Daniel Franck om ulykken:

- Det kunne ha gått så utrolig mye verre

Ulykken kunne i verste fall kostet ham livet, men Daniel Franck velger å fokusere på at han har blitt én erfaring rikere.

BRAKK NAKKEN: Daniel Franck pådro seg i april et nakkebrudd i en alvorlig snowboard-ulykke. Det har gitt ham ny erfaring, som han vet å sette pris på. Han har likevel ingen planer om å legge snowboardet på hylla. Foto: Privat
BRAKK NAKKEN: Daniel Franck pådro seg i april et nakkebrudd i en alvorlig snowboard-ulykke. Det har gitt ham ny erfaring, som han vet å sette pris på. Han har likevel ingen planer om å legge snowboardet på hylla. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I midten av april ble en av landets desidert beste snowboardere gjennom tidene, Daniel Franck, alvorlig skadet i en snowboardulykke.

Ulykken skjedde flere år etter at han la opp karrièren som proffkjører, da den tidligere OL-medaljevinneren tok sin gamle landslagstreners utfordring om å delta i Old Boys-norgesmesterskapet på Geilo. At han la toppidrettskarrieren på hylla, betydde nemlig på ingen måte at han gjorde det samme med brettet.

Den tidligere verdensmesteren er fortsatt i knallform, og da seieren for lengst var i boks på Geilo, skulle 43-åringen fra Gjerdrum havne i sin kanskje mest alvorlige ulykke noensinne.

Dét har han lært av mye av.

- Noen som passer på meg

Franck hadde nærmere 50 internasjonale pallplasseringer på CVen, da han bestemte seg for å legge snowboard-karrièren på hylla i 2011. Han sikret blant annet Norge sølv under OL i Nagano i 1998, og var den første nordmannen som tok gull i grenen Slope Style i X-Games.

At sporten innebærer risiko, er det liten tvil om. 43-åringen har hatt en rekke brudd opp gjennom tidene, men denne våren var han kanskje ett skritt nærmere det verst tenkelig utfallet enn noensinne før.

- Det sto om en halvvinkel til høyre eller venstre, så kunne det gått så utrolig mye verre. Jeg har vært heldig, skikkelig heldig. Det er tydelig at det er noen som passer på meg, sier Franck til Se og Hør.

I FORM: Selv om det er mer enn sju år siden han la opp som profesjonell snowboardkjører, skal Daniel Franck fortsatt være i knallform. Bildet er tatt rett før ulykken inntraff 14. april. Foto: Trygve Holte/ Privat
I FORM: Selv om det er mer enn sju år siden han la opp som profesjonell snowboardkjører, skal Daniel Franck fortsatt være i knallform. Bildet er tatt rett før ulykken inntraff 14. april. Foto: Trygve Holte/ Privat Vis mer

Det var da snowboarderen kom baklengs inn mot hoppet i stor fart, at den sørpete vår-snøen på hoppkanten ga etter. Franck ble kastet ukontrollert ut, og landet kraftig på nakken.

- Jeg skjønte at noe røyk

Det er nemlig fort gjort å bli litt overivrig når man som tidligere OL-utøver får brettet tilbake på beina, og det er lett å plutselig føle seg tjue år yngre, forklarer Franck.

- Det noen dager hvor man føler seg totalt fryktløs, og blir ekstra gira. Jeg skulle nok fulgt leveregelen «normalt er godt nok», men jeg er ikke så flink til å stoppe opp når begeistringen tar over. Da er det ikke mulig å snu.

Han beskriver smertene som de verste han har opplevd noensinne. Først trodde han at det var armen som hadde røket tvert av, men etter hvert som strålingen nedover i armen avtok, skjønte han at dette var noe helt annet enn det han noen gang tidligere hadde opplevd.

- Jeg skjønte med en gang at her var det noe som røyk. Jeg var veldig nummen i fingrene og i håndleddene, og så ble jeg veldig varm. Da skjønte jeg at jeg skulle ta det veldig med ro, forklarer Franck.

KUNNE GÅTT VERRE: Tross et nakkebrudd, Daniel Franck velger å fokusere på at alt egentlig kunne gått så mye verre. Foto: Privat
KUNNE GÅTT VERRE: Tross et nakkebrudd, Daniel Franck velger å fokusere på at alt egentlig kunne gått så mye verre. Foto: Privat Vis mer

I mangel på en båre, bar det ned fra fjellet på snøscooter, før han ble fraktet til Ringerike sykehus og videre til Ullevål.

Etter en dag orket han imidlertid ikke mer av sykehuslivet, og dro hjem til konas selskap og egen seng.

- Blir veldig sårbar

Se og Hør møter Franck på «Galleri A» på Majorstuen. Sammen med kunstnere som blant andre Unni Askeland og Erle M. Kyllingmark, åpnet de torsdag sin sommerutstilling på galleriet.

Kunstinteressen har han pleiet siden han la opp karrieren, og selv om skaden har tvunget den energiske 43-åringen til å holde seg i ro, har likevel ikke det statiske arbeidet malingen innebærer, vært det letteste å holde på med den siste tiden.

Den 12. juli skal den tidligere «Mesternes mester»-vinneren til kontroll av skaden. Det er ingen tvil om at han håper at legenes endelige konklusjon vil være å friskmelde ham.

- Man blir veldig sårbar av en sånn skade, det er kanskje den største utfordringen. Men ellers hadde det jo også vært deilig å kunne bære egne handleposer og å slippe å tisse sittende, sier han med et smil.

MESTERSTYKKE: Franck viste storform da han vant «Mesternes mester» i 2010. Her får han gratulasjonskyss av medkonkurrentene Trine Hattestad og Andrine Flemmen. Foto: Oddvar Walle Jensen/ Se og Hør
MESTERSTYKKE: Franck viste storform da han vant «Mesternes mester» i 2010. Her får han gratulasjonskyss av medkonkurrentene Trine Hattestad og Andrine Flemmen. Foto: Oddvar Walle Jensen/ Se og Hør Vis mer

Til tross for at den tidligere OL-konkurrenten er en svært så aktiv og energisk mann, understreker han at det er utrolig hvor fort en tilpasser seg en situasjon som dette. Ulykken beskriver han i dag som en lærerik prosess, om enn av det tunge slaget.

- Jeg kunne jo gå, sier han, før han forklarer tankegangen videre.

- Det viktigste man har er eget tankevirke. Man må gjøre det beste ut av alt, og snu det til noe lærerikt. Jeg putter dette på CVen min, for jeg har blitt en erfaring rikere.

Skal tilbake på brettet

Til tross for at Franck lengter mot neste legekontroll, setter han i større grad pris på de små tingene enn det han gjorde før ulykken.

- Det høres litt dumt ut før man opplever det selv, men noen av de klisjéfylte visdomsordene må man faktisk oppleve før man virkelig forstår betydningen.

Den nye tilværelsen og tankene om alt som kunne ha gått så langt verre, har, tross alt, gitt snowboarderen innsikt.

- Vi mennesker er nødt til å risikere en smell eller tre. Vi må kjempe litt for egen videreutdannelse ved å praktisere på ytterkantene. Noen ganger er det tunge drag, hvor man ender på den mørke siden, men kanskje er det også da man lærer mest. Den 14. april var en dag som for meg viste seg å gi enorm begeistring, tilfredsstillelse, mental vekst og frustrasjon.

I VINTER-OL: Daniel Franck tok en historisk sølvmedalje under vinter-OL i Nagano i 1998. Foto: Tor Richardsen/ NTB scanpix
I VINTER-OL: Daniel Franck tok en historisk sølvmedalje under vinter-OL i Nagano i 1998. Foto: Tor Richardsen/ NTB scanpix Vis mer

Om det var noen tvil, Daniel Franck har ikke tenkt å gi seg med sin lidenskap.

- Du må alltid prøve å bli best mulig venn med egen frykt. Når man opplever et traume, oppstår det noen små troll i hodet ditt, som du må kvele. Snowboard er en del av min identitet, det kommer jeg aldri til å slutte med. Dette er en del av meg, forklarer han, og legger til:

- Man skal ikke konkurrere med livet, men man skal gjøre mest mulig ut av det. Jeg er på ingen måte ferdig her. Det er lenge til jeg skal banke på himmelporten.

LES OGSÅ: - Jeg savner allerede latteren hennes

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer