George Floyd:

- Det har aldri vært greit

Drapet på George Floyd vekker engasjement og raseri hos verdens største kjendiser.

HARDT UT: En rekke store kjendiser - i både Norge og utlandet - har tatt til sosiale medier etter at afroamerikaneren George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet tidligere denne uka. Blant andre Jennifer Aniston har delt et innlegg. Foto: NTB Scanpix
HARDT UT: En rekke store kjendiser - i både Norge og utlandet - har tatt til sosiale medier etter at afroamerikaneren George Floyd døde da han ble pågrepet av politiet tidligere denne uka. Blant andre Jennifer Aniston har delt et innlegg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne uka har George Floyd-saken fra Minneapolis i USA rystet en hel verden. Den 46 år gamle afroamerikaneren døde etter at han ble pågrepet av tre politimenn - der én av dem presset kneet sitt mot Floyds nakke, slik at han til slutt ikke lenger får puste.

«I can't breathe» var Floyds siste ord.

En video av hendelsen har i ettertid skapt stor debatt om bruken av politivold i USA. Hendelsen har utløst store demonstrasjoner og voldsomme opptøyer i flere byer i USA.

Politimannen Derek Chauvin har fått sparken og er nå siktet for drap etter at Floyd døde. Tre andre politimenn som også var til stede under pågripelsen, har også blitt sagt opp.

Saken har ført til et sterkt raseri hos mange, og Floyds dødsfall har også vekket reaksjoner blant kjendisene. Blant dem som reagerer, er skuespiller Jennifer Aniston (50).

- Hjerteskjærende

- Denne uka har vært hjerteskjærende av så mange grunner. Vi må erkjenne at rasismen og brutaliteten i dette landet har pågått i svært lang tid - og det har ALDRI vært greit, skriver «Friends»-stjerna i et innlegg på Instagram, og fortsetter:

- Det er vårt ansvar å lage støy, å kreve rettferdighet, å lære oss noe om disse spørsmålene, og mer enn alt: å spre kjærlighet. Hvor lang tid er vi villig til å la gå uten forandring? HVOR LANG TID?

Også sangstjerna Beyoncé (38) har latt seg provosere av dødsfallet, og oppfordrer følgerne sine på Instagram til å skrive under på en underskriftskampanje.

- Hvis du ønsker å kreve flere siktelser mot alle de som er involvert i George Floyds dødsfall, skriv under på kampanjen, deler 38-åringen på Instagram.

Realitystjerna Kim Kardashian (39) har også delt et innlegg på bildedelingstjenesten, og der skriver hun blant annet at hun er sint etter det som har skjedd.

View this post on Instagram

Text "FLOYD" to 55156 #blacklivesmatter

A post shared by Kim Kardashian West (@kimkardashian) on

- I likhet med mange andre av dere, er jeg sint. Jeg er mer enn sint. Jeg er rasende og jeg er forferdet. Jeg er utslitt av det hjerteskjærende jeg føler av å se mødre, fedre, søstre, brødre og barn lide fordi deres kjære ble drept eller har opplevd urett fordi de er svarte, skriver 39-åringen som nå ønsker å bruke stemmen sin til å gjøre noe med rasismeproblemet i USA.

Popkometen Miley Cyrus (27) har også reagert etter George Floyds dødsfall.

- I likhet med mange andre av dere, er jeg sint, rasende og hjerteknust over den urettferdigheten som har pågått altfor lenge i landet vårt - gjennom århundrer og generasjoner. Til mine fans: hver og en av oss har en stemme, jeg ber dere om å bruke den akkurat nå, skriver artisten, og legger til:

- Vi må gjøre vårt for å gjøre rettferdighet til en virkelighet for alle sammen.

Reagerer sterkt

Dødsfallet har heller ikke gått upåaktet hen her hjemme i Norge. EAT-grunnlegger Gunhild Stordalen (41) delte søndag et innlegg på Instagram der hun delte dette sitatet:

«Mine følelser akkurat nå er ikke så veldig relevant, fordi det ikke er mitt liv det handler om. Vær så snill, vær så snill å lytt stille og tankefullt og ydmykt til de menneskene det gjelder».

I bildeteksten forklarer Stordalen at dette ikke er hennes eget sitat, men at hun har blitt inspirert av en annen hvit kvinnes ord.

- Som en hvit norsk kvinne lytter jeg varsomt til de det gjelder, skriver 40-åringen.

Også prinsesse Märtha Louise (48) gikk tidligere denne uka hardt ut mot politivolden i USA.

- Stopp! Dette har foregått altfor lenge - drap på uskyldige menn og kvinner. Hvem er disse monstrene av forskrudde verdier som tror de har rett til å drepe noen bare fordi de har en annen pigmentering i huden, var blant det prinsessa skrev.

Lørdag ble det kjent at den foreløpige obduksjonsrapporten av George Floyd konkluderte med at han ikke døde av kvelning alene. Han skal også ha hatt underliggende hjerteproblemer.

BRUKER TITTELEN: Märtha Louise bruker sin prinsessetittel i en kommersiell sending hos Sionearth på YouTube. Video: Sionearth via YouTube Vis mer

Disse to faktorene, kombinert med hans generelle helsetilstand, og at han kan ha vært påvirket av rusmidler, er den sannsynlige dødsårsaken, ifølge rapporten utarbeidet av delstatsmyndighetene i Minnesota.

LES OGSÅ: I sorg etter tapet av datteren (3)

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer