Noah Vasstrand:

- Det kom litt som et sjokk

Noah Vasstrand er ikke redd for å være personlig på skjermen.

DELER ÅPENHJERTIG: Noah Vasstrand har hele veien snakket åpent om psykisk helse. Foto: Thomas Andersen / TV 2/ NTB
DELER ÅPENHJERTIG: Noah Vasstrand har hele veien snakket åpent om psykisk helse. Foto: Thomas Andersen / TV 2/ NTB Vis mer
Publisert

I TV 2-programmet «Funkyfam» følger seerne treningsinfluenser Jørgine «Funkygine» Vasstrand (33) og familien gjennom livets gode og dårlige dager.

Blant annet har det norske folk fått ta del i flytting, krangling og babynyheter, og familien har ikke vært redd for å vise sårbarhet på TV-skjermen.

En som virkelig har delt ærlig fra livet, er yngstebror Noah Vasstrand (20).

GRAVIDNYHET: I denne ukens «Funkyfam» får vi se hvordan Jørgine «Funkygine» Vasstrand reagerer når hun forstår at hun er gravid for fjerde gang. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Ikke bare snakket om kødd

Siden han var 16 år, har kameraene fulgt 20-åringen med på hans viktigste livshendelser. Seerne fikk også være vitne til at Ålesund-mannen åpnet opp om at han slet med angst til familien.

- Jeg føler det har blitt gjort på en genuin måte. Jeg har aldri pratet om det fordi jeg prate om det. Men jeg har snakket med familien om det, også er det tilfeldigvis et kamera som følger oss, og filmer det, forklarer realityprofilen til Se og Hør.

Vasstrand anerkjenner at psykisk helse er et vanskelig tema å snakke om, kanskje spesielt for menn. Da serien begynte å rulle over skjermen, opplevde 20-åringen derfor å få meldinger fra både mødre og gutter som satt pris på åpenheten.

TEMPERAMENT: «Farmen Kjendis»-programleder Tiril Sjåstad Christiansen ønsker å se Jørgine «Funkygine» Vasstrand i programmet sitt. Det skjer trolig ikke med det første. Video: Rød Løper/TV 2 Vis mer

- Det er det jeg er mest stolt av, at jeg ikke bare har snakket om kødd og tull på TV, men at jeg har tatt opp noe som det går an å være stolt av, forklarer Vasstrand og legger til:

- Det kom jo litt som et sjokk at det skulle bli godt tatt i mot, at det skulle skille seg litt fra alt det andre fra «Funkyfam», at folk synes det er bra at jeg prater om det.

I den norske befolkningen vil om lag en av fire rammes av en angstlidelse i løpet av livet, og cirka 15 prosent i løpet av et år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Nådde et bristepunkt

Halvitalieneren innrømmer at han først valgte å åpne seg for sin egen del, uten å tenke at andre kunne dra nytte av det.

- Så har det blitt til at folk synes det er hjelpsomt. Det synes jeg er kjempefint.

TILBAKE: Da Julie Grindbakken ble knivranet i sin egen leilighet i fjor, raste verden for henne og hun skjønte hun måtte ta grep. Video: Rød Løper Vis mer

- Hvordan er det å se tilbake på kjipe perioder på skjermen i ettertid?

- Det er litt sårt med tanke på at du bretter ut om livet ditt til de som ser på, men jeg må være ærlig, jeg har vært kjempeheldig og hatt veldig lite motgang, forklarer en positiv Vasstrand.

Han kan fortelle at det er nettopp de gode tilbakemeldingene som gjør det enkelt å være åpen.

- Det gjør det lettere å prate om det og fortsette med det, når folk ser på min sårbare side som en styrke, forklarer TV-stjernen.

Vasstrand tror også at flere enn man tror sliter med angst.

- Jeg har pratet om ting som jeg tror folk flest sliter med, men prater lite om. Det er veldig mange som har det veldig mye verre enn meg. Det er ikke sånn at dette er det verste man kan føle, selv om det føles sånn, forklarer han.

- Jeg tror at om man får man et angstanfall her og der eller sliter med å holde hodet på plass, så er det mange flere enn vi tror som har det. Derfor er det lett, for jeg vet at det er flere enn jeg tror som sliter med det.

- Du sier at du opplever at få snakker om angst. Hvorfor tror du det var det lett for deg å åpne opp om psykisk helse på TV den første gangen?

STERK HISTORIE: Dommer i «Skal vi danse», Merete Lingjærde, forteller en sterk historie på TV2 i påsken. Video: TV2 Vis mer

- Jeg har fått en oppdragelse der det aldri har vært et problem å prate om ting. Det har alltid vært naturlig for meg. Den perioden jeg først hadde angst, så var det et år der jeg holdt det for meg selv. Og du kjenner bare at klumpen vokser og vokser, og du får flere og flere angstanfall.

Klumpen i magen vokste seg større og større. Til slutt så 20-åringen seg nødt til å snakke med noen om hvordan han hadde det.

- Jeg husker at jeg fortalte det til mamma, og da var hundre kilo løftet fra skuldrene mine, minnes han.

Flytter til Oslo

I dag kan Vasstrand fortelle Se og Hør at han har det bra.

- Selv om jeg ikke har angst, så får jeg jo nervesammenbrudd av og til når jeg synes ting er vanskelig, men sånn er jeg bare som person, forteller han, og understreker:

- Jeg har det veldig bra.

Etter militæret bodde Vasstrand hjemme i Ålesund hos moren ett år. Nå sprer han vingene og setter kurs mot Oslo. Der skal han jobbe ett år, før han forhåpnentligvis skal studere moteindustri på Høyskolen Kristiania.

STRENG STORESØSTER: Tvillingbrødrene Emil og Silas Massa Vasstrand er tydelige på hvem som er sjefen i familien deres. Video: Rød Løper Vis mer

- Det er veldig deilig. Jeg har bodd et år hjemme etter militæret. Jeg er lei, folk har dratt for å studere, du blir litt i den bobla som man har vært i tidligere. Det har vært deilig å være hos mamma et år til, men nå er jeg klar for å bo med gode kompiser og bli selvstendig for en gangs skyld.

Den moteriktige 20-åringen har drømmene klare.

- Starte noe eget. Nå er jeg ikke helt klar over alle mulighetene som er i den verden, så det blir egentlig mest for å se hvordan moteverden fungerer utenfor butikken. Bare prøve å suge til meg all kunnskap, og få et navn i moteverden.

«Funkyfam» sesong 4 har premiere 15. august.

LES OGSÅ:

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer