Kristiane Aateigen:

- Det har vært tøft

Influenseren står frem om plagene ved endometriose.

ØNSKER MER ÅPENHET: Kristiane Aateigen har vært åpen om smertene. Foto: Privat
ØNSKER MER ÅPENHET: Kristiane Aateigen har vært åpen om smertene. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kristiane Aateigen (29) - best kjent under navnet «Snillegucci» i sosiale medier - har de senere årene markert seg som blogger og influenser.

I sine kanaler oppdaterer hun følgerne med tips og triks man kan ta med seg i hverdagen, i noe som har gjort henne svært populær.

I fjor ga hun også ut selvhjelpsboka «Lev ditt beste liv». 29-åringen er også opptatt av viktige temaer som kvinnehelse, og har i flere Instagram-innlegg fortalt om den «usynlige» sykdommen hun lider av.

Hun har også stilt opp i et intervju med Gudbrandsdølen Dagningen.

Aateigen har endometriose, som ifølge Helse-Norge er en tilstand der livmorslimhinnen begynner å vokse utenfor livmoren. Årsaken er ukjent, og sykdommen kan gi kraftige smerter særlig i tiden rundt menstruasjon.

Store smerter hver måned

Aateigen beskriver overfor Se og Hør perioder med kraftige smerter, spesielt uken før og under menstruasjon.

- Smertene veksler mellom skarpe, knivliknende stikk, stråling ned i bena, trykk rundt livmoren, og en evigvarende murring som varierer i styrke. All energi i kroppen tappes raskt, noe som for meg fører til utmattelse. Smerten er heldigvis ikke konstant, den varer fra null til fire timer i opp til 14 dager i måneden, og andre har det langt verre enn meg, forteller hun.

FIKK STEMPEL: Under friidretts-VM i 2013 gjorde Isabelle Pedersen et intervju med NRK som har fulgt henne siden. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

En rekke kvinner har de siste årene gått ut med at de har sykdommen. Flere har fortalt om å ikke bli trodd, og om en evig kamp mot helsevesenet. Kjente kvinner som artisten Halsey (26) og skuespiller Emma Roberts (30) har åpnet seg om lidelsen.

Helt fra Aateigen fikk menstruasjon for første gang har hun slitt med smerter og kraftige blødninger.

Hun forklarer at hun gruet seg til hver eneste menstruasjon, men at smertestillende gjorde det overkommelig. Det siste halvåret har det imidlertid blitt verre for hver syklus, forklarer hun.

- Det har vært tøft å plutselig få så vondt, å ha et problem ingen vet nok om, å ikke ha noen løsning eller redning i sikte, sier hun, og legger til:

- Alt tar for lang tid, og det er fysisk og psykisk belastende.

MENSEN: NRK kommer snart med et nytt program som heter «Mensen». Der inviterer Tamanna kjente personer for å fortelle sine mensenhistorier. Vis mer

Vanskelig med prevensjon

29-åringen er glad for at hun har en jobb som gjør at hun kan være fleksibel, og kan gjøres hjemmefra. Hun håper at hjemmekontor blir mer brukt også etter coronapandemien, som et grunnleggende tiltak for kvinnehelse.

Influenseren forklarer at hun har vært uten prevensjon i mange år, da hormonene har gått ut over hennes fysiske og psykiske helse. En vanlig bivirkning av eksempelvis p-piller er nedstemthet.

Nå forsøker hun spiral, som ikke inneholder hormonet østrogen, i et håp om at smertene blir mindre, uten at det går ut over andre ting.

- Det har vært tøft. Krampene ble kraftigere og mer sporadiske i starten, blødningene var ute av kontroll, kroppen holder på så mye vann at det sprenger i huden, og humøret mitt blir påvirket i form av kraftigere PMS. Kroppen begynner sakte å venne seg til den og symptomene avtar. Hvis det ikke blir helt bra har jeg åpen henvisning til å ta kikkhullsoperasjon på Ullevål, hvor jeg forhåpentligvis får fastslått diagnosen og fjernet celler fra steder de ikke burde være, forklarer hun.

GOD VENN: For Kristiane Aateigen er varmeflasken en god venn når smertene er som verst. Foto: Privat
GOD VENN: For Kristiane Aateigen er varmeflasken en god venn når smertene er som verst. Foto: Privat Vis mer

Vil spre kunnskap

Aateigen etterlyser også mer åpenhet rundt lidelsen, og er glad for at det i den siste tiden har fått stadig mer oppmerksomhet. Hun ønsker at den skal være kjent for dem rundt også, som kjærester og fedre.

- Hver eneste historie på nyhetene, i aviser og sosiale medier hjelper. Jeg tror at influensere med endometriose spiller en viktig rolle i denne saken, fordi vi når ut til mange som bryr seg om oss generelt, og mange som kanskje ikke ville klikket på artikler om det i en nettavis. Jo flere jenter som innser at de eller noen de kjenner har det, jo flere samtaler dras i gang og slik sprer kunnskap seg raskt, sier hun.

For Aateigen er det betennelsesdempende legemiddelet naproxen og en varmeflaske på magen blant det som lindrer smertene. Hun forteller også at yoga, meditasjon, badstue og andre ting som gjør at hun slapper av bidrar til å redusere stress, som igjen fører til mindre smerter.

Hun oppfordrer også andre kvinner som sliter med liknende smerter å gjøre god research før de kommer til fastlegen.

«MENSEN»: er navnet på det nye NRK-programmet der kvinnelige kjendiser kommer for å snakke om nettopp ... mensen. Video: Rød Løper/NRK Vis mer

- Det er mange fastleger som ikke har nok kunnskap til å innse hva det kan være selv om de hører alle symptomene. Min erfaring er derfor å møte opp forberedt så man kan stille de riktige spørsmålene og ikke gi seg før man har fått svar, råder hun.

LES OGSÅ: - Det har oppstått komplikasjoner

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer