HYLLET: Under årets Billboard-utdeling hyllet The Chainsmokers og artisten Halsey den svenske artisten Avicii. Video: CNN Vis mer

Avicii på Billboard Awards

- Det gjør denne tragedien enda mer smertefull

Den svenske artisten ble husket av bransjen i natt.

Publisert

Natt til søndag norsk tid gikk den årlige Billboard-utdelingen av stabelen, der den amerikanske musikkbransjen hyllet hverandre. Det var derimot også rom for et svensk innslag akkurat i natt.

Tidligere i år ble den verdenskjente, svenske artisten og DJ-en Tim Bergling, bedre kjent som Avicii, funnet død i Oman. Han ble bare 28 år gammel, og en hel verden følte på en kollektiv sorg i ukene etterpå. Strømmetallene hans gikk betraktelig opp, og han ble hyllet av både bransjen og fans.

Det samme skjedde i natt, under Billboard-utdelingen. Bergling, som for øvrig var nominert til pris, ble omtalt som en inspirerende sjel. Han ble også kalt en oppvekker.

- En påminnelse

Det er bransjemagasinet Variety som først omtaler saken. De skriver at både EDM-gruppa The Chainsmokers og artisten Halsey tok seg tid til å hedre et av sine store idol foran en fullsatt sal i Las Vegas og millioner av tv-seere.

- Avicii var en artist som inspirerte mange på mange måter, og han betydde mye for oss og EDM-miljøet, sa gutta fra The Chainsmokers.

<strong>FØLSOMT:</strong> Alex Pall og Andrew Taggart fra The Chainsmokers sto på scenen sammen med artisten Halsey da de hyllet Avicii. Det ble en følsom affære. Foto: NTB scanpix
FØLSOMT: Alex Pall og Andrew Taggart fra The Chainsmokers sto på scenen sammen med artisten Halsey da de hyllet Avicii. Det ble en følsom affære. Foto: NTB scanpix Vis mer

Da de senere i showet stakk av med prisen for beste EDM, sa Chainsmokers-medlem Andrew Taggart at de ønsket å dedisere prisen til den svenske artisten.

- Han var en som fikk oss til å tro at dette var noe vi kunne bruke livene våre på. Han inspirerte oss alle. Han påvirket både vår musikk og popbransjen. Han kommer til å bli savnet, og jeg håper han har funnet fred, sa han.

HYLLET TIM: På Sergels torg i Stockholm hadde fans og publikum samlet seg for å hedre artisten Avicii, som ble funnet død fredag 20. april. Video: Expressen Vis mer

Det var derimot artisten Halseys innlegg som sørget for flest blanke øyne i salen. Da hun skulle snakke om sin avdøde venn, benyttet hun anledningen til å sette søkelyset på psykisk syke.

- Alle som jobbet med ham ville si at han var så fantastisk, noe som gjør denne tragedien enda mer smertefull. Det er en påminnelse til alle om at vi må være til stede, mens vi støtter og elsker våre venner og familiemedlemmer som kanskje sliter med mentale sykdommer, fortalte hun fra scenen.

Hedret idolet

Kameraet ble pekt mot en tydelig rørt Kygo (26) under Halseys tale. Han har hele tiden sagt at Avicii har vært en av hans største inspirasjonskilder, og at han trolig ikke hadde drevet med det han gjør i dag, om det ikke var for hans svenske kollega.

<strong>RØRT:</strong> Under hyllesten av Avicii ble Kygo filmet. For han har svensken vært et stort idol. Her fotografert i Las Vegas i natt. Han var for øvrig nominert i tre kategorier, men måtte gå tomhendt hjem. Foto: NTB scanpix
RØRT: Under hyllesten av Avicii ble Kygo filmet. For han har svensken vært et stort idol. Her fotografert i Las Vegas i natt. Han var for øvrig nominert i tre kategorier, men måtte gå tomhendt hjem. Foto: NTB scanpix Vis mer

For å hylle avdøde Bergling, tatoverte Kygo nylig logoen til Avicii på armen.

- Aviciis musikk har betydd ufattelig mye for meg. Det er grunnen til at jeg startet å lage musikk i første omgang. Jeg føler på en måte at jeg kanskje skylder ham det. Det er på grunn av ham at jeg driver med det jeg gjør, sa bergenseren til TV 2 nylig.

I likhet med Avicii før sin død, har Kygo klatret opp til å bli en av verdens mest etablerte EDM-musikere. For tida holder han altså utsolgte konserter rundt om i USA.

Got my first tattoos last night🌴🖤

Et innlegg delt av Kygo (@kygomusic)

Nordmannen var naturlig nok blant dem som mottok nyheten om Aviciis bortgang med sjokk.

«Kan ikke tro at dette er sant. Min største inspirasjon og grunnen til at jeg i det hele tatt begynte å lage elektronisk musikk. Takk for all gleden du har gitt til verden med musikken din», skrev han på Instagram den gang.

- Han orket ikke mer

Det var i midten av april at den Avicii ble funnet død i Oman. Tim Bergling, hans egentlige navn, var en markant skikkelse i EDM-sjangeren og preget hitlistene i flere år.

Berglings bortgang pustet for alvor liv i strømmekatalogen til den avdøde 28-åringen. Ifølge hitoversikten til Spotify, klatret flere av Aviciis låter betraktelig i tiden etter hans død.

Han levde med en hektisk karriere og spilte på det meste 300 konserter i året. I 2016 sa kroppen stopp og han holdt sin aller siste konsert - lang tid etter at han først ønsket at turnélivet skulle ta slutt.

Bergling slet med angst, rus og brukte smertestillende i flere år. Den intense levemåten fikk sine følger. Det kom fram da foreldrene kommentere omstendighetene rundt dødsfallet i et åpent brev.

«Han kjempet virkelig med tanker om meningen, livet, lykken. Nå orket han ikke mer. Han ville få fred», sto det i brevet.

DØDE FREDAG: Artisten Avicii, hvis ordentlige navn er Tim Bergling, døde fredag ettermiddag, ifølge svenske Dagens Nyheter. Video: Ingrid Cogorno / NTB Scanpix Vis mer

Selv om 28-åringen sluttet å turnere i 2016, skulle han ifølge Expressen gjøre comeback, og var i gang med ny musikk da dødsbudskapet kom.

Den siste oppdateringen på musikerens hjemmeside lød slik:

- Vi kommer alle til et punkt i livet og karrieren der vi innser hva som betyr mest for oss. For meg er det å lage musikk. Det er det jeg lever for, og var født til å gjøre.

LES OGSÅ: Har søkt om skilsmisse - tre måneder etter fødselen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer