Ella Marie Hætta Isaksen:

- Det kom så brått på meg

Den tidligere «Stjernekamp»-vinneren snakker ut om hetsen i ungdomsårene.

SAMISK: Ella Marie Hætta Isaksen trodde hun kunne snakke samisk hvor enn hun gikk. Realiteten viste seg å være en helt annen. Foto: Vidar Ruud / NTB
SAMISK: Ella Marie Hætta Isaksen trodde hun kunne snakke samisk hvor enn hun gikk. Realiteten viste seg å være en helt annen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ella Marie Hætta Isaksen (23) ble for alvor kjent blant den norske befolkningen, da hun stakk av med seieren i den sjuende sesongen av «Stjernekamp» i 2018.

Siden den gang har hun brukt tid på musikk og sitt brennende engasjement for miljø. Hun har også brukt tid på å bearbeide traumer fra barndommen.

Mobbet for kulturen

Tanaværingen har vokst opp med en samisk bakgrunn, der familien stolt snakket samisk språk og brukte kofte på 17. mai. Da 23-åringen senere i ungdomsårene flyttet til Alta for å gå på videregående skole, innså hun imidlertid raskt at den samiske kulturen ikke ble like godt mottatt over alt.

I lørdagens episode av TV 2s «En kveld hos Kloppen» forteller Isaksen om hetsen hun opplevde sent i ungdomsårene.

GRUER SEG: Alexandra Rotan fra Keiino er en av årets deltakerne i «Stjernekamp». Hun forteller til Dagbladet at hun gleder seg til å opptre, men gruer seg til flere aspekter ved konkurransen. Reporter: Kjetil Stoveland. Klipp og voiceover: Maja Walberg Klev Vis mer

Til programleder Solveig Kloppen (50) og de to andre gjestene, byrådsleder Raymond Johansen (60) og programleder Anne Lindmo (51), forteller 23-åringen at hun var vokst opp i et «samisk paradis», hvor alle snakket samisk.

- Og så hadde ingen nevnt for meg at det ikke var sånn overalt. Det var litt uhyggelig av og til å få litt stygge kommentarer: «Huff, må du prate samisk? Kan ikke du dempe deg litt? Snakk norsk, her snakker vi norsk». Det kom så brått på meg, forteller hun i programmet, ifølge TV 2.

Selv om hetsen ble opplevd som ubehagelig, mener Isaksen at hun var for sta til å gi opp skolen og flytte hjem til Tana. Hun brukte likevel mye tid på å tenke på løsninger og svar hun kunne komme med til mobberne.

- «Å, neste gang skal jeg si sånn og sånn», og så står man i den situasjonen igjen, og så kommer ikke ordene. Det var litt selvtillitsknekk, innrømmer hun.

Se og Hør har ikke klart å komme i kontakt med Ella Marie Hætta Isaksen.

Vant med samisk joik

Selv om Isaksen møtte motstand i ungdomsårene, stoppet det henne ikke fra å servere joik i beste sendetid på «Stjernekamp». Faktisk stakk hun av med seieren med joiken «Ozan».

VINNER: Knut Marius Djupvik vant 2020-sesongen av «Stjernekamp». Bilder fra NRK. Vis mer

Det hele fikk overveldende tilbakemeldinger, både fra dommerne og folk i de norske hjem. Artisten uttrykte den gang stolthet over å kunne bidra til å formidle samisk kultur - og kanskje gjøre det litt lettere for andre samer å eie sin egen bakgrunn.

- Det er dette som gjør at jeg trosser alt av både nerver og angst, og går på scenen. Jeg pleier å ha angst i hele kroppen. Men det er dette som gjør at jeg fortsetter. Det at folk tar tilbake stoltheten og språket vårt på grunn av noe jeg kan gjøre, gjør at jeg vet hva jeg skal gjøre resten av mitt liv, sa hun til Dagbladet den gang.

Angst fylt

I et intervju med Dagbladet i 2018 åpnet Isaksen seg opp om nettopp angsten hun føler på før hun går på scenen.

Den gang kunne hun fortelle at hun akkurat hadde kommet ut av en vanskelig periode.

- Det er mange som ikke helt skjønner den sida av meg, at jeg er så nervøs før jeg går på. Jeg er et menneske som har over gjennomsnittet mye angst i meg, fortalte Isaksen åpenhjertig, før hun utdypet:

- Jeg er utadvendt som person. Men jeg er kanskje ikke like selvsikker. Jeg har vært gjennom en periode der jeg var veldig nede, og jeg har nettopp kommet meg ut av det.

LES OGSÅ: Dukket opp med forlovedens ekskone

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer