- Det har vært noen spesielle uker

Lene Marlin fikk prisen som «Årets forbilde» og sier hun har fått tilbakemeldinger fra alt fra 12-åringer til 80-åringer etter åpenheten.

RØRTE ALLE: - Jeg håpet min historie skulle skape engasjement, men det har blitt større enn jeg trodde, sa en taknemmelig Lene Marlin. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
RØRTE ALLE: - Jeg håpet min historie skulle skape engasjement, men det har blitt større enn jeg trodde, sa en taknemmelig Lene Marlin. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: En stolt og ydmyk Lene Marlin (33) tok i mot prisen for «Årets Forbilde» av skuespiller Toralv Maurstad (88) på Se og Hørs Kjendisgalla på Chat Noir i Oslo mandag kveld.  

Den dyktige tromsøjenta mottok prisen for sin åpenhet. Tidligere i år skrev 33-åringen en kronikk i Aftenposten hvor fortalte at hun for flere år siden forsøkte å ta sitt eget liv.

HEDRET: Thomas Giertsen fikk Wenche Foss' ærespris og Lene Marlin prisen som «Årets forbilde» under Kjendisgallaen til Se og Hør. Her er de sammen med sjefredaktør Ellen Arnstad. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør
HEDRET: Thomas Giertsen fikk Wenche Foss' ærespris og Lene Marlin prisen som «Årets forbilde» under Kjendisgallaen til Se og Hør. Her er de sammen med sjefredaktør Ellen Arnstad. Foto: Andreas Fadum/Se og Hør Vis mer

-  Tusen takk. Det har vært noen spesielle uker. Jeg håpet min historie skulle skape engasjement, men det har blitt større enn jeg trodde, sa en taknemmelig Lene Marlin, etter at hun ble tatt imot med trampeklapp og en hel sal som reiste seg.

- Dette må vi ikke tie om. Vi må innse at det perfekte livet ikke eksisterer. Jeg har kjempet i noen år, sier Lene Marlin.

- Selv om det er mørkt og vanskelig kan det bli bedre. Jeg har fått tilbakemeldinger fra 12-13 åringer til folk over 80 år. Jeg tror også alle av dere sliter litt av og til. Las oss bli flinkere til å snakke om de alvorlige temaene. Livet er ikke bare glamour, sier Lene Marlin.

TV-STJERNER: Den nye sesongen av «Hver gang vi møtes» ble spilt inn i Moss i Østfold. Ole Paus (65, f.v.), Morten Abel (50), Marion Ravn (28), Anita Skorgan (54), Magnus Grønneberg (45), Kurt Nilsen (34) og Lene Marlin (32) er artistene vi blir bedr Foto: TV 2
TV-STJERNER: Den nye sesongen av «Hver gang vi møtes» ble spilt inn i Moss i Østfold. Ole Paus (65, f.v.), Morten Abel (50), Marion Ravn (28), Anita Skorgan (54), Magnus Grønneberg (45), Kurt Nilsen (34) og Lene Marlin (32) er artistene vi blir bedr Foto: TV 2 Vis mer

Lene har flere ganger snakket om sin skjøre psyke, blant annet i programmet «Hver gang vi møtes» på TV 2 men har aldri gått i detaljer, før hun skrev kronikken.

– Jeg var helt utslitt. Men jeg hadde forsonet meg med at dette kom til å bli min siste kveld. Jeg skrev av­skjedsbrev, overraskende kald og rolig. Jeg ville virke­lig dø den natten. Da øynene lukket seg, var det liksom greit. Men flere timer etterpå våknet jeg. Helt forvirret, og med en forferdelig smerte, skrev hun i Aftenposten.

Se rød løper fra Kjendisgallen i opptak her:

PAR: Lene Marlin er forlovet med skuespiller Kåre Conradi. Her er paret på vei inn til Märtha Louises 40-årslag på Slottet i 2011. Foto: Stella Pictures
PAR: Lene Marlin er forlovet med skuespiller Kåre Conradi. Her er paret på vei inn til Märtha Louises 40-årslag på Slottet i 2011. Foto: Stella Pictures Vis mer

1 av 6 unge har selvmordtanker

En undersøkelse gjort av Universitetet NTNU i Trondheim, publisert i Dagens Medisin viser at én av seks unge sliter med selvmordstanker. Selv fortalte hun om selvmordsforsøket for å hjelpe andre:

- Så hvis du som leser dette ikke har det så godt akkurat nå, ikke helt ser hvordan livet noen gang kan bli bedre; vær så snill, hold ut litt til! Tro meg, det er verdt det!, skrev Marlin i samme kronikk.

Juryens begrunnelse:

I juryen var det ingen tvil om at Lene Marlin fortjente prisen for «Årets forbilde». Slik lyder juryens begrunnelse:

«Hun var den vakre, suksessrike ungjenta som fulgte sine musikalske ambisjoner og slo igjennom internasjonalt. Det var berømmelse, status og penger. Sett fra utsiden, levde hun et liv andre bare kunne drømme om. Hun hadde alt – bare ikke livet hun SELV ønsket å leve. Hun kjente bare en endeløs tomhet. Faktisk hatet hun livet så sterkt at hun ville kvitte seg med det. Hun forsøkte. Flaks at du overlevde, sa legene. Uflaks, sa hun selv. I september i år, 15 år senere, åpnet hun seg for første gang. I en kronikk i Aftenposten skrev hun følgende:  «Jeg lever med det hver dag og kommer til å bære det med meg for resten av livet. Så da kan jeg like godt si det høyt: At jeg prøvde å ta mitt eget liv.»

Responsen var massiv. Budskapet hennes – «ikke gi opp, søk hjelp» – nådde berørte og pårørende over hele landet. Det er rundt dobbelt så mange som dør av selvmord enn det er dødsfall i trafikken, og helsevesenet registrerer mellom 4000 og 6000 selvmordsforsøk i året. Hun fikk løftet et tabubelagt emne fram i offentligheten, og hun ble tildelt «Åpenhetsprisen» av organisasjonen Mental Helse for å bidra til å fjerne stigmatisering knyttet til selvmord.

Men først og fremst ble hun møtt av en overstrømmende takknemlighet fra mennesker i samme situasjon. De følte at det ble lettere å snakke med noen, lettere å søke hjelp, lettere å finne håp. Lettere å velge livet.

Årets forbilde er Lene Marlin»

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer