KONGEN ABDISERER: Etter 17 år som kongen av «Nytt på nytt», entrer Jon Almaas i morgen sjefsstolen for siste gang. Foto: NTB scanpix
KONGEN ABDISERER: Etter 17 år som kongen av «Nytt på nytt», entrer Jon Almaas i morgen sjefsstolen for siste gang. Foto: NTB scanpixVis mer

Jon Almaas' siste opptreden i «Nytt på nytt»:

- Det mest irriterende med meg er at jeg så urutinert

Fredag er det siste gang seerne får nyte godt av fredagskongen på NRK.

- Nå skal jeg lære meg å spille panfløyte, munnharpe kan jeg allerede, men jeg kan alltids bli bedre, sier fredagskongen og smiler.

- Nå er jeg bare utrolig takknemlig for at jeg har opplevd å få jobbe på Norges hyggeligste arbeidsplass, med de hyggeliste folka. Jeg er strålende fornøyd, og elsker jobben min, sier han.

Fredag kveld er det altså slutt. Etter 17 år setter Jon Almaas seg for siste gang i sjefsstolen for å lede fredagens «Nytt på nytt».

Men det er ingen fallen tv-konge som abdiserer. For fire uker siden var det 1,2 millioner nordmenn som hadde satt seg til rette foran skjermen for å se kveldens utgave av «Nytt på nytt».

Det var sesongrekord for programmet som hadde sitt høyeste seertall for tretten år siden. Den gang var det intet mindre enn 1 516 000 seere som ville få med seg fleipingen rundt Anne-Kat. Hærlands fyllekjøring.

Ifølge Kristian Tolonen, analysesjef i NRK, var «Nytt på nytt» sett av flest nordmenn i tidsrommet 2010-2013, men seerne har stått ved programmet også etter at nett-TV tok av.

Og fra fredag starter oppryddingen. Etter 17 år, har Almaas nok å gjøre de neste ukene i NRK.

PÅ SKAVLAN: Jon Almaas slutter i Nytt på nytt i NRK. Her snakker han om tiden kom kommer. Video: NRK Vis mer

- Jeg har fått en lang liste over ting jeg skal levere, pc, telefon, jeg skal ribbes til skinnet, sier han.

- Hva er det mest irriterende med Jon Almaas?

- Det mest irritrende med meg er at jeg er så urutinert. Jeg har lett for å sitte oppe om kvelden, jeg utsetter ting jeg må gjøre. Jeg sier til barna mine at de må gjøre det de må først. og det de vil etterpå. Selv utsetter jeg alt jeg må.

Spille munnharpe

I et intervju med Dagbladet i 2014, sa Almaas at han ville gi seg før seerne gir seg, at han merket at han hadde holdt på i 15 år.

Dessuten hadde han noen tanker om hva han kunne gjøre etterpå. Han kunne tenkt seg ett år fri. Få musikkundervisning på piano, gitar, trompet, panfløyte, munnharpe og trekkspill. Trene. Og det hele skulle gjerne skje i Florida.

Virkeligheten blir annerledes.

Hemmlige planer

Jon Almaas har meldt overgang til TV Norge, og er ansatt der fra nyttår. Hva han skal gjøre der, er fortsatt en hemmelighet.

I neste sesong av «Nytt på nytt», vil Bård Tufte Johansen sette seg i sjefsstolen.

Han har sittet der én gang før, nemlig den ene fredagskvelden Jon Almaas har vært borte fra innspilling. Det var i 2011, og Almaas var på familieferie i Florida.

- Hvem har grått mest etter at du annonserte at nå er det slutt?

- Jeg har ikke møtt noen som har grått ennå. Jeg tror folk skjønner at 17 år er lenge og at jeg begynner å bli gammel mann.

- Det er en av Norges morsomste mann som slutter, og så erstattes han av en annen av av Norges morsomte. Vi skal klare oss vi, sier Pernille Sørensen.

Bak kamera

Det var prosjektleder for «Nytt på nytt», Guri Skavlan, som i sin tid ansatte Jon Almaas som programleder.

Den gang jobbet han bak kamera, som produsent i NRK.

Saken fortsetter nedenfor.

NYTT TILSKUDD: I 2008 kom Linn Skåber inn og overtok etter Anne-Kat- Hærland. Foto: NTB scanpix
NYTT TILSKUDD: I 2008 kom Linn Skåber inn og overtok etter Anne-Kat- Hærland. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg kjente ham litt fra før, og likte humoren hans, sier Skavlan, som slutter i «Nytt på nytt» samtidig med Almaas, og går videre til nye prosjekter i NRK.

Hadde gitt opp

Nåværende underholdningssjef Charlo Halvorsen, forteller at de i 1999 egentlig hadde gitt opp å finne en passende programleder.

-Vi hadde audition med flere, men fant ikke den perfekte. Da kom Guri trekkende med en producer fra Tromsø eller hvor nå Jon holdt til på den tida. Vi tittet på hverandre og sa: «Jepp, det er han».

- Hvorfor?

- Det var en kombo av tilbakelent «coolness» og en veldig tilstedeværelse. Noen folk har den lille auraen rundt seg som han har.

Tordis Aavatsmark var underholdningssjef fra 1990 til 2011, og blir kalt «gullrekkas mor». Hun røper at flere av kanalens særdeles kjente profiler ble testet i jakta etter den riktige programlederen.

- Jon var et lykkelig valg. Han ble vurdert og funnet tung nok til å ta posisjonen, og har gjort en formidabel jobb. Guri var fadder og jeg var mor til dette. I all enkelhet, smiler Aavatsmark.

Syns ikke programmet var morsomt

- Jeg kom ingensteds fra, hadde ikke gjort noe på tv før. Jeg syntes ikke programmet hørtes morsomt ut, syntes ikke Knut og Anne-Kat. var morsomme, men sa at jeg godt kunne lede programmet, har Almaas tidligere sagt til Dagbladet.

- Det har egentlig bare vært to programserier som har vært på TV som har hatt høyere seertall enn «Nytt på nytt», og det er «Ingen grenser» med Lars Monsen og «Mesternes mester», sier analysesjef Tolonen.

- «Nytt på nytt» er et av de programmene som fortsetter å ha en million seere, og avstanden ned til de andre programmer har kanskje blitt større, sier han.

LES OGSÅ: Ikke tid til kjæreste

Lik Se og Hør på Facebook

Meld deg på vårt kjendisvarsel! Ønsker du siste nytt om kjendis og underholdning rett i innboksen? Meld deg på vårt kjendisvarsel og få siste nytt rett i innboksen.