeg helst ikke ville eksperimentere med noe annet. Og var det noe Nini ville, så var det å bli behandlet likt. Jeg stolte fullt og helt på dem alle, har Thorvald fortalt til A-magasinet.

I selvbiografien sin skrev Thorvald om hvordan han gjentatte ganger lette etter Nini i Oslos gater. Dette ga ham et innblikk i en brutal og nådeløs verden. Til tross for alle nedturer og skuffelser ga Thorvald aldri opp datteren.

- Min kjærlighet til Nini var så intens at jeg alltid var stolt av henne. Men uten håp, et håp som gikk utenfor alt det virkelighetsnære, ville jeg ikke klart å stå i det.

SKUFFA: Thorvald Stoltenberg mener den største utfordringen i ruspolitikken har vært at folk skal få rask behandling, og ble skuffa da det skulle stemmes for medisineringen. Både av den sittende regjeringa, og hans egen. Video: DBTV Vis mer Vis mer

Ny kjærlighet

Og i godt voksen alder fikk Thorvald Stoltenberg altså oppleve kjærligheten på nytt. Filmskaperen Anja Breien ble et viktig lyspunkt da han trengte det som mest.

Da han snakket om forholdet til Anja, trakk han fram at forelskelsen ikke var særlig ulik fra den han opplevde i ungdommen:

- Hun traff meg i en periode jeg var langt nede. Jeg hadde mistet både min kone, Karin, og datteren min. Man er like håpløs og like glad - og vi er begge opptatt av oss to. Jeg ser bare én forskjell, for da jeg var ung og forelsket var jeg hele tiden redd for at det skulle ta slutt, sa han til Se og Hør, og la til:

FANT KJÆRLIGHETEN PÅ NY: Thorvald Stoltenberg og kjæreste Anja Breien forlater Rådhuset her etter fredsprisseremonien hvor Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai fikk fredsprisen i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
FANT KJÆRLIGHETEN PÅ NY: Thorvald Stoltenberg og kjæreste Anja Breien forlater Rådhuset her etter fredsprisseremonien hvor Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai fikk fredsprisen i 2014. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Men redd - det er jeg ikke nå. Hun er 76 og jeg 85, og jeg har slått meg til ro med et meget godt forhold nå, understreket Thorvald.

I Dagbladet skrev han: - Jeg har hatt mye hell i livet. Ganske kort tid etter at Anja og jeg ble kjærester, spurte en journalist om det ikke var litt tidlig å finne en ny kjærlighet, bare tre år etter at Karin var død. Da svarte jeg at Karin og jeg hadde et så strålende forhold fra hun var 14 år og til hun døde, 81 år gammel, at det ga mersmak.

LES OGSÅ: Slik var eventyrbryllupet

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer