Samuel Massie:

- Det minste jeg har veid siden tenårene

Raste ned i vekt etter akutt sykdom.

KROPPEN SA STOPP: Både Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden ble svært syke tidligere i sommer. Nå kommer førstnevnte med en helseoppdatering. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KROPPEN SA STOPP: Både Samuel Massie og bestefaren Arne Ulvolden ble svært syke tidligere i sommer. Nå kommer førstnevnte med en helseoppdatering. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Både min og bestefars sommer har vært litt treg, på den måten at vi ikke har reist verden rundt som vi pleier.

For det ble ikke helt slik eventyrer og tv-profil Samuel Massie (26) hadde forestilt seg. I juni ble bergenseren innlagt på sykehus etter å ha begynt å kaste opp blod. En drøy uke senere ble bestefaren Arne Ulvolden (83) innlagt på isolat på Haukeland sykehus.

Der førstnevnte hadde pådratt seg rifter i både magesekken og tarmen, var bestefaren rammet av et parainfluensavirus, som er en vanlig årsak til luftveisinfeksjoner.

- Ned ti kilo

Rundt juli måned ville det vanligvis ligget tre ulike valutaer i bukselomma. Den planlagte reisen til India måtte imidlertid legges på is. Bobilen har stått stille. I stedet har sommermånedene bestått av videre utredning og behandling - for dem begge.

- Det har vært mange sykehusbesøk denne sommeren. Grunnet problemene med magen, som også innebar magesår, ville ikke kroppen min ta til seg næring, sier 26-åringen.

Det fikk store konsekvenser.

- På noen få uker gikk jeg ned ti kilo. På et tidspunkt veide jeg 72 kilo, som er det minste jeg har veid siden tenårene.

Massie innså at han måtte følge legenes anbefalinger og senke tempoet.

- Jeg er ung og vil veldig mye, men innimellom må kroppen få lov til å si fra. Dette har på mange måter vært en «tvungen» ferie. Selv om det å reise rundt med bestefar også gir oss enormt mye, har en ferie hjemme vært veldig fint, medgir han.

- Godt tegn

Eventyreren forsikrer om at han i dag er på bedringens vei, og at vekten er stigende. 26-åringen mener det har vært essensielt å la kroppen hvile.

- Nå spiser jeg så ofte som jeg kan. Det tar litt lengre tid å bygge seg opp igjen, men jeg er oppe på 77 kilo, som er et godt tegn. Når man stiger i vekt, øker også energinivået og lysten på livet. Jeg føler meg sprekere enn på lenge, forteller han.

BESTEVENNER: Den reiselystne oppdageren Samuel Massie har et helt spesielt forhold til sin bestefar. Se reaksjonene på de rørende hilsnene til hverandre. Video: Henning Lillegård/Linn-Christin Marthinussen / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Tross en sykdomspreget sommer, har det vært mange lyspunkter. Situasjonen har blant annet gjort det mulig å tilbringe kvalitetstid med sine nærmeste.

- Vi har tilbrakt sommeren sammen med familie, og ligget på hver vår sofadel i både Oslo og på hytten utenfor Bergen. Alle rundt har tatt godt vare på oss. Vi har spilt sjakk og snakket om livet. Vi merker at pausen har gjort oss godt.

- Skal på legesjekk

De ivrige reisekameratene nekter imidlertid å ligge på latsiden nå som helsen gradvis blir bedre og høsten står for tur.

- Bestefar skal inn til legesjekk igjen om kort tid med tanke på kreften, men han har det veldig bra. Vi er klare til å legge sykdomskapittelet bak oss og se fremover, forteller han og legger til:

- Vi har jo allerede vært ute og reist en del med bobilen, men nå har begge god nok energi og glede til å fortsette våre planer og prosjekter.

Og det er ikke bare reising som står på agendaen. Denne høsten gleder 26-åringen seg også til å ta fatt på rollen som medforsker ved Universitetet i Bergen, i et prosjekt på aktiv aldring.

- Vi starter så smått nå i tiden som kommer. Det er veldig fint å ha et holdepunkt ved Universitetet i Bergen, der prosjektet også vil la seg kombinere med reising. Jeg har jo bestefar ved min side, som blir min nærmeste forsøkskanin, sier han og ler.

- Vi gleder oss til å ta tak i eldreomsorgsproblematikken. Vi ønsker å endre synet vi har på eldre, og ikke minst synet eldre har på seg selv.

LES OGSÅ: - Jeg tenker mye på døden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer