Ida Eide og Nils-Ingar Aadne

- Det setter deg helt ut av spill

Snakker ut om sorgen for første gang.

DØDE BRÅTT: Langrennsløper Ida Eide døde brått i starten av september. Nå snakker samboeren hennes, komiker Nils-Ingar Aadne, ut om den vanskelige siste tiden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør
DØDE BRÅTT: Langrennsløper Ida Eide døde brått i starten av september. Nå snakker samboeren hennes, komiker Nils-Ingar Aadne, ut om den vanskelige siste tiden. Foto: Andreas Fadum / Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 2. september gikk langrennsløper Ida Eide bort. Hun ble 30 år gammel, og døde etter å ha deltatt i mosjonsløpet Norgesløpet på Jessheim. Begravelsen ble arrangert i midten av september, og i tiden etter har flere av dem som sto henne nære snakket om tapet av henne.

Henne søster Mari Eide (28) uttalte nylig at hun «forsøker å smile utenpå», mens andre venninner som Marit Bjørgen (38) og Therese Johaug (30) også har gitt uttrykk for at denne perioden har vært vanskelig.

Nå er det den avdøde langrennsløperens samboer, komiker Nils-Ingar Aadne (36), som snakker om hvordan han taklet det forferdelige budskapet. Det gjør han i et intervju med VG.

Han var hjemme da telefonen ringte første gang. I perioden var han premieklar med forestillingen «Den spanske flue» på Oslo Nye, og dagen det tragiske budskapet kom skulle han ned på teateret.

- Må bearbeide det

- Men på det tidspunktet så visste vi ikke hvordan dette ville gå. Det var utrolig lite informasjon i den første samtalen. Det var heller ikke så mye å ta inn, det var bare å ta inn at det var noe alvorlig som hadde skjedd. Og at hun var på Ullevål, og at man måtte komme seg dit, forteller komikeren til VG.

Dette er første gang han lar seg intervjue etter tragedien. Tidligere er det gjennom Instagram han hovedsakelig har takket for støtten og fortalt hvordan han har det, men i forbindelse med at han i dag skal gå det nasjonale åpningsrennet på Beitostølen, har han latt seg intervjue.

Både han og Eides lillesøster trodde det skulle gå fint etter den første telefonen. Dagen etter døde imidlertid Ida Eide på sykehuset, 30 år gammel. «Nilsi» beskriver det som et sjokk.

- Det setter deg helt ut av spill. Det gjorde iallfall det med meg en god stund. Så må man bearbeide det. Heldigvis har jeg et fantastisk nettverk. Ida hadde et fantastisk nettverk. Hun var ekstremt sosial med mange rundt seg, de tar vare på meg. Familien til Ida er utrolig varm, sier han til avisen

FARVEL: Nils-Ingar Aadne bar Ida Eides kiste ut av Lidar kirke i Øystre Slidre. Her får han en klem av NRK-profil Nicolay Ramm etter begravelsen. Foto: NTB scanpix
FARVEL: Nils-Ingar Aadne bar Ida Eides kiste ut av Lidar kirke i Øystre Slidre. Her får han en klem av NRK-profil Nicolay Ramm etter begravelsen. Foto: NTB scanpix Vis mer

I den vanskelige perioden har han tilbrakt mye tid med samboerens søster. Han sier det har vært viktig for ham i denne prosessen.

Sakte, men sikkert, har komikeren begynt å komme tilbake til hverdagen. Han står igjen på stand-up-scenen, og forsøker å ta en dag av gangen.

- Ettersom tiden går så er jeg i stand til å se lenger og lenger frem i tid. I starten var det helt umulig. Jeg hadde problemer med å vite hva jeg skulle samme kveld. Hva som var programmet i morgen. Det var umulig å se frem i det hele tatt. Etter hvert er det lettere å se iallfall litt lenger frem, forteller han.

Hjertestans

Eide hadde dagen før hun døde deltatt i mosjonsløpet Norgesløpet på Jessheim, da hun fikk hjertestans og ble funnet bevisstløs av forbipasserende.

Hun ble fraktet til Ullevål sykehus i luftambulanse, men var på dette tidspunktet ikke ved bevissthet. Livet sto ikke til å redde, og Ida ble erklært død på sykehuset dagen etter.

Dagen etter dødsfallet kom Aadne og familien med følgende uttalelse til nyhetsbyrået NTB:

«Det er med dyp sorg vi bekrefter at Ida Eide døde på Ullevål sykehus i går som følge av at hun fikk hjertestans under et mosjonsløp på Jessheim lørdag. Familien er svært takknemlig for all den støtten vi har fått i denne uvirkelige situasjonen og ber om forståelse for at vi ønsker å bruke tiden fremover sammen med våre nærmeste. Med hilsen familien og samboer».

Aadne og Eide møttes etter at førstnevnte valgte å ta seg fri fra jobben som komiker for å satse for fullt på langrenn i ett år sommeren 2016. Året etter stilte de opp på Idrettsgallaen sammen.

Skijentene i sorg

Mari Eide er det nyeste medlemmet på det norske langrennslandslaget.

De norske langrennsjentene befant seg på landslagssamling i Livigno i Italia da dødsfallet ble kjent, og Mari reiste hjem til Norge samme dag.

Norges Skiforbund meldte kort tid etter at de norske langrennsjentene hadde avlyst sitt pressetreff i Livigno, som skulle begynne klokka 12.30 mandag.

Ingvild Flugstad Østberg tok likevel et raskt møte med oppmøtt presse i den lille, italienske grensebyen og delte noen ord om Ida Eides bortgang:

- Det er helt uvirkelig og ufattelig. Vi tenker masse på familien og samboeren og de som står henne nærmest, sa hun til Dagbladet.

- Vi prøver å gjøre det vi kan som lagvenninner og venninner, og støtte så godt vi overhodet kan, avsluttet hun.

LES OGSÅ: - Går utover mange om han ødelegger

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer