Dronning Margrethe:

- Det har nok blitt felt mange tårer bak lukkede dører

Slik er dronning Margrethes nye hverdag.

ET TOMROM: Dronning Margrethe mistet ektemannen gjennom 51 år i februar. Med prins Henrik borte, har livet endret seg på flere punkter for 77-åringen. Foto: NTB Scanpix
ET TOMROM: Dronning Margrethe mistet ektemannen gjennom 51 år i februar. Med prins Henrik borte, har livet endret seg på flere punkter for 77-åringen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): På morgenen den 14. februar våknet verden til nyheten om at prins Henrik av Danmark (83) hadde sovnet stille inn.

Dødsfallet skulle lenge prege nyhetsbildet i både skandinaviske, så vel som internasjonale medier. Hele verdens øyne var også rettet mot Danmark idet prinsen ble ​stedt til hvile under en sorgtung bisettelse den 20. februar.

Videre fulgte en månedslang hoffsorg ved det danske kongehuset, der verken dronningen, kongefamilien eller hoffet deltok i selskapelige eller underholdende arrangementer.

- Savner mest

Sørgeperioden opphørte offisielt onsdag 14. mars. For det danske folk og resten av verden går livet tilsynelatende sin vante gang.

For dronning Margrethe (77) er det ingen tvil om at bortgangen til ektemannen gjennom 51 år har etterlatt et tomrom i tilværelsen.

I GODE OG ONDE DAGER: Dronning Margrethe og prins Henrik fikk 51 år sammen som ektepar. Prins Henrik sovnet stille inn 13. februar på Fredensborg Slott. Foto: NTB Scanpix
I GODE OG ONDE DAGER: Dronning Margrethe og prins Henrik fikk 51 år sammen som ektepar. Prins Henrik sovnet stille inn 13. februar på Fredensborg Slott. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Man må vel kunne si at ensomheten har innhentet Margrethe etter at prins Henrik brått ble revet bort fra hennes liv. Selv om Henrik levde et fargerikt liv og ofte var borte fra sin kone, hadde de jo hverandre. Fra å være to rundt frokostbordet, sitter dronningen nå alene. Det er nok slike små ting i hverdagen som Margrethe savner mest, forteller Se og Hørs kongehusekspert, Anders Johan Stavseng, til Dagbladet.​

- Varmet hjertet

Dronningens første offisielle oppgave etter ektemannens dødsfall, var en middag for det danske forsvaret på Fredensborg slott 11. mars. Det var også her prinsegemalen sovnet inn med sine nærmeste rundt seg drøye tre uker i forveien.

Som dronning er hun imidlertid oppdratt til å stå i stormen. Kongehuseksperter har tidligere pekt på at Margrethe er av den gamle sorten, som ikke viser følelser offentlig. Det har hun så langt heller ikke gjort, noe som har skapt visse reaksjoner.

Ifølge det danske kongehusets nettsider har Margrethe imidlertid hatt en travel timeplan bestående av varierte opptredener og arrangementer.

- Hoffsorgen er over, og Margrethe er tilbake på jobb for kongehuset. Livet går videre, og for dronningen er det nok viktig å komme seg ut og møte mennesker. Danskene er utrolig glade i sin dronning, og støtten hun har fått etter ektemannens død, har nok varmet hennes hjerte, sier Stavseng.

Saken fortsetter under:

PLIKTENE KALLER: Dronning Margrethe har vist seg sterk i møte med folket etter at hun mistet ektemannen. Ifølge kongehuseksperten er hun takknemlig for støtten fra det danske folk. Her avbildet 20. mars. Foto: NTB Scanpix
PLIKTENE KALLER: Dronning Margrethe har vist seg sterk i møte med folket etter at hun mistet ektemannen. Ifølge kongehuseksperten er hun takknemlig for støtten fra det danske folk. Her avbildet 20. mars. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Tårer bak lukkede dører

Han forklarer videre at dronningen i tida etter begravelsen har fått god støtte fra både venner og familie.

- Utad har dronning Margrethe vist seg sterk. Men Margrethe er også et menneske, og det har nok blitt felt mange tårer bak lukkede dører i hennes private leilighet på Amalienborg. Det er vondt å være enke.

Saken fortsetter under:

Live-published photos and videos via Shootitlive

Prinsen hadde de siste åra slitt med helsa, og etter at han ble diagnostisert som dement,​ forverret situasjonen seg.

Som følge av diagnosen, trappet han ytterligere ned på sine kongelige opptredener og oppgaver, og det siste året trakk prinsen seg også tilbake fra rampelyset.

GIKK BORT: Sent på kvelden tirsdag 13. februar 2018 sovnet prins Henrik av Danmark stille inn, 83 år gammel. Både dronning Margrethe og sønnene deres, kronprins Frederik og prins Joachim, var til stede. Prins Henrik var en fargerik prins - se noen av øyeblikkene fra livet hans her! Vis mer

Selv om dronninga nå blir eldre, har hun ingen planer om å gå av med pensjon, mener kongehuseksperten.

- Dronning Margrethe har selv slitt med dårlig rygg og skrantende helse, men er helt klar i hodet. Hun har selv sagt at hun ikke kommer til å abdisere før hun dør. Margrethe er svært kulturinteressert og dedikert i sin dronningrolle. Det er nok hennes beste medisin i denne tøffe tiden etter Henriks bortgang, sier Stavseng.

LES OGSÅ: Dronningens smil forvirrer danskene

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer