Petter Solberg:

- Det har vært ganske tøft

Petter Solberg var nær å gi opp rallysporten.

SYK: Tidligere denne måneden avslørte Petter Solberg alvorlig sykdom som holdt på å ødelegge rallykarrieren hans. Foto: NTB Scanpix
SYK: Tidligere denne måneden avslørte Petter Solberg alvorlig sykdom som holdt på å ødelegge rallykarrieren hans. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tidligere denne måneden avslørte rallystjernen Petter Solberg (43) store helseproblemer.

Til NRK kunne den doble verdensmesteren fortelle at han hadde fått sarkoidose, en lungesykdom som nesten gjorde at Petter måtte gi seg som rallykjører.

Det skal ifølge kanalen ha vært helt tilfeldig at legene fant den alvorlige sykdommen. Det var nemlig etter at han opererte kragebeinet, etter krasjet i Latvia for snart et år siden, at legene fant en brun flekk på lungene hans.

Ifølge Norsk sarkoidose-forening kjenner man ikke årsaken til at sykdommen oppstår. Det er en betennelse som kan angripe flere organer i kroppen, men oftest lungene.

Dette har ført til at Petter har opplevd å bli utmattet, og trenger ekstra mye hvile.

Tøft

I et nytt intervju med Dagbladet forteller rallykjøreren om hvordan sykdommen har påvirket ham.

SKADET: Petter Solberg ble sendt til sykehus etter å ha krasjet i søndagens semifinale under VM-runden i rallycross i Latvia. Video: NRK Vis mer

- Det har vært ganske tøft, forteller han til avisen og fortsetter:

- Under den ene testen i Frankrike tidligere i år, måtte jeg bare fly hjem. Jeg var så dårlig at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Da var det rett til sykehuset, og jeg ble satt på behandling med en gang.

Etter at Petter ble diagnostisert med sykdommen har han måttet legge om mye i hverdagen. Det nye livet handlet blant annet om mye hvile.

Saken fortsetter under:

FAMILIEN: Petter Solberg sammen med hans kone Pernilla Solberg og sønnen Oliver Solberg på Hellerudsletta tidligere i år. Foto: NTB Scanpix
FAMILIEN: Petter Solberg sammen med hans kone Pernilla Solberg og sønnen Oliver Solberg på Hellerudsletta tidligere i år. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På bedringens vei

Etter flere behandlinger har Petter fortsatt ikke blitt helt frisk - men frisk nok til å kunne fortsette rallykarrieren.

- Jeg er hundre ganger bedre nå enn tidligere i år. Og det er ikke alle som blir kvitt det, sier han.

Det er imidlertid ikke første gang Petter har opplevd sykdom på nært hold. Han har nemlig vært ute en vinternatt før, da sønnen Oliver Solberg (17) ble født tre måneder for tidlig.

Komplikasjoner

Kun 870 gram veide Oliver da han kom til verden i 2001.

Det har ført til flere utfordringer opp gjennom årene for familien Solberg.

- Han var ikke store karen da han ble født. Tiden har gått fort, og det er jo fantastisk at han er vokst opp og blitt skikkelig frisk, og en så positiv gutt. Han elsker ishockey og bilkjøring. Og jenter da, uttalte Petter i et intervju med TV 2 i 2014.

Fulgt pappas fotspor

«Eplet faller ikke langt fra stammen» heter uttrykket som i dette tilfellet beskriver forholdet mellom far og sønn godt. Det er nemlig tydelig at Petter har hatt en stor innvirkning på sønnens fritidsinteresser.

I slutten av april i fjor sto Oliver på startstreken som tidenes yngste fører under RallyX.

Fra Senkveld på TV 2. Vis mer

Selv om Oliver har fått sporten inn med morsmelken, mener han ikke at det er foreldrene som har lært ham opp.

- Nei, jeg har lært meg det meste selv, fortalte han til Se og Hør i 2014.

Den gang mente Oliver at han heller ikke hadde så mye å strekke seg etter.

- Jeg er bedre til å kjøre enn pappa. Det har jeg vært siden jeg ble født.

Petter, som aldri har presset Oliver til noe han ikke har lyst til selv, mente sønnen hadde et stort poeng.

- Det er faktisk sant det han sier. Det er bare å glemme å si noe til barn for at de skal lære. Det beste er at de finner ut av ting selv. Jeg har prøvd å hjelpe, men det er bare ikke vits, sa rallycross-kjøren den gang.

Petter Solberg kjører Chevrolet Camaro sammen med sønnen, og intervjues om hvordan det er å kjøre bil med sønnen og hvordan det er å delta i programmet "Det sterkeste kjønn". Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg var ødelagt og kunne ikke repareres