KONTROVERSIELT UTSAGN: - Jeg er ikke begeistret for slåing, men en liten dask i baken må man bare ha noen ganger, sa Siv Cotton til Seher.no tirsdag. Foto: Anders Myhren/Seher.no
KONTROVERSIELT UTSAGN: - Jeg er ikke begeistret for slåing, men en liten dask i baken må man bare ha noen ganger, sa Siv Cotton til Seher.no tirsdag. Foto: Anders Myhren/Seher.noVis mer

- Det kan prege et barn for livet

Barnevenn-legenden Simon Flem Devold tordner mot Hollywoodfruens barneoppdragelse...

SEHER.NO: Siv Cotton (38) er denne våren å se i TV3-programmet «Norske Hollywoodfruer». Tirsdag uttalte Cotton til Seher.no at hun flere ganger har gitt datteren sin, Charlize (8), et «dask» som en del av oppdragelsen, og at hun en gang også har slått henne i ansiktet.

Utsagnet får stifter av 4K-klubben, og mangeårig redaktør for barnesiden «På Skråss» i Aftenposten, Simon Flem Devold (80), til å reagere. Og det kraftig.

- Forferdelig
- Et forferdelig utsagn. Ved å slå et barn lærer man falsk respekt. Forferdelig er det også at hun sier dette offentlig, slik at mange andre kanskje tenker at «vi kan også gjøre dette», sier Devold til Seher.no.

Så sent som for noen dager siden ble barneloven i Norge endret. Nå har det blitt tydeliggjort at barn ikke skal utsettes for noen form for vold, heller ikke lette klaps - selv om det skjer som ledd i barneoppdragelsen.

I barnelovens paragraf 30, tredje ledd står det skrevet følgende:

«Barnet må ikkje bli utsett for vald eller på anna vis bli handsama slik at den fysiske eller psykiske helsa blir utsett for skade eller fare. Dette gjeld òg når valden brukast som ledd i oppsedinga av barnet. Bruk av vald og skremmande eller plagsam framferd eller annan omsynslaus åtferd overfor barnet er forbode».

Et vesentlig nytt element i den nye lovteksten, som ble vedtatt fredag 9. april, er altså at all vold mot barn er forbudt, selv om det skulle innvendes at det er en del av barneoppdragelsen.

- Ikke vondt av en klapp på baken
Siv Cotton har bodd i USA de siste 22 årene, og således underlagt amerikansk lovgivning. Cotton ser uansett heller ikke problemet ved å ha gitt datteren en dask i ny og ne. Samtidig understreker hun at hun har lite til overs for foreldre som slår barna sine, og at hun selv også foretrekker å bruke munnen når hun kjefter på datteren.

- De har ikke vondt av en liten klapp på baken. Jeg er ikke begeistret for slåing og slike ting, og selv har jeg aldri blitt slått. Men en liten dask i baken må man bare ha noen ganger, sa hun tirsdag til Seher.no.

Simon Flem Devold er sterkt uenig.

- Etter norsk lov er det forbudt å slå barna. En dask er også forbudt. Og etter min mening er dette en god regel. Det er galt å straffe mennesker på den måten, barn er tross alt totalt forsvarsløse mot slikt, mener han.

- Kan prege et barn
En gang valgte den norske Hollywoodfruen å slå datteren i ansiktet, ifølge henne selv.

- Hun (datteren) var veldig glad i å slå selv når hun var liten, hun slo meg i ansiktet og sånn. Da fant jeg ut at jeg skulle slå henne i ansiktet tilbake. Etterpå gjorde hun det aldri igjen. Jeg tror ikke de forstår det som barn, at det gjør vondt å bli slått. Hvis de da ikke får en dask tilbake, sier hun.

Devold er totalt uforstående til Cottons argument.

- Å slå i ansiktet er en forbrytelse etter norsk lov. Noen gir vel kanskje en dask i sinne, men man vet at også det er galt, sier Devold, som ikke synes det er formildende at 38-åringen gikk til dette skrittet for å vise datteren at man ikke skal slå.


- Det hun viser ved å slå tilbake, er at slik gjør man det - hun bekrefter det barnet har gjort galt. Hun må være en meget uintelligent dame, dette er noe som kan prege et barn for livet, mener han.

Seher.no har vært i kontakt med Siv Cotton og forelagt henne uttalelsene fra Flem Devold. Hun har ikke ønsket å svare på kritikken.

- Ikke akseptert
USA-ekspert Ole Moen ved Institutt for nord-amerikanske studier ved Universitetet i Oslo forteller til Seher.no at «dask» i oppdragelsen heller ikke blir sett på som vanlig - eller akseptert - i USA.

- Hver stat har jo sin lovgivning, og hvordan strafferetten er i California - det vet jeg ikke. Men generelt sett har USA en barnevennlig lovgivning, der dette ikke er akseptert. Man ser jo eksempelvis flere rettssaker i USA som her i Norge blir sett på som latterlig overbærende, sier han til Seher.no.

Men ikke alle amerikanere mener det samme, understreker Moen.

- Her snakker vi om den private sfære, og som stort sett ikke blir akseptert. Men det finnes grupperinger som har et annet syn, forteller USA-eksperten, uten å utdype hvilke grupperinger nærmere.

Barneombud Reidar Hjermann ønsker overfor Seher.no ikke å kommentere saken.

«Norske Hollywoodfruer» ser du på TV3 mandager klokka 20.30. Se Seher.nos TV-guide her.

Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.

LES OGSÅ: - Jeg slo datteren min i ansiktet
 
Se videointervjuet med Siv Cotton her:


[obj:media:8512]