Ble kalt verdens styggeste

- Det raknet for meg

Som 17-åring ble hun kalt «verdens styggeste kvinne» på nett. Dette gjør Elizabeth Ann «Lizzie» Velásquez i dag.

MOBBET: Elizabeth Ann «Lizzie» Velásquez ble kalt verdens styggeste kvinne på nett. Dette gjør hun i dag. Foto: Skjerdump fra Instagram
MOBBET: Elizabeth Ann «Lizzie» Velásquez ble kalt verdens styggeste kvinne på nett. Dette gjør hun i dag. Foto: Skjerdump fra Instagram Vis mer
Publisert

Da amerikanske Lizzie Velásquez var 17 år kom hun helt tilfeldig over en video på YouTube. Intetanende satt hun og surfet etter underholdning, da hun plutselig så et bilde av seg selv, med tittelen: «Verdens styggeste kvinne».

– Jeg vet ikke hvorfor jeg klikket på det, men jeg gjorde det. Og det var da det raknet for meg, sier Lizzie i en video på Instagram-profilen sin.

I kommentarfeltet kokte det snart, og det var ikke måte på hvilket ekkelt monster Lizzie var. Ja, hvorfor levde hun i det hele tatt? Hadde det ikke vært bedre om foreldrene aborterte henne? Eller at hun satte en pistol mot tinningen?

NETTHAT: Kommentarfeltet på sosiale medier har vært brutal lesning. Foto: Skjermdump Instagram/@littlelizziev
NETTHAT: Kommentarfeltet på sosiale medier har vært brutal lesning. Foto: Skjermdump Instagram/@littlelizziev Vis mer

De stygge kommentarene fikk mye mer likes enn de som tok henne i forsvar, og det ble nærmest en etablert sannhet at Lizzie var verdens styggeste kvinne.

Aldres hurtigere

Lizzie Velásquez (33) er født med to sjeldne tilstander, Marfan-syndrom og Progeria-assosiert Lipodystrofi.

Førstnevnte betyr at bindevev i kroppen er svekket, noe som kan påvirke de fleste organer. Sistnevnte er en sjelden sykdom som akselererer aldringsprosessen, og hindrer kroppen i å lagre fett.

SYKDOM: Realitystjerna ZaraLena Jackson ble rammet av sykdom, som også går ut over utseendet. Video: @zaralenajackson Vis mer

Diagnosene medfører at hun har et karakteristisk utseende. I tillegg er hun liten av vekst. Selv skjønte Lizzie ikke at hun var annerledes før hun begynte i barnehagen som femåring, og de andre barna så på henne som et slags monster.

I en video fra 2005 tok Lizzie et oppgjør med mobbingen hun har levd med, uten at det satte en stopper for det. I 2016 dukket ansiktet hennes igjen opp i sosiale medier, denne gang som et «meme», altså en viral nettvits. Også denne gang nektet Lizzie å la mobbingen stå uimotsagt:

BAR BAKKE: For noen år siden fikk Sarah Elise Kolpus en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

«Husk at det finnes uskyldige mennesker som blir brukt i slike memes, og som kan scrolle gjennom Facebook og kjenne på en følelse som jeg ikke unner min verste fiende».

Lizzie er i dag 33 år, og forteller i et innlegg på Instagram om reisen fra tiden folk ønsket henne død, til hvor hun er i dag.

Og det har vært litt av en reise.

Suksess på scenen

Lizzie jobber i dag som foredragsholder og motivator, og har skrevet en rekke bøker, blant annet «Dare to be Kind» og «Lizzie Beautiful».

Hun har trekvart millioner følgere på Instagram og har vært intervjuet av flere store medier, deriblant Time Magazine, og vært gjest i en rekke TV-program.

TIME MAGAZINE: På sosiale medier sin har Lizzie laget en kavalkade over hvor hun er i dag, motgangen til tross. Foto: Instagram/@littlelizziev
TIME MAGAZINE: På sosiale medier sin har Lizzie laget en kavalkade over hvor hun er i dag, motgangen til tross. Foto: Instagram/@littlelizziev Vis mer

– Du er så vakker

På Instagram forteller Lizzie høsten 2022 om at hun nylig for første gang tok fly uten å ha på seg hatt. Hun er nemlig vant til at folk stirrer på henne når de går ned midtgangen, og da har hattebremmen vært god å ha. Men i dag tar Lizzie flyet uten hatt, og i kommentarfeltet heier folk på henne:

«Jeg har lyst til å klemme deg, takke deg og få autografen din. Du er en superstjerne, Lizzie», skriver en.

En annen skriver:

«Du er vakker inni og utenpå, og en inspirasjon for så mange».

En tredje trekker frem motet henne:

VAR SYK: Tidligere «Paradise Hotel»-deltaker, Yasmine San Miguel, forteller om sykdommen som preget henne for noen år siden. Video: Thea Hope / Reporter: Kine Falch Vis mer

«Du er modig og så vakker og for alltid inspirerende», etterfulgt av hjerteemojier.

Denne saken ble først publisert på KK.no

LES OGSÅ: - Konstant redd for at han skulle dø

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer