<strong>PÅ TUR:</strong> Nadya Khamitskaya, kjent fra en rekke programmer - først og fremst «Skal vi danse» - er med i kjendisutgaven av «71 grader nord». Der må hun utfordre sin største skrekk. Foto: TVNorge
PÅ TUR: Nadya Khamitskaya, kjent fra en rekke programmer - først og fremst «Skal vi danse» - er med i kjendisutgaven av «71 grader nord». Der må hun utfordre sin største skrekk. Foto: TVNorge Vis mer

Nadya Khamitskaya i «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis»

- Det har satt sine spor i underbevisstheten

Nadya Khamitskaya utfordret skjebnen ved å takke ja til naturreality.

Publisert

(Se og Hør): Norges vakreste eventyr, som TVNorge selv har valgt å omtale «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» som, har premiere på nok en sesong søndag kveld.

Et knippe offentlige profiler er for niende gang samlet for å komme seg fra landets sørligste til landets nordligste punkt. Tradisjonen tro er det flere av årets deltakere som ikke er spesielt turvante, og flere hindre må overgås allerede fra programmets start.

Tidligere proffdanser og «Skal vi danse»-profil Nadya Khamitskaya (35) er blant disse. Selv om hun bor i landlige omgivelser på Nesodden, har ikke friluftsliv fått seire over dansesaler, tv-produksjoner og familieliv. Mangelen på erfaring er imidlertid på langt nær hennes største problem.

Nadya Khamitskaya intervjues på premieren av TV2-programmet "Skal vi danse" som gravid tilskuer og ikke deltaker. Vis mer

Livredd for vann

- Da jeg først takket ja til å være med på «71 grader nord», visste jeg jo at det kunne bli noe svømming. Jeg var innstilt på det, men ikke i like stor grad som det faktisk ble. Det var et sjokk, sier hun til Se og Hør.

Khamitskaya har vært livredd vann helt siden hun var ei lita jente i hjemlandet, Hviterussland. Som følge av en ulykke som fort kunne fått fatale konsekvenser for den tidligere proffdanseren, har hun holdt seg unna det våte element.

<strong>KONTRAST:</strong> Det er slik vi er vant til å se henne - i festlige antrekk og med høye hæler. Kontrasten til hvem hun blir på tur gjennom hele Norge er stor og strippet for staffasje. Foto: Tor Lindseth
KONTRAST: Det er slik vi er vant til å se henne - i festlige antrekk og med høye hæler. Kontrasten til hvem hun blir på tur gjennom hele Norge er stor og strippet for staffasje. Foto: Tor Lindseth Vis mer

- Da jeg var liten, holdt jeg på å drukne. Jeg var bare to år gammel, og badet ute i en slags stamp. Jeg husker ikke hva som skjedde, men jeg falt inn og ble funnet der. Mamma oppdaget det jo med en gang, men jeg besvimte. Det var veldig skummelt for oss. Jeg husker ikke opplevelsen, men det har satt sine spor i underbevisstheten min. Jeg er ganske uredd ellers i livet, men vann har alltid vært min største skrekk, forteller hun.

Uten å avsløre for mye fra premiereepisoden til TVNorges velkjente realitykonsept, må deltakerne legge på svøm. Ikke tjue meter fra et stup eller over en bekk, men fra en øy til en annen.

<strong>SVØMMETRØBBEL:</strong> Khamitskaya (t.h) måtte legge på svøm i første episode. I ettertid roser hun blant andre Karoline Dyhre Breivang for hjelpen. Foto: Skjermdump
SVØMMETRØBBEL: Khamitskaya (t.h) måtte legge på svøm i første episode. I ettertid roser hun blant andre Karoline Dyhre Breivang for hjelpen. Foto: Skjermdump Vis mer

- Når vi plutselig skulle svømme en distanse på 2,6 kilometer var det en ekstremt stor påkjenning - både psykisk og fysisk. Jeg kom i vannet og fikk helt panikk. Det var noe tang på foten min som dro meg ned, og jeg fikk et tilbakefall av redsel. Jeg ville ikke vise at jeg egentlig var livredd, for jeg ville jo at laget vårt skulle vinne, forklarer hun åpenhjertig.

Vendepunktet

Gjennom hele sesjonen gjentar Khamitskaya flere ganger at hun synes det er vanskelig, og at hun ikke kunne klart det for fire år siden. Det er ikke helt tilfeldig at det er nettopp den tidsperioden dansestjernen tar opp.

For fire år siden - nå snart fem - skulle nemlig et annet realityprogram på mange måter forandre svømmefrykten hennes. Danseren ble spurt om å være med i «Skal vi stupe» på TV 2. Hun takket ja, selv om hun paradoksalt nok ikke kunne svømme på tidspunktet.

<strong>PROFF:</strong> Hun har bodd i Norge i 17 år, og har danset seg til seier i både konkurranser og på tv. Foto: Espen Solli
PROFF: Hun har bodd i Norge i 17 år, og har danset seg til seier i både konkurranser og på tv. Foto: Espen Solli Vis mer

Skulle man derimot lære seg det, kunne man jo like gjerne bli opplært av proffene.

- Jeg kunne jo ikke svømme, og da kunne jeg liksom ikke stupe heller. Men jeg tenkte at det var en gylden mulighet til å lære seg det. Skulle jeg først svømme, kunne jeg like gjerne få lære av proffene. Jeg takket ja, og lærte meg det plutselig.

Det at hun i tillegg var mor, sørget for ytterlig motivasjon.

- Da jeg fikk barn, begynte jeg å tenke over at dette egentlig handler mer om ansvar enn hva jeg selv vil. Vi bor på Nesodden, omgitt av vann, og derfor måtte jeg lære å svømme etter at jeg ble mor. Man vet aldri hvilken situasjon man kommer i, forteller hun.

- Har ikke trent siden da

Etter den krevende svømmelengden i «71 grader nord», takker hun i dag blant andre Håvard Tvedten og Karoline Dyhre Breivang - som svømte ved hennes siste og holdt motivasjonen oppe.

- Det er takket være dem at det gikk så bra som det gjorde. Jeg er ubeskrivelig takknemlig, selv om første etappe gikk fra himmel til helvete.

Khamitskaya er ikke spesielt glad i vann nå heller, men hun kan i hvert fall svømme og får utfordre frykten sin i beste sendetid. Frykten var imidlertid ikke det eneste problemet hun støtte på.

En skulle kanskje tro at en tidligere proffdanser var topptrent og klar for å dra på tur, men den gang ei. For ni år siden la hun opp proffkarrieren, og har siden den gang vært å se i «Skal vi danse». Hun har derimot bare trent nok til å holde seg aktiv i periodene med innspilling. Danseren har vunnet TV 2s kjendiskonkurranse hele tre ganger - sist med Eilev Bjerkerud i 2016.

11.08.2012 NYBAKT MAMMA: Nadya Khamitskaya, dansepartneren til Vebjørn Sand, ble nylig mor. Sønnen er på samme alder som Marianne Aulies lille solstråle, og de to er allerede introdusert for hverandre. Vis mer Vis mer

Etter det, ga hun seg med dans og all fysisk aktivitet, tilsynelatende.

- Jeg har ikke trent siden da. Jeg har vært for opptatt med å skrive master og å planlegge bryllup. Trening ble nedprioritert, og derfor var kondis og styrke så godt som fraværende da vi skulle på tur, flirer hun.

Drømmebryllup

Og apropos bryllup. I sommer giftet dansestjernen seg med VG-profil Mads Andersen i et romantisk bryllup over tre dager i den portugisiske badebyen Estoril.

Den tidligere danseproffen sto som hvit brud i en kjole fra Self-Portrait

- Jeg har prøvd rundt 40 fantastisk vakre kjoler, men bestilte denne veldig tilfeldig fra Net-A-Porter, sittende i bilen på vei til svigers. Kjolen ble levert på døren i en lekker svart eske, på selveste Valentines day, sa hun til «ektemannens avis» etter den store dagen.

Paret har vært kjærester siden 2011 og har sønnen Léon og dattera Evie sammen.

LES OGSÅ: - Vi satt inne for drap

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer