UT PÅ VANNET:  Ute i Adventfjorden får du rett perspektiv på naturen. - Fjellene fremstår helt annerledes når du befinner deg på sjøen, mener Anne B. Ragde.  Foto: Se og Hør
UT PÅ VANNET: Ute i Adventfjorden får du rett perspektiv på naturen. - Fjellene fremstår helt annerledes når du befinner deg på sjøen, mener Anne B. Ragde. Foto: Se og HørVis mer

Det gode liv på Svalbard

Polarferie på Svalbard er ikke bare villmark og isbjørn. Det kan også handle om god mat og drikke, og late dager i flotte omgivelser.

SEHER.NO:  – På Svalbard er det umulig å bli utbrent. Tempoet er rolig, naturen spektakulær, stillheten magisk og kulturtilbudene mange. Dessuten har restaurantene gode råvarer og internasjonale kokker. Her kan du leve det gode liv, mener Barbro Paulsen, tromsøværing som har flyttet til Svalbard sammen med datteren Andrea (9).

– Andrea og jeg har tatt en timeout. Med en gang vi kom til Longyearbyen, sa Andrea: ”Her kommer jeg til å trives.” Naturen og stillheten gjør at du kommer i kontakt med deg selv. Forfattere, skuespillere, fotografer og malere blir inspirert av Svalbard.

Kom om vinteren
I mars, april, mai og de to første ukene av juni er Longyearbyen og Svalbard fylt opp med tilreisende. Deretter synker antall besøkende sakte fram til september. Etter den tid er det få som besøker øygruppen. André Grytbakk, daglig leder ved Huset i Longyearbyen, mener folk bør komme til Svalbard også vinterstid:

– Begrepet mørketid er så negativt ladet. Kall det noe annet! sier Grytbakk.
– Jeg foreslår "Nordlyshalvåret", skyter Barbro Paulsen inn.

Svalbards gourmetsjef André Grytbakk har all grunn til å framheve Husets mat og vin. I tillegg til en høyst oppegående middagskafé, rommer nemlig Huset en gourmetrestaurant – samt Norges største kommersielle vinkjeller, med 20 000 flasker vin fordelt på 1200 ulike typer. Noen av vinene er nesten umulig å oppdrive andre steder, og det er mulig å oppsøke det aller helligste for vinsmaking og kåserier.

Champagne og reinsdyr
Suksessforfatter Anne B. Ragde, på besøk i Longyearbyen med Se og Hør, skjuler ikke sin glede over at kjelleren blant annet rommer noen hundre champagneflasker.

– Noen av disse begynner å bli spekulasjonsobjekter, sier hun andektig. Det går knapt en dag uten at forfatteren nyter et glass champagne eller to, og hun har store kunnskaper om den boblende drikken.
Oppe i restauranten er ikke forholdene større enn at servitøren forteller at reinen hun serverer ble skutt i Colesdalen en måned i forveien – av sjefen, André Grytbakk.
Som forrett velger vi terrin med svalbardreinsdyr, svalbardrype og svalbardsel, med bacon og portvinssirup. Hovedretten består av reinkjøtt og grønnsaker i en deilig braseringssjy.
– Ikke for jålete dandert. Vi er tross alt på Svalbard, sier servitøren.

Halv pris på Polet
Dette skåler vi for, med en prisgunstig A. Jacquard et Fils Blanc de Blanc. Og prisen skyldes Svalbards status som avgiftsfritt område.

Dette får vi demonstrert når vi besøker Nordpolet, Vinmonopolets nordligste filial. Her ligger prisene på det halve eller lavere i forhold til fastlandet. Overskuddet – ca. seks millioner kroner i året – går tilbake til lokalsamfunnets lag og foreninger.
Avdelingsleder Wenche Dølmo kan også fortelle at Nordpolet sannsynligvis er det eneste stedet på jorden med rasjoneringskort på alkohol. Kortet gjelder kun for de fastboende. På Nordpolet kan de handle inntil 24 bokser øl i måneden, en halv liter hetvin og to liter brennevin. Vin derimot, kan alle handle ubegrenset. Forklaringen er morsom:
– I det gamle gruvesamfunnet var det bare sjefene som fikk vin. Dette var urettferdig, og på et tidspunkt ble det bestemt at alle, arbeidere som sjefer, skulle ha anledning til å nyte vin.

Hotellnyhet
Om et drøyt år vil Svalbard ha en ny, stor attraksjon for reisende som søker det gode liv. Spitsbergen Hotel åpner i februar 2009 verdens nordligste spa – med massasje, hudpleiebehandling og hydroterapi.

Anne B. Ragdes Svalbard-favoritter
 – Jeg får alltid tårer i øynene under innflyging til Svalbard. Utsikten fra flyvinduet gir deg en majestetisk introduksjon til oppholdet.
Forfatteren bak "Berlinerpoplene" elsker Svalbard, etter mange reiser rundt omkring på øyriket. Her er Annes liste over ”må se”-steder i hovedstaden.

Svalbardmuseet
Her får du innblikk i gamle fangsttradisjoner i arktiske strøk. Besøket gir en unik mulighet til å komme i kontakt med den urnorske eventyreren.

Kåre Tveter-samlingen
På Galleri Svalbard finner du et 40-talls malerier av Kåre Tveter, maleren som framfor noen har klart å fange det spesielle lyset på Svalbard. Han kom til Svalbard for første gang i 1982.

Restauranten på Huset
Bedre opplevelse av og innføring i vin, finnes ikke maken til i Norge. Vinkjelleren er fantastisk. Dessuten bidrar Husets restaurant til en matopplevelse som samlet sett tilfredsstiller den mest kresne gourmet. Meg, for eksempel.

Svalbard VillmarkssenterLigger få kilometer fra Longyearbyen. Senteret disponerer mer enn 80 polarhunder, og tilbyr turer og opplevelseskvelder du sent vil glemme.

Ut på vannet
Det er først når du kommer deg ut i båt og drar ut på Adventfjorden at du får rett perspektiv på naturen. Fjellene framstår helt annerledes når du befinner deg på vannet.


Slik kommer du hit: Norwegian (fra 13. mars) og SAS flyr direkte til Longyearbyen fra Oslo. SAS flyr også fra Tromsø. Regn med ca. 2000 kr tur-retur.

Her bor du: Longyearbyen har to regulære hoteller og en rekke andre botilbud. Hotellene er Radisson SAS Polar Hotell (fra 730 kr per person i dobbeltrom) og Spitsbergen Hotell – også kjent som Funken (475 kr). Basecamp Spitsbergen (680 kr), innredet som en gammel fangsthytte, men med moderne bekvemmeligheter, tilfredsstiller dem som vil ha noe helt særegent.
Steder som Mary-Ann’s Polarrigg (375 kr) – med utendørs badestamp og egen røykebuss (!), Spitsbergen Gjestehus (395 kr) og Gjestehuset ”102” (275 kr) tilbyr enklere standard og dusj/toalett på gangen.

Dette skjer: Polarjazzen foregår årlig den siste helgen i januar. Solfestuka starter 8. mars, og varer en hel uke. Blues'en er en annen årlig weekendbegivenhet, med de beste norske bluesartistene. Foregår i november.
Barbro Paulsen samarbeider med utestedene Kroa og Svalbar med å booke større artister og dj's i vinterhalvåret.

Mer info: www.svalbard.net.

LES OGSÅ: Vinter-Norge er full av gode opplevelser