TETTE BÅND: Nejra flyktet fra krigsherjede Bosnia i år 2000 sammen med moren Elsa og lillesøsteren Emra. De stortrives i Norge, men er fortsatt svært nært knyttet til hverandre på grunn av de dramatiske årene i Bosnia. Foto: Tor Lindseth
TETTE BÅND: Nejra flyktet fra krigsherjede Bosnia i år 2000 sammen med moren Elsa og lillesøsteren Emra. De stortrives i Norge, men er fortsatt svært nært knyttet til hverandre på grunn av de dramatiske årene i Bosnia. Foto: Tor LindsethVis mer

- Det handlet om å overleve

Den siste viking-deltageren vokste opp under Bosniakrigen

SEOGHØR.NO: Etter tre dramatiske uker i vikingleiren, var det Nejra Osmic (21) sin tur til å reise hjem onsdag kveld. Hun var lettet over å få forlate tv-innspillingen.

- Jeg savnet mamma og søsteren min veldig, og la meg med en klump i brystet hver kveld. Om natten drømte jeg om dem, og jeg kjente på meg at jeg burde komme hjem, forteller hun til Seoghør.no.

LES OGSÅ: Du bør bli kastet ut herfra

Fem dager etter at hun var tilbake hos familien, døde hennes kjære bestefar, som ble igjen i Bosnia da hun flyktet med moren Elsa (46) og søsteren Emra (19) til Norge for fjorten år siden.

Hun tar tapet av bestefaren Emin svært tungt.

- Han var så klok og snill, og vi hadde et veldig godt forhold. Selv om jeg ikke er religiøs, ringte jeg alltid til bestefar så han kunne be for meg før eksamener på skolen. Det ga meg alltid en trygghet, forteller Nejra alvorlig.

Dramatisk oppvekst

Da Nejra kom til Norge i år 2000, hadde hun mange vonde minner fra en oppvekst preget av krigen som herjet i Bosnia på 90-tallet.

- Søsteren min og jeg pleide å følge med fra vinduet på alle tanksene som kjørte forbi huset vårt. Vi var livredde. En dag kastet de en granat mot husveggen der vi satt i sofaen. Den smalt gjennom veggen, og jeg rakk akkurat å flytte meg vekk. Det kunne gått fryktelig galt.

- Det var helt forferdelig å ha små barn mens det var krig. Men jeg rakk ikke å tenke så mye på det. Det handlet om å overleve og komme seg gjennom dag for dag, fortsetter mamme Elsa.

Mens Nejras pappa kjempet ved frontlinjen, var moren alene med barna. De bodde på et rom hos farfaren, uten strøm og innlagt vann. Moren pleide å varme vann på en kjele for å stelle barna. En dag gikk det fryktelig galt.

- Jeg satte kjelen med kokende vann på gulvet og snudde meg rundt et øyeblikk. Et sekund senere har Nejra puttet hele hodet ned i bøtten. Hun ble kraftig forbrent, og jeg var livredd for at hun skulle bli blind, forteller moren.

De dro på sykehuset, men måtte reise hjem uten medisiner. Moren lagde en salve av en blomst fra hagen og etter to uker med konstant pleie, var brann-blemmene borte, og i dag har Nejra ingen spor fra den dramatiske hendelsen.

Sterke bånd

Nejra har alltid vært svært knyttet til familien sin. Hun bor sammen med kjæresten Robin (26), men moren og søsteren bor bare få minutter unna. Det var dem savnet aller mest under det tre uker lange oppholdet i Rondane.

- Vi har bare hverandre, og er sammen hver eneste dag. Vi er veldig takknemlige vi er for at vi bor i Norge. Det kan ikke sammenlignes med hvordan vi hadde det før.

Det viktigste Nejra har lært av moren, er å stå opp for det hun tror på.

- Jeg er veldig standhaftig når jeg har en mening. Det har jeg lært fra jeg var liten. Mamma fikk aldri si sin mening da hun var mindre, så hun vil ikke at vi skal føle det samme.