Det mest spennende på Zanzibar er ikke de vakre strendene

Les tipsene som vil gi deg en unik opplevelse på besøk i den afrikanske ferieperlen.

DEILIG LUKSUS: Det er mange fine hoteller på Zanzibar. Dette er bassengområdet til Serena Inn i Stone Town. Foto: Erik Valebrokk
DEILIG LUKSUS: Det er mange fine hoteller på Zanzibar. Dette er bassengområdet til Serena Inn i Stone Town. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

SEOGHØR.NO: Har du først besøkt Zanzibar en gang, vil du bare tilbake. Få steder vi har vært har en lignende tiltrekningskraft. Her er det lett å føle seg vel!

Selve oppholdet trenger ikke være så dyrt – det er selve reisen som koster. Det skal godt gjøres å komme hit for under 7000 kroner, men det finnes heldigvis hoteller i alle prisklasser, og strendene er vakre nesten uansett hvor du er. Det er dessuten rimelig å komme seg rundt, shopping- og restaurantutgifter vil neppe ruinere deg, og du vil garantert få et minne for livet etter en uke eller to her.

Der pepperen gror

Zanzibar kalles ofte «krydderøya». Her er plantasjer der det dyrkes pepper, kardemomme, nellik, gurkemeie, vanilje, ingefær, kanel og mye mer. Du drar ikke hjem uten å ha fylt opp krydderkista.

UT PÅ HAVET: Du kan være med disse gutta ut og snorkle eller fiske. Båtene har seil også og kalles dhow. Foto: Erik Valebrokk
UT PÅ HAVET: Du kan være med disse gutta ut og snorkle eller fiske. Båtene har seil også og kalles dhow. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Historien her er spennende og dramatisk, og øya er derfor langt mer enn asurblått hav og hvite sandstrender, brennende sol og svaiende palmer.

Her har det vært tyranniske sultaner med krumme sabler, slavehandel og nådeløse pirater, men i dag er øya en fredelig plett.

Ingen masseturisme

Zanzibar tilhører Tanzania på fastlandet og består av flere øyer. De to viktigste er Unguja (som regel bare omtalt som Zanzibar) og Pempa. Ingen av dem er voldsomt utbygd, og det er lenge igjen til det blir noe form for masseturisme her. Av de to er Unguja den største. Her er flyplassen, hovedstaden og brorparten av hotellene, og følgelig er det hit de fleste drar.

PEN UTSIKT: Det er fullt mulig å få ro i sjelen når du sitter her og myser ut mot havet. Foto: Erik Valebrokk
PEN UTSIKT: Det er fullt mulig å få ro i sjelen når du sitter her og myser ut mot havet. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

De fineste strendene befinner seg på østkysten, men også i nord ligger noen perler. Du må klype deg i armen for å tro det du ser, så flott er det, og vi kan love deg at det vannet er forlokkende når du står der og gaper i noen og tredve varmegrader. Men vit at tidevannet er ekstremt. På sitt laveste kan du spasere ut til kanten av korallrevet som omslutter øya.

Eksotiske Stone Town

Det mest spennende på Zanzibar er likevel ikke de vakre strendene, men hovedstaden Zanzibar by.

GAMMELT OG SPENNENDE: Smugene i Stone Town må utforskes, og du kan være helt sikker på at du vil gå deg vill i labyrinten. Foto: Erik Valebrokk
GAMMELT OG SPENNENDE: Smugene i Stone Town må utforskes, og du kan være helt sikker på at du vil gå deg vill i labyrinten. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Den gamle bydelen som kalles Stone Town, er en labyrint av trange smug, der krydderduften pirrer nesegangene, og der det plutselig kan åpenbare seg et lite hotell eller en restaurant med takterrasse. Uten at du skjønner hvordan du har kommet dit, er du plutselig nede i havna, og det å gå i ring eller gå seg vill er den letteste sak i verden.

FIN PENSEL: Disse maleriene kalles "tingatinga" og er en spesiell østafrikansk kunstart. Foto: Erik Valebrokk
FIN PENSEL: Disse maleriene kalles "tingatinga" og er en spesiell østafrikansk kunstart. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Men det er moro. Her går du blant blide mennesker, forbi små og store suvenirbutikker, og såkalte «curio shops» der du blir forsøkt lokket inn for en handel. Du føler deg hensatt til en annen tid, en smeltedigel der du finner spor etter arabisk og europeisk kolonitid, samtidig som det er typisk østafrikansk.

God reise!

 

Zanzibar

 

AFTENSTEMNING: Hotellet Essque Zalu er utrolig vakkert, spesielt når mørket senker seg. Foto: Essque Zalu
AFTENSTEMNING: Hotellet Essque Zalu er utrolig vakkert, spesielt når mørket senker seg. Foto: Essque Zalu Vis mer

Slik kommer du hit: Det finnes mange reisebyråer som spesialtilpasser turen for deg, som Mantareiser eller Paradisreiser, gjerne i kombinasjon med safari på fastlandet. Ta kontakt for et individuelt opplegg, og sjekk priser.
 
Her bor du: Breezes Beach Club & Spa på østkysten er et av øyas flotteste hoteller, og kan trygt anbefales. I tilknytning til dette ligger også de to luksushotellene The Palms og Baraza. Essque Zalu er et annet vakkert hotell i Nungwi nord på øya. Vi anbefaler en overnatting eller to i Stone Town, og her er det flere fine hoteller. Serena Inn er nok det fineste av dem med havutsikt. Et eldre og hyggelig hotell med lavere priser er Tembo House, som også ligger på stranden. Begge har svømmebasseng. Inne i selve byen kan vi spesielt anbefale Emerson Spice og Emerson on Hurumzi. Begge har flotte takterrasser der du kan spise middag med fantastisk utsikt over hele byen.

Valuta: 1000 tanzanianske shilling (TZS) = ca. 3,30 norske kroner. De fleste aksepterer amerikanske dollar.

Les mer: zanzibar.net

 

Stone Towns beste opplevelser

Du bør bo et døgn eller to i UNESCO-bydelen Stone Town i Zanzibar by – gjerne på slutten av ferien – for å få med deg det beste av den magiske byen.

LEKER MED MATEN: Hver kveld er det et enormt gatematmarked i Forodhani Gardens i utkanten av Stone Town.  Foto: Erik Valebrokk
LEKER MED MATEN: Hver kveld er det et enormt gatematmarked i Forodhani Gardens i utkanten av Stone Town. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Forodhani Gardens – her i utkanten av Stone Town er det et stort utendørs gatematmarked hver ettermiddag og kveld der du kan spise fantastisk nygrillet fisk, kjempereker, kylling og annet snadder. Vi har spist der mange ganger og aldri blitt dårlige.

Mercury’s – visste du at Queen-vokalist Freddie Mercury er født i Stone Town? Baren Mercury’s nede i havna er et supert sted for lunsj eller middag, eller bare en cocktail eller en øl. Gode pizzaer.

MØTESTED: "Alle" samles på terrassen til hotellet The Africa House for å se solen gå ned i havet og drikke gin tonic. Foto: Erik Valebrokk
MØTESTED: "Alle" samles på terrassen til hotellet The Africa House for å se solen gå ned i havet og drikke gin tonic. Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Solnedgangen fra Africa House – dette gamle hotellet var tidligere hjemmet til en slavehandler fra Oman før det ble sultanpalass og deretter britisk gentlemansklubb. I dag er det hotell, og på terrassen får du øyas beste solnedgang med en deilig gin tonic.

Massasje – det er mange massører i Stone Town, og selv om det kan se enkelt ut fra utsiden, bør du ikke la deg skremme. Her vet de hva de gjør.

Shopping – blant de mange tingene vi kan anbefale å ta med hjem er krydder, silkeskjerf i alle regnbuens farger, smykker, kunsthåndverk, vesker og kurver, for ikke å snakke om alt det underlige du kan finne i byens «curio shops». De er som Ali Babas hule.

LES OGSÅ: Tre ukjente perler på Kos